Biljni burgeri: Nutricionistica donosi jednostavne recepte
- Budite prvi i komentirajte!
- 7 min čitanja
Svatko tko nije vegan ili vegetarijanac te je skeptičan prema biljnoj prehrani ostane ugodno iznenađen kada dobije priliku kušati biljni burger. Veganska prehrana danas je jedna razina više koja nudi iznimno bogatstvo okusa, raznolikosti namirnica te kreativnosti.
Burgeri bez mesa odlična su opcija i za one koji vole češće uživati u brzoj hrani, ali opet žele pripaziti na zdravlje i unos zasićenih masti kojima obiluje klasična brza hrana, odnosno klasični burgeri.
Biljni burgeri nezaobilazni su dio ponude na brojnim festivalima i sajmovima hrane, a redovi ispred takvih štandova nisu ništa manji u odnosu na one koji čekaju svoj mesni burger.
Svjetski dan biljnih burgera upravo je zasluga veganskih kreativaca koji su pokazali kako biljni burgeri mogu biti preukusni, a istovremeno nutritivno bogatiji jer sadrže vlakna, vitamine i minerale, a ovisno o vrsti ulja na kojem su pečeni, imaju znatno manje zasićenih masti.
Biljni burgeri – recepti
Donosimo nekoliko recepata za veganske ili biljne burgere koje lako možete spremiti kod kuće, a bit će odlična opcija kao ručak na poslu ili slasno iznenađenje za goste. Ništa manje neće biti oduševljena i djeca kojoj možete spremiti mini biljne burgere.
Veggie burger – recept s grahom
Za početak donosimo jednostavan recept s poznatim sastojcima za one koji tek kreću eksperimentirati s veganskom kuhinjom i biljnim burgerima. U ovom slučaju ne možete pogriješiti s običnim grahom iz konzerve kao bazom za biljni burger.
Sastojci:
- 400 g graha iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
- 1 mala glavica crvenog luka (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana mrkva
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola šalice sitnih zobenih pahuljica
- 1 šalica krušnih mrvica
- 1 čajna žličica mljevenog lana
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1 čajna žličica kumina
- crni papar
- sol
- suncokretovo ili kokosovo ulje za prženje.
Priprema
- Najprije pomiješajte mljevene lanene sjemenke s tri jušne žlice vode i pustite da odstoji oko 10 minuta. Ako jedete jaja, umjesto lanenih sjemenki u receptu koristite jaje.
- Grah zgnječite vilicom, ali ostavite neke grube dijelove.
- Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte ribanu mrkvu i dinstajte nekoliko minuta.
- Potom u zdjeli pomiješajte dinstano povrće, grah, sve preostale sastojke, uključujući tzv. laneno jaje i začine.
- Rukama oblikujte burgere i pecite ih na zagrijanom kokosovom ili suncokretovom ulju. Pržite ih sa svake strane nekoliko minuta dok ne promjene boju i ne postanu hrskavi.
- Poslužite uz integralno hamburger pecivo te umakom po želji.
Burger od leće
Leća je jedna od top namirnica, odnosno mahunarki u veganskoj prehrani jer je iznimno bogata proteinima i složenim ugljikohidratima, a smatramo je univerzalnom namirnicom koja se bez problema može koristiti i kao glavni sastojak vege burgera.
Sastojci:
- 1 šalica leće
- 2 šalice vode
- 1 mala glavica crvenog luka (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana mrkva
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola šalice mljevenih badema
- 1/4 šalice pirovog brašna
- pola šalice krušnih mrvica
- 1 jaje ili laneno jaje (1 čajna žličica mljevenih lanenih sjemenki pomiješana s tri jušne žlice vode; ostaviti 10 minuta da odstoji)
- 2 čajne žličice sojinog umaka
- pola čajne žličice čilija
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- crni papar
- sol
- ulje za prženje.
Priprema
- Leću najprije isperite pod vodom, a potom je potopite u dvije šalice vode.
- Pustite da zakuha, a potom ostavite leću da se kuha na laganoj vatri oko 25 minuta.
- Nakon što je leća kuhana ocijedite višak vode i zgnječite leću vilicom.
- Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte ribanu mrkvu i dinstajte nekoliko minuta.
- Zatim u zdjeli pomiješajte dinstano povrće, leću, začine i sve preostale sastojke.
- Rukama oblikujte burgere i pecite ih na zagrijanom kokosovom ili suncokretovom ulju. Pržite ih sa svake strane nekoliko minuta dok ne promjene boju i ne postanu hrskavi.
- Poslužite uz integralno hamburger pecivo, a možete dodati i čajnu žličicu veganske majoneze.
Burger od slanutka i leće
Uz leću, slanutak je još jedna top mahunarka ne samo u veganskoj prehrani, već i u prehrani svejeda. Ukusan, zasitan i orašastog okusa – savršeno će se uklopiti u recepturu za biljni burger.
Sastojci:
- 1 šalica leće iz konzerve (isprane i dobro ocijeđene)
- 1 šalica slanutka iz konzerve (ispranog i dobro ocijeđenog)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana mrkva
- pola glavice ljubičastog luka (nasjeckanog)
- maslinovo ulje
- pola šalice nasjeckane crvene paprike
- pola šalice zobenog brašna
- 1 laneno jaje (1 čajna žličica mljevenih lanenih sjemenki pomiješana s tri jušne žlice vode; ostaviti 10 minuta da odstoji)
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica garam masale
- pola čajne žličice korijandera u prahu
- pola čajne žličice čilija u prahu
- crni papar
- sol.
Priprema
- Nakon što ste napravili laneno jaje (možete koristiti i kokošje jaje), vilicom usitnite leću i slanutak.
- Na jušnoj žlici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte papriku i mrkvu te dinstajte još nekoliko minuta.
- Pomiješajte sve sastojke, oblikujte burgere i pecite ih na maslinovom ulju sa svake strane dok ne pozlate.
- Poslužite uz hamburger pecivo, dodajte koji list zelene salate te umak po želji.
Burgeri od prosa
Proso se ubraja u bezglutenske žitarice neutralnog okusa pa je izvrsna namirnica, kako za slane, tako i za slatke recepte. Naravno, i proso možete iskoristiti za veganski burger. U ovom receptu donosimo burger od prosa s daškom Mediterana.
Sastojci:
- 1 šalica prosa
- 2 šalice vode
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- maslinovo ulje
- 1 manja glavica crvenog luka (nasjeckana)
- 1 manja tikvica (naribana i ocijeđena)
- 1/4 šalice sjeckanih sušenih rajčica
- pola šalice brašna po izboru
- 1/4 šalice sjeckanih crnih maslina
- 1/4 šalice sjeckanog bosiljka ili peršina
- 1 kokošje jaje ili laneno jaje (1 čajna žličica mljevenih lanenih sjemenki pomiješana s tri jušne žlice vode; ostaviti 10 minuta da odstoji)
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica majčine dušice
- pola čajne žličice ružmarina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Proso operite pod vodom pa ga potopite u dvije šalice vode te dalje kuhajte prema uputama.
- Kad je kuhan, pustite da se ohladi i ocijedite ga.
- Na jušnoj žlici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte ribanu tikvicu i dinstajte još koju minutu.
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke i začine.
- Oblikujte burgere i pecite u zagrijanom maslinovom ulju sa svake strane dok ne pozlate.
- Poslužite u hambi pecivu s umakom i svježim povrćem po želji.
Vege pljeskavice od leće
Ako ne volite jesti prženo ili želite jednostavno izbjeći takvu pripremu, čak i vege burgere možete napraviti bez prženja. U ovom slučaju i vege pljeskavice od leće pečene u pećnici bit će dostojna alternativa burgeru koji se priprema na klasičan način.
Sastojci:
- 1 šalica leće
- 2 šalice vode
- 1 glavica crvenog luka (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 mrkva (naribana)
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 1 tikvica (naribana i ocijeđena)
- 1/4 šalice sjeckanog svježeg peršina
- pola šalice zobenih pahuljica
- 1/4 šalice raženog ili drugog integralnog brašna
- 1 kokošje jaje ili laneno jaje (1 čajna žličica mljevenih lanenih sjemenki pomiješana s tri jušne žlice vode; ostaviti 10 minuta da odstoji)
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Leću najprije isperite pod vodom, a potom je potopite u dvije šalice vode.
- Pustite da zakuha, a potom ostavite leću da se kuha na laganoj vatri oko 25 minuta.
- Nakon što je leća kuhana ocijedite višak vode i zgnječite leću vilicom.
- Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte ribanu mrkvu, papriku i tikvicu te dinstajte nekoliko minuta.
- Potom u zdjeli pomiješajte sve sastojke.
- Rukama oblikujte burgere te ih stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite oko 25 minuta dok ne pozlate.
Polpete od leće i prosa
Za kraj donosimo recept za polpete od leće i prosa, spoj mahunarke i žitarice koji osigurava sve esencijalne aminokiseline. Koristit ćemo zanimljive začine, ali možete odabrati bilo koje začine po želji.
Sastojci:
- pola šalice prosa
- pola šalice crvene leće
- 2 šalice vode
- 1 glavica crvenog luka (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 mrkva (naribana)
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 1/4 šalice nasjeckanih sušenih marelica
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
- 1/4 šalice integralnog brašna
- 1 kokošje jaje ili laneno jaje (1 čajna žličica mljevenih lanenih sjemenki pomiješana s tri jušne žlice vode; ostaviti 10 minuta da odstoji)
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica kurkume
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice garam masale
- 1/4 čajne žličice kardamoma
- 1/4 čajne žličice čilija u prahu
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C, a pleh obložite papirom za pečenje.
- Leću i proso najprije isperite pod vodom, a potom ih potopite u dvije šalice vode.
- Pustite da zakuha, a potom ostavite leću i proso da se kuhaju na laganoj vatri oko 25 minuta.
- Nakon što su proso i leća kuhani ocijedite višak vode i zgnječite ih vilicom.
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke, oblikujte polpete i stavite na pleh.
- Pecite polpete oko 20 – 25 minuta.
Pročitajte i članke:
- Sadrže oko 20 g proteina, nemaju kolesterola i lako se spremaju: Ova 3 biljna burgera morate probati
- Brzi vegetarijanski recepti: Izbalansirano i fino! Imamo recepte za jednostavna vegetarijanska jela za svako doba dana
- Veganski recepti za početnike: Nutricionistica otkriva kako složiti uravnotežene obroke.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja