Vege burger od slanutka: 5 recepata za ljetni roštilj
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Burgeri su danas toliko popularno jelo da postoje specijalizirani restorani brze hrane posvećeni upravo njima, a nerijetko možemo naići i na razne festivale posvećene raznim recepturama s burgerima. Iako su mesni burgeri vrlo popularni, za njima ne zaostaju ni biljni burgeri koji nude čak i veći izbor okusa i kombinacija.
U čast Svjetskog dana biljnih burgera koji se obilježava 5. lipnja donosimo nekoliko recepata za ovu idealnu ljetnu namirnicu, posebice za roštilj kod kuće, u prirodi ili na odmoru.
Ne morate nužno biti vegan da biste kušali ove burgere, ali i vjerojatno ćete iskoristiti koji recept za vaše prijatelje vegane koje biste rado pozvali na druženje. Zvijezda biljnih burgera je ovog puta slanutak.
U nastavku saznajte kako pripremiti ukusan vege burger od slanutka.

Vege burger od slanutka – najjednostavniji recept
Jedna od najukusnijih i najpopularnijih mahunarki svakako je slanutak. Ova toliko univerzalna namirnica pored humusa ili falafela nudi puno više.
Sastojci:
- 400 g konzerviranog slanutka (ocijeđenog i ispranog)
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 3 jušne žlice krušnih mrvica
- 1 jušna žlica limunovog soka
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje za pečenje.
Priprema
- U blenderu usitnite slanutak, a ako nemate blender, usitnite ga vilicom.
- Dodajte luk i češnjak, krušne mrvice, začine i limunov sok.
- Oblikujte pljeskavice i ostavite ih da odstoje oko 10 minuta.
- Pecite ih na tavi ili roštilju nekoliko minuta na maslinovom ulju s obje strane dok ne pozlate.
Burgerima dodajte salatu, rajčicu, avokado i ostale dodatke po želji.

Vege burger od slanutka i leće
Uz slanutak idealna namirnica za vege burgere je i mahunarka leća. Obje mahunarke sadrže proteine i vlakna, a opće je poznato da mahunarke ne sadrže zasićene masti, a biljne namirnice općenito ni kolesterol, pa su dobar odabir za one koji imaju problema s kolesterolom.
Sastojci:
- 200 g kuhane crvene leće
- 1 konzerva slanutka
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 2 jušne žlice integralnog brašna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Pomiješajte mahunarke i usitnite ih.
- Dodajte preostale sastojke, a brašnom regulirajte gustoću te dobro pomiješajte.
- Oblikujte burgere i pecite ih na ulju sa svake strane nekoliko minuta dok ne pozlate.
Dobro će se slagati s tahinijem, svježim povrćem ili umakom od jogurta.

Pljeskavica od slanutka s korijanderom i limetom
Još jedna pljeskavica od slanutka, ali ovaj put dolazi u jednostavnoj kombinaciji sa svježim korijanderom i kukuruznim brašnom. Sok limete dat će potrebnu svježinu.
Sastojci:
- 400 g konzerviranog slanutka (ocijeđenog i ispranog)
- pola šalice svježe sjeckanog korijandera
- sok i korica jedne limete
- 1 režanj češnjaka (usitnjen)
- 3 jušne žlice kukuruznog brašna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Nakon što ste usitnili slanutak, dodajte mu preostale sastojke i oblikujte pljeskavice.
- Pecite s obje strane nekoliko minuta dok ne pozlate.
Pljeskavice od slanutka idealan su dodatak tortiljama u kombinaciji s umakom od avokada.

Burger od slanutka s curryjem i kokosovim mlijekom
Burgeri od slanutka ne moraju biti dosadni, apsolutno im odgovara većina drugih sastojaka pa za dašak egzotike ubacite poznate namirnice azijske kuhinje.
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka (isprana i ocijeđena)
- 1 jušna žlica curry praha
- 1/4 šalice kokosovog mlijeka iz konzerve
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 3 jušne žlice slanutkovog brašna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Slanutak zgnječite, a potom mu dodajte curry, kokosovo mlijeko i luk.
- Potom dodajte brašno kako bi smjesa postala kompaktna.
- Oblikujte burgere i pecite ih nekoliko minuta sa svake strane.
Poslužite ih uz lepinju i sa chutneyjem od manga za dodatni pečat egzotike.

Burger od slanutka i čilija
Ako volite začinjeno, ovaj burger od slanutka je za vas. Kombinacija začina učinit će ovaj burger pravom rapsodijom okusa, a savršeno će se slagati uz vegansku majonezu na bazi indijskih oraščića.
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka (isprana i ocijeđena)
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- svježa čili papričica (sjeckana)
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- pola čajne žličice kima
- 2 jušne žlice sitnih zobenih pahuljica
- 1 jušna žlica limunovog soka
- crni papar
- sol.
Priprema
- Usitnite slanutak u blenderu ili vilicom, a potom dodajte češnjak i luk, čili, kim, dimljenu papriku, limunov sok i preostale začine te pomiješajte.
- Umiješajte zobene pahuljice i sjedinite u smjesu.
- Oblikujte pljeskavice, a potom ih stavite u hladnjak na barem 15 minuta da se malo stisnu.
- Potom pecite pljeskavice na maslinovom ulju s obje strane nekoliko minuta dok ne pozlate.
Pročitajte i ove članke:
- Biljni burgeri: Nutricionistica donosi jednostavne recepte
- Burgeri od povrća: Vrlo su ukusni, a često ni ne primijetimo da ne sadrže meso! Evo nekoliko recepata koji se lako i brzo spremaju
- Recept za burger koji nijedna dijeta neće zabraniti.