25 najboljih visokoproteinskih i niskomasnih namirnica

Jedno veliko jaje sadrži šest grama proteina i pet grama masti

Makronutrijenti – proteini, masti i ugljikohidrati – igraju ključnu ulogu u našem tijelu. Proteini su bitni za izgradnju i održavanje mišića i kostiju, masti pružaju izolaciju i pomažu u apsorpciji vitamina topljivih u mastima (A, D, E i K), dok ugljikohidrati opskrbljuju energijom naše stanice, tkiva i organe.

Međutim, pronalaženje pravilne ravnoteže među tim nutrijentima može biti teško, posebno kada pokušavate smršaviti, ali i očuvati mišićnu masu. Usvajanje prehrane bogate proteinima i siromašne mastima može učinkovito podržati oba cilja.

Ovaj prehrambeni pristup ne samo da promiče gubitak težine i tjelesne masti, već i učinkovitije štiti mišiće i metabolizam u odnosu na standardnu prehranu bogatu proteinima.

Što se tiče onih koji teže fitness ciljevima ili se suočavaju sa zdravstvenim problemima, korisno je u svoju prehranu uključiti nemasne namirnice bogate proteinima. Evo odličnih opcija.

Mlijeko bez masti ili s malo masti

Sadrži osam grama proteina i 0,2 – 2 g masti po šalici. Mlijeko je bogat izvor nutrijenata poput proteina, kalcija, vitamina D i drugih koji podržavaju razne tjelesne funkcije, uključujući zdravlje mišića i proizvodnju energije.

Grčki jogurt bez masti

Sadrži 16 g proteina i 0,6 g masti po pakiranju od 155 g. Grčki jogurt je praktična užina koju možete obogatiti voćem s malo kalorija ili koristiti u smoothiejima.

Skuta s malo masti

Sadrži 24 g proteina i pet grama masti po šalici. Skuta je bogata proteinima i kalcijem te može potaknuti osjećaj sitosti, što je korisno za upravljanje glađu.

Biljno mlijeko

Sadrži 7 – 8 g proteina i 2,5 – 5 g masti po šalici. Neslađena biljna mlijeka, poput sojinog i mlijeka od graška, izvrsne su alternative za one koji izbjegavaju mliječne proizvode.

Edamame i sojini proizvodi

Sadrže 7 – 10 g proteina i 3 – 9 g masti (ovisno o proizvodu). Sojini proizvodi nude proteine i brojne nutrijente, a mogu pridonijeti zdravlju srca i smanjenju rizika od raka.

Grah

Sadrži 7 – 8 g proteina i 1 – 3 g masti na 100 g. Grah je bogat biljnim proteinima i vlaknima, zbog čega pomaže u upravljanju težinom i zdravlju srca.

Sadrži 7 – 8 g proteina i 1 – 3 g masti na 100 g
FOTO: Shutterstock

Leća

Sadrži devet grama proteina i 0,4 g masti na 100 grama. Leća pruža proteine, vlakna i nutrijente koji su korisni za osjećaj sitosti i kontrolu šećera u krvi.

Grašak

Sadrži devet grama proteina i 0,4 g masti po šalici. Grašak je bogat nutrijentima i može se brzo dodati raznim jelima za dodatni protein.

Kvinoja

Sadrži osam grama proteina i četiri grama masti po šalici. Kvinoja je kompletan protein i bezglutenska žitarica, idealna za salate ili doručak.

Prah od kikirikija

Sadrži osam grama proteina i dva grama masti po dvije jušne žlice. Ovaj prašak pruža alternativu s manje masti u odnosu na tradicionalni kikiriki maslac, dok i dalje nudi vlakna.

Seitan

Sadrži 25 g proteina i dva grama masti na 100 grama. Seitan, napravljen od glutena pšenice, svestran je izvor proteina za razna jela.

Jaja

Jedno veliko jaje sadrži šest grama proteina i pet grama masti. Jaja također sadrže korisne nutrijente koji podržavaju zdravlje mišića i mogu se uključiti u mnoga jela.

Nemasna piletina

Sadrži 27 g proteina i tri grama masti na 85 g. Pileća prsa bez kože su odličan izvor nemasnih proteina koji se može pripremati na razne načine.

Pileća prsa bez kože su odličan izvor nemasnih proteina
FOTO: Shutterstock

Puretina

Sadrži 26 grama proteina i dva grama masti na 85 g. Puretina je bogata nutrijentima i sadrži triptofan, koji pomaže u spavanju.

Nemasna svinjetina

Sadrži 22 g proteina i četiri grama masti na 100 g. Nemasni komadi svinjetine pružaju puno proteina uz malo masti i savršeni za zdrava jela.

Nemasna govedina

Sadrži 23 g proteina i 2 – 6 g masti na 100 g. Neki komadi govedine su nemasni i bogati važnim nutrijentima.

Tuna

Sadrži 22 – 25 g proteina i 0,5 – 1 g masti na 100 g. Tuna je bogata nutrijentima i siromašna mastima, što je čini odličnim dodatkom salatama i sendvičima.

Divlji losos

Sadrži 17 – 19 g proteina i 4 – 5 g masti na 85 g. Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama i može se pripremati na razne ukusne načine.

Bijela riba

Sadrži 12 – 20 g proteina i 0,4 – 1,7 g masti na 100 g. Nemasne opcije bijele ribe pružaju proteine i nutrijente bez previše masti.

Škampi

Sadrže 20 g proteina i 0,5 g masti na 100 g. Škampi su niskokalorični i bogati proteinima i drugim nutrijentima.

Tjestenina bogata proteinima

Sadrži 25 – 43 g proteina i 0,9 – 6 g masti na 100 g. Danas postoji tjestenina napravljena od biljnih proteina poput leće i slanutka.

Danas postoji tjestenina napravljena od biljnih proteina
FOTO: Shutterstock

Kruh bogat proteinima

Sadrži pet grama proteina i 0,5 – 2 g masti po kriški. Ovi kruhovi lako povećavaju unos proteina i mogu se koristiti za brze obroke.

Mješavina za proteinske palačinke

Sadrži 15 g proteina i 2 – 2,5 g masti po porciji. Ove se mješavine mogu kombinirati sa zdravim dodacima za doručak.

Žitarice bogate proteinima

Sadrže 11 – 15 g proteina i 1,5 – 1,7 g masti po porciji. Potražite žitarice s dodanim proteinima i vlaknima za nutritivan doručak.

Proteinski prah

Whey protein sadrži 26 g proteina na 39 g i dva grama masti. Suplement za cjelovite prehrambene dijete, proteinski prahovi trebaju biti siromašni mastima i šećerima.

Preporučeni unos makronutrijenata

Individualne potrebe za makronutrijentima variraju ovisno o faktorima poput dobi, težine, razine aktivnosti i zdravstvenih stanja.

Unos proteina trebao bi iznositi između 10 – 35 % kalorija, s minimalno 0,8 g po kilogramu tjelesne težine kako bi se izbjegle deficijencije.

Viši unosi mogu dodatno podržati zdravlje mišića i kostiju. Preporučeni unos masti je 20 – 35 %, a ugljikohidrati bi trebali činiti 45 – 65 % dnevnih kalorija. Preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom, kao što je registrirani dijetetičar, radi personaliziranih smjernica.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu