Vrste bundeva za jelo i kako ih spremiti ove jeseni

Vrste bundeva za jelo

Kraljica jeseni, jedan od najljepših ukrasa, ali i nutritivno bogata – bundeva ili tikvadragocjen je dar prirode.

Iako se najprije sjetimo one klasične bundeve koju djeca rado rezbare za Noć vještica, zapravo postoje vrste bundeva koje se itekako mogu naći na našem jelovniku, a postoje čvrsti razlozi da iskoristite sezonu.

Ako imate privilegiju otići na selo kod svoje rodbine ili prijatelja koji se još uvijek nisu odrekli vrta i vlastitog uzgoja povrća i voća, vrlo vjerojatno ćete naići na bundeve koje su prava vizualna atrakcija i delicija.

vrste bundeva
FOTO: Shutterstock

Upoznat ćemo se s nekoliko vrsta bundeva ili tikvi te dati ideje kako ih pripremiti, od predjela do deserta. Naime, bundeva sadrži malo kalorija, oko 25 – 30 kalorija na 100 g budući da je bogata vodom.

Sama boja upućuje na to da je bogat izvor beta karotena za zdravlje kože, vida, sluznice i imunitet.

Osim toga, već 100 g bundeve zadovoljava oko 20 % dnevnih potreba za vitaminom C, esencijalnim vitaminom koji nije samo saveznik imuniteta i u borbi protiv umora, već saveznik ljepote jer potiče sintezu kolagena.

Još jedan vitamin topiv u mastima i važan za ljepotu kože, pored vitamina A, jest i vitamin E koji se ubraja i u antioksidanse štiteći stanice od slobodnih radikala. Bundeva sadrži i određene vitamine B skupine važnih u metabolizmu energije.

Što se tiče mineralnog statusa, bundeva sadrži kalij, magnezij, željezo, mangan i cink, sve redom ključne minerale za energiju i imunitet. Redovita konzumacija bundeve uz pravilnu prehranu i zdrave navike može pridonijeti prevenciji kroničnih bolesti. U nastavku otkrivamo vrste bundeva za jelo.

Vrste bundeva za jelo

Obična bundeva koju najčešće viđamo na našim poljima, narančastog je oblika, a često se koristi kao jesenska dekoracija u eksterijerima. Međutim, njezina pulpa je jestiva i idealna za variva, pekmeze i pite. Dozrijeva ujesen, a može stajati mjesecima, ali uz rizik gubitka na okusu.

Pojedine vrste tikve za jelo su praktičnije zbog manje veličine, a jedna od njih je hokkaido bundeva s tankom jestivom korom.

Njezina sezona je upravo kraj ljeta i početak jeseni te ima svestranu primjenu. Variva, rižoto, juhe ili pečena u pećnici, ova bundeva rijetko će koga ostaviti ravnodušnim.

Krem juha od hokkaido bundeve
FOTO: Shutterstock

Krem juha od hokkaido bundeve

Kako biste već iskoristili sezonu, evo i recepta za krem juhu od hokkaido bundeve s kokosovim mlijekom i đumbirom.

Sastojci:
Priprema
  1. Bundevu operite, prepolovite i očistite od sjemenki.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte češnjak, luk i đumbir.
  3. Potom, dodajte bundevu, ulijte povrtni temeljac i kuhajte dok bundeva ne omekša.
  4. Kad je kuhana, usitnite bundevu štapnim mikserom.
  5. Dodajte kokosovo mlijeko i začine te poslužite s malo bučinog ulja i bučinim košticama.
Muffini od butternut tikve
FOTO: Shutterstock

Muffini od butternut tikve

Iduća vrsta tikve ili bundeve koju možemo pronaći na odjelu povrća je butternut tikva. Duguljastog je oblika više bež boje, a okusom podsjeća na kombinaciju mrkve i batata. Sezona joj je u rujnu i listopadu, a idealna je za pečenje, ali i deserte poput muffina, pa evo i recepta.

Sastojci:
Priprema
  1. Tikvu prepolovite, očistite od sjemenki i pecite do 40 minuta na 200 °C dok ne postane mekana.
  2. Kad je pečena i kad se malo ohladi, usitnite tikvu vilicom ili štapnim mikserom.
  3. Potom u zdjeli izmiksajte jaja, šećer i ulje do pjenaste teksture, a zatim dodajte pire od tikve i pomiješajte.
  4. U drugoj zdjeli pomiješate brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol.
  5. Sjedinite mokre i suhe sastojke te umiješajte bademe i po želji tamnu čokoladu.
  6. Punite smjesom košarice za muffine, pecite do 25 minuta do 180 °C, a čačkalicom provjerite jesu li pečeni.
Kabocha bundeva
FOTO: Shutterstock
Kabocha tempura
FOTO: Shutterstock

Kabocha tempura

Za razliku od prethodnih, kabocha bundeva je zelene boje izvana i narančaste iznutra, japanske sorte koja dozrijeva ujesen. Samim time popularna je u azijskoj kuhinji posebice za juhe, tempuru i curryje. Može dugo izdržati na hladnom mjestu. Evo ideje i za recept za kabocha tempuru.

Sastojci:
  • pola kabocha tikve
  • 100 g brašna
  • 1 jaje
  • 150 ml hladne mineralne vode
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje.
Sastojci za umak:
Priprema
  1. Bundevu narežite na tanke ploške.
  2. Umutite tijesto od brašna i jaja, a potom u tu smjesu uvaljajte kriške tikve i pržite ih do hrskave teksture.
  3. Pomiješajte sve sastojke za umak i poslužite ga uz pržene tikve.
vrste tikve za jelo
FOTO: Shutterstock
Špageti tikva s pestom
FOTO: Shutterstock

Špageti tikva s pestom

Pored dobro poznatih tikvica i patišona, ističe se još i špageti tikva koja, kao što joj i ime govori, poprima nakon kuhanja strukturu nalik špagetima. Dozrijeva u kasno ljeto i jesen, a idealna je za one koji traže alternativu tjestenini s malo kalorija, barem po izgledu. Evo i ideje za recept.

Sastojci:
Priprema
  1. Prepolovite tikvu, očistite od koštica i pecite 40 minuta na 200 °C.
  2. Vilicom istružite rezance te ih pomiješajte s preostalim sastojcima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu