Pet recepata za uživanje u zobenim pahuljicama, a da nije zobena kaša
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
![recepti sa zobi](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/04/recepti-sa-zobi.jpg?x60603)
Hvaljena zbog svojih zdravstvenih dobrobiti poput beta glukanskih vlakana i antioksidansa, zob se može jesti sirova, kuhana, tostirana ili pečena u raznim jelima, slatkim ili slanim. Unatoč tome što je prirodno bez glutena, može doći do unakrsne kontaminacije pa se preporučuje da se odlučite za certificiranu zob bez glutena.
![Dostupne su različite vrste zobi](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/04/Dostupne-su-razlicite-vrste-zobi.jpg?x60603)
Dostupne su različite vrste zobi, svaka s jedinstvenim karakteristikama i upotrebom:
- cijela zobena krupica – netaknuta zrna zobi s uklonjenom ljuskom; idealna za dodavanje salatama ili varivima
- steel-cut ili Irish oats – ovo su manji komadi cijele zobene krupice za čije je kuhanje potrebno više vremena, ali su savršeni za svestranu upotrebu
- škotska zob – ima glatku, kremastu teksturu, budući da je to cjelovita zobena krupica koja je mljevena u kamenu, a idealna je za brzu kašu
- rolana ili staromodna zob – spljoštena zobena krupica, savršena za pripremu granole, overnight oats, zobenog brašna, zobenog mlijeka i peciva
- brza ili instant zob – valjana zob kuhana na pari brže se priprema; prikladna za zobenu kašu ili smoothieje
- zobene mekinje – vanjski sloj zobene krupice, bogat vlaknima i proteinima; odličan za povećanje nutritivnosti u kruhu, palačinkama ili muffinima
- zobeno brašno – mljevena zob koja daje orašasti okus i vlakna pekarskim proizvodima; prikladna zamjena za višenamjensko brašno
- zobeno mlijeko – alternativa bez mliječnih proizvoda napravljena od zobi i vode; pogodna za napitke i razne recepte.
Budući da je zob svestrana i nudi brojne zdravstvene dobrobiti, potiče se istraživanje kreativne kulinarske upotrebe ove supernamirnice.
Evo pet recepata sa zobi kada želite odmak od kaše, ali ne i od ove namirnice.
![Zobeni muffini](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/04/Zobeni-muffini.jpg?x60603)
Zobeni muffini
U ovom receptu se rafinirano brašno koje se tradicionalno nalazi u muffinima zamjenjuje zobenim, koje možete samljeti u procesoru hrane ili blenderu. Korištenje zobenog brašna u pekarskim proizvodima dodaje sladak i orašast okus te povećava vlakna i proteine.
Ovaj recept također zamjenjuje maslac pireom od jabuke i uljem avokada, smanjujući ukupne kalorije i zasićene masti. Uživajte u ovim muffinima za doručak, međuobrok ili desert.
Sastojci:
- 2 + 3/4 šalice rolane zobi (podijeljene)
- 1/3 šalice tamno smeđeg šećera
- 1 jušna žlica mljevenog cimeta
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 šalica nemasnog običnog kefira
- 2 velika jaja
- pola šalice nezaslađenog pirea od jabuka
- 2 jušne žlice ulja avokada
- 1 velika jabuka (sitno narezana, po želji).
Priprema
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C. Pošpricajte 12 kalupa za muffine neljepljivim sprejem za kuhanje i ostavite sa strane.
- U blender stavite dvije i pol šalice zobenih pahuljica i blendajte dok ne poprime teksturu poput brašna, otprilike 2 – 3 minute.
- Prebacite zobeno brašno u veliku zdjelu. Dodajte 1/4 šalice preostale zobi, smeđi šećer, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Miješajte dok se ne sjedini pa stavite na stranu.
- U zdjeli srednje veličine pomiješajte kefir, jaja, jabuku i ulje.
- Dodajte mokre sastojke suhim sastojcima i promiješajte.
- Zatim umiješajte jabuku narezanu na kockice, ako koristite.
- Podijelite tijesto u kalupe za muffine, napunite svaku šalicu do tri četvrtine.
- Pecite 20 – 25 minuta, dok vrhovi ne poprime zlatnosmeđu boju.
![Tartleti od zobi i voćnog jogurta](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/04/Tartleti-od-zobi-i-vocnog-jogurta.jpg?x60603)
Tartleti od zobi i voćnog jogurta
Ovi su tartleti dovoljno hranjivi da ih možete jesti za doručak, a dovoljno lijepi da ih možete poslužiti za desert. Zob zamjenjuje rafinirano brašno, dok maslac od badema zamjenjuje klasični maslac i dodaje obroku zdrave masti umjesto zasićenih.
Tartleti se mogu napraviti nekoliko dana unaprijed i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu dok ne budu spremni za punjenje i posluživanje.
Sastojci:
- 1 šalica rolane zobi
- 1/4 šalice maslaca od badema ili indijskih oraščića
- 2 jušne žlice meda
- pola šalice nemasnog grčkog jogurta od vanilije
- 6 jušnih žlica borovnica.
Priprema
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C. Poprskajte šest kalupa za muffine neljepljivim sprejem za kuhanje i ostavite sa strane.
- Stavite zob, bademov maslac i med u procesor hrane i miksajte dok se smjesa ne sjedini, oko 30 sekundi do jedne minute.
- Smjesu sa zobi ravnomjerno rasporedite u šest kalupa za muffine. Pritisnite smjesu na dno i stranice svakog kalupa, stvarajući visoku koricu od oko tri centimetra.
- Pecite 18 – 20 minuta, dok ne porumene.
- Zatim prvo ohladite 15 minuta u kalupu pa pažljivo premjestite svaki tartlet sa strane da se potpuno ohladi.
- Kad se potpuno ohlade, stavite jednu i pol čajnu žličicu jogurta u svaki tartlet i na vrh stavite čajnu žličicu borovnica. Poslužite odmah.
![Domaće zobeno mlijeko](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/04/Domace-zobeno-mlijeko.jpg?x60603)
Domaće zobeno mlijeko
Zobeno mlijeko je posljednjih godina postalo sve popularnije, a možete ga jednostavno napraviti kod kuće. Ključno je da ga ne blendate predugo jer bi inače moglo postati sluzavo. Ovaj je recept također prilagodljiv, pa ako želite zobeno mlijeko s okusom vanilije, dodajte čajnu žličicu čistog ekstrakta vanilije.
Za malo više slatkoće dodajte jušnu žlicu meda ili javorovog sirupa. Ovako napravljeno zobeno mlijeko može stajati u hladnjaku pet dana.
Sastojci:
- 3 šalice vode (na sobnoj temperaturi ili hladne)
- 1 šalica rolane zobi
- 1/8 čajne žličice soli.
Priprema
- Stavite sve sastojke u blender i blendajte na najvišoj razini 30 sekundi.
- Procijedite zobeno mlijeko kroz fino sito (ili gazu) u staklenku ili bocu s poklopcem.
- Pokrijte i stavite u hladnjak da se ohladi.
![Keksi od zobenih pahuljica i čokolade](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/04/Keksi-od-zobenih-pahuljica-i-cokolade.jpg?x60603)
Keksi od zobenih pahuljica i čokolade
Zobene pahuljice su jednostavan dodatak receptima i daju “mesnatiju” teksturu konačnom proizvodu. To se najbolje vidi u sljedećem receptu.
Sastojci:
- 1 šalica rolane zobi
- 3/4 šalice integralnog pšeničnog brašna
- 1 + 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 2 jušne žlice maslaca od kikirikija
- 1 veliko jaje
- 1 + 1/2 čajne žličice čistog ekstrakta vanilije
- pola šalice meda
- pola šalice komadića čokolade.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane.
- U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo i sol.
- U posebnoj zdjeli pjenjačom umutite maslac od kikirikija, jaje, vaniliju i med, dok ne postane glatko.
- Zatim dodajte mokre sastojke u suhu smjesu i miješajte dok se ne sjedine.
- Potom nježno umiješajte komadiće čokolade.
- Razvaljajte tijesto u kuglice od tri centimetra i stavite na pripremljeni lim za pečenje ostavljajući mjesta između svakog kolačića.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene, oko 9 – 10 minuta. Poslužite toplo ili ohlađeno.
![Smoothie od čokolade, maslaca od kikirikija, banane i zobenih pahuljica](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/04/Smoothie-od-cokolade-maslaca-od-kikirikija-banane-i-zobenih-pahuljica.jpg?x60603)
Smoothie od čokolade, maslaca od kikirikija, banane i zobenih pahuljica
Za razliku od većine smoothieja, ovaj je zasitan poput obroka. Sadrži 22 g proteina i gotovo 10 g vlakana, a uz to je i veganski.
Sastojci:
- 1 + 1/2 šalice običnog, nezaslađenog sojinog mlijeka (ili mlijeka po vašem izboru)
- 1/4 šalice rolane zobi
- 1 jušna žlica nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 jušna žlica prirodnog maslaca od kikirikija
- 1 jušna žlica sjemenki konoplje
- 1 manja zrela banana (ili pola velike banane).
Priprema
- Stavite sve sastojke u blender i blendajte na visokoj razini dok smjesa ne bude potpuno glatka, oko jednu minutu.
Pročitajte i ove članke:
- Zobena kaša s jogurtom: Moćna opcija za doručak koja kombinira zdravlje i kremasti užitak! Pripremite je sami uz ove recepte
- Overnight oats: Za dobru probavu, protiv visokog kolesterola i sve one koji nemaju vremena! Uz ove recepte više nema izlika
- Za doručak dušu dala: Što se dogodi u tijelu ako svaki dan jedete zobenu kašu?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![ljetni obrok za laganu probavu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/06/ljetni-obrok-za-laganu-probavu-360x220.jpg?x60603)
Pobijedite nadutost: Lagani i osvježavajući ljetni obroci za zdravu probavu
- Nova Studio
- 4 min čitanja
- Eshani, R. (2024). Oatmeal Obsessed? Try These 10 Recipes for More Ways to Enjoy Oats. Everyday Health.