Chutney umak – savršen recept za ljetne vrućine

Chutney umak

Dok uživamo u raznim aktivnostima tijekom ljeta, naše tijelo svoju primarnu aktivnost usmjerava prema hlađenju organizma iznutra. Kad su ljetne temperature visoke, probava i metabolizam se usporavaju, a naš apetit slabi.

Ako se često znojimo, tijelo može dehidrirati zbog čega nema dovoljno želučanih sokova za probavljanje teške hrane. Kako bismo to izbjegli, lagana prehrana s osvježavajućim namirnicama i blago pikatnim začinima je najbolji izbor, a upravo to je chutney umak od korijandra i metvice.

Chutney je tradicionalan dio azijske kuhinje, ali njegova popularnost je raširena diljem svijeta.

Omiljen je prilog u ayurvedskim jelima jer potpomaže probavu i metabolizam.

Riječ “chutney” dolazi od hindu riječi chattni što u prijevodu znači “lizati”.  

Chutney je pikantno-slatko-kiseli umak čiji zadovoljavajuć okus daje poseban naglasak drugim jelima. Postoje razne varijacije chutneyja, a obično se sastoji od svježe pripremljenog ili skuhanog voća, ukiseljenog ili svježeg povrća, ljutih papričica i začina.

U našim krajevima radimo sličan recept s ajvarom.

Ljekoviti začini koje koristimo u pripremi chutneyja dodatno pročišćavaju tijelo te svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima jačaju naš imunitet

Ljepota chutneyja leži u tome da nema dva jednaka chutneyja nego postoje beskrajne varijacije. 

Izbor začina i dodataka prema vlastitom ukusu će uvijek pridonijeti raznovrsnosti i originalnosti okusa pa se slobodno poigrajte kombinacijama.

Chutney
Foto: Pixabay

Ljetni chutney od korijandra i mente

Chutney od korijadra i metvice je idealan za ljeto jer smiruje pitta došu koja dominira ljetnom sezonom. Poboljšava probavu, potiče apetit, ublažava prekomjernu žeđ te Vam može pomoći pri hlađenju tijela.

Sastojci za jednu šalicu:

  • 2 šalice krupno nasjeckanih listova svježeg korijandra,
  • 1/2 šalice nasjeckane svježe metvice,
  • 2 jušne žlice samljevenog kokosa u prahu (opcija),
  • 1/4 glavice crvenog luka srednje veličine, krupno isjeckane (po želji),
  • 2 – 3 češnja češnjaka (po želji),
  • sok od 1 limuna.

Začini:

  • 1 komad svježeg đumbira (duljine palca), oguljen i krupno isjeckan,
  • 1/2 čajne žličice sjemenki kumina,
  • 1/2 žličice komorača u prahu (po izboru),
  • ¼ blage čili paprike, sitno isjeckane,
  • sol po ukusu (opcija – ružičasta himalajska sol).

Upute:

Izmješajte sve sastojke u blenderu i po potrebi dodajte 2 – 3 žlice vode kako biste dobili gustu konzistenciju. Ovaj zeleni umak blago začinjenog i osvježavajućeg okusa servirajte uz jela s povrćem i rižom ili koristite kao namaz za sendviče.

Savršen je za ljetna druženja kojima ćete dati dašak egzotičnosti pa ga poslužite kao dip-umak ili kao pikantan dodatak jelima sa roštilja.

Dobar tek! 🙂

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu