Hrana koja snižava tlak: Spriječite veće tegobe uključivanjem ovih 18 namirnica u svoju prehranu

Hrana koja snižava tlak

Smanjenje visokog krvnog tlaka ili hipertenzije može se postići lijekovima, prilagodbom prehrane i promjenom načina života. Ono je ključno za smanjenje rizika od povezanih stanja, poput bolesti srca, moždanog udara i bolesti bubrega.

Utvrđeno je da određene namirnice pomažu u kontroli krvnog tlaka. Hrana koja snižava tlak uključuje npr. voće poput kivija i naranči, povrće poput zelenog lisnatog povrća i cikle, orašaste plodove poput pistacija i oraha, masnu ribu poput skuše i začine poput cimeta.

Hrana koja snižava tlak

U nastavku saznajte koja je najbolja hrana koja snižava tlak.

Bobičasto voće

Borovnice i jagode sadrže antocijane, antioksidanse koji mogu sniziti krvni tlak. Njihovo uključivanje u grickalice, smoothieje ili zobenu kašu može biti korisno za zdravlje.

Banane

Bogate kalijem, banane pomažu u suzbijanju učinaka natrija i ublažavanju napetosti u stjenkama krvnih žila, pridonoseći kontroli krvnog tlaka.

Cikla

Sok od cikle, koji sadrži dijetalne nitrate, pomaže u smanjenju krvnog tlaka. Mogućnosti konzumacije cikle uključuju ispijanje soka ili dodavanje cikle u salatu.

Pročitajte članak “Sok od cikle kao lijek: Prirodni eliksir za zdravlje srca, ali i bolju izvedbu u treningu! Evo kako ga pripremiti kod kuće“.

Tamna čokolada

Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu pridonijeti smanjenju krvnog tlaka, ali količina potrebna za značajne dobrobiti može biti izazovna za redovitu konzumaciju.

hrana koja snižava visoki krvni tlak
FOTO: Shutterstock

Kivi

Dnevna konzumacija kivija povezana je sa smanjenjem sistoličkog krvnog tlaka. Kivi je također dobar izvor vitamina C.

Lubenica

Lubenica, koja sadrži citrulin, može pomoći u opuštanju krvnih žila i snižavanju krvnog tlaka. Konzumirati se može u obliku soka, salate ili smoothieja.

Pročitajte članak “Lubenica: Omiljeni izvor osvježenja ljeti, no je li voće ili povrće? Evo i koliko kalorija ima, kako je odabrati i kako se kreću cijene“.

Zob

Zob, koja sadrži beta glukan, može doprinijeti zdravlju srca i regulaciji krvnog tlaka. Konzumirajte je u obliku zobene kaše ili dodajte raznim jelima.

Zeleno lisnato povrće

Nitrati u zelenom lisnatom povrću, poput kupusa i špinata, povezuju se s nižim krvnim tlakom. Ove namirnice možete uključiti u prehranu na bezbroj načina.

Češnjak

Češnjak, poznat po svojim antibiotskim svojstvima, povezuje se sa smanjenim krvnim tlakom, čvrstoćom arterija i pravilnom razinom kolesterola, zbog čega je odlična i praktična hrana koja snižava visoki krvni tlak.

Fermentirana hrana

Probiotici u fermentiranoj hrani, kao što su kimchi i kombucha, mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka, osobito kod žena u postmenopauzi.

Leća, bogata proteinima i vlaknima, povezana je s nižim rizikom od hipertenzije ako se redovito konzumira
FOTO: Shutterstock

Leća

Leća, bogata proteinima i vlaknima, povezana je s nižim rizikom od hipertenzije ako se redovito konzumira.

Prirodni jogurt

Fermentirani mliječni proizvodi, uključujući jogurt, mogu doprinijeti nižem krvnom tlaku, kao što je primijećeno kod osoba s hipertenzijom.

Nar

Nar, sa svojim antioksidansima, pokazao je potencijal u smanjenju krvnog tlaka, no potrebna su daljnja istraživanja.

Kada kupujete sok od nara u trgovini, provjerite ima li dodanog šećera.

Cimet

Konzumacija do dva grama cimeta dnevno tijekom osam tjedana ili više povezana je s blagim sniženjem krvnog tlaka.

Pročitajte članak “Cejlonski cimet: Bolji je izbor od običnog za zdravlje! Nutricionistica otkriva kod kojih tegoba pomaže i kako se kreću cijene“.

Orašasti plodovi

Razne studije pokazuju da orašasti plodovi, osobito orasi, mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka.

Razne studije pokazuju da orašasti plodovi, osobito orasi, mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka
FOTO: Shutterstock

Citrusno voće

Citrusno voće, koje sadrži hesperidin, povezano je s nižim sistoličkim krvnim tlakom, osobito kod redovitih korisnika soka naranče.

Masna riba

Omega-3 masne kiseline u masnoj ribi poput lososa mogu doprinijeti smanjenju krvnog tlaka.

Ekstrakt rajčice

Likopen u ekstraktu rajčice povezan je s nižim sistoličkim krvnim tlakom.

Ostali čimbenici koji pridonose snižavanju krvnog tlaka

Bitno je napomenuti da određeni čimbenici načina života, kao što su redovita tjelovježba, upravljanje stresom, izbjegavanje pušenja i održavanje umjerene tjelesne težine, također igraju ključnu ulogu u kontroli krvnog tlaka.

Osim toga, određenu hranu, poput one s visokim udjelom soli, kofeina i alkohola te prerađenu hranu, treba ograničiti kako bi se promicalo zdravlje srca.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Domènech, M. i sur. (2023). Effect of a Walnut Diet on Office and 24-Hour Ambulatory Blood Pressure in Elderly Individuals. Hypertension, 73: 1049–1057.
  2. Leonard, J. (2023). 18 best foods for high blood pressure. Medical News Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu