Uzroci visokog tlaka: Hrvatska je među zemljama s najvišim vrijednostima tlaka u svijetu, a polovica bolesnika nema simptome! Evo koji su razlozi

Uzroci visokog tlaka

Visoki krvni tlak nastaje kada je sila koja gura krv uz stijenke arterija previsoka. To s vremenom oštećuje arterije i može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput srčanog i moždanog udara. Hipertenzija je druga riječ za ovo uobičajeno stanje.

Visoki krvni tlak naziva se i “tihim ubojicom” jer skoro polovica bolesnika nema nikakve simptome. Iako ljudi ne osjećaju nikakve simptome, unutar organizma se događa šteta koja se gomila godinama i poslije mogu nastati ozbiljne bolesti.

U analizi svjetskih trendova, u koju je uključeno 19,1 milijun ispitanika iz 1.479 istraživanja, Hrvatska je svrstana među zemlje u kojima su prosječne vrijednosti arterijskog tlaka, i muškaraca i žena, među najvišima u svijetu. Učestalost arterijske hipertenzije u Hrvatskoj iznosi 37,5 %, a pritom je veća kod žena (39,7 %) nego kod muškaraca (35,2 %). Iako je svjesnost o povišenom tlaku u populaciji velika, liječi se manje od 60 % bolesnika, a petina onih koji se liječe ne postiže zadovoljavajuće vrijednosti.

Svjetski dan hipertenzije obilježava se svake godine 17. svibnja, a ovogodišnja je tema “Točno izmjerite krvni tlak, kontrolirajte ga, živite duže”. Fokus je na širenju svijesti o visokom tlaku i njegovom štetnom učinku diljem svijeta i točnim metodama mjerenja krvnog tlaka. Neke udruge promoviraju besplatni internetski tečaj o točnom automatiziranom mjerenju krvnog tlaka i smjernice za provjeru točnosti monitora krvnog tlaka.

Mjerenje krvnog tlaka je jedini način da provjerite jeste li podložni visokom tlaku.
Uzroci visokog tlaka
FOTO: Shutterstock

Uzroci visokog tlaka

Kad je u pitanju visoki tlak, uzroci ga dijele na primarnu hipertenziju i sekundarnu hipertenziju. Primarna (esencijalna) hipertenzija je visoki krvni tlak u čiji je nastanak uključeno više faktora te nema jedan poseban uzrok. Također je poznata kao idiopatska ili esencijalna hipertenzija.

Druga vrsta hipertenzije ima jedan poseban uzrok, što može uključivati bolest ili nuspojave lijekova, a poznata je kao sekundarna hipertenzija. Primarna i sekundarna hipertenzija mogu postojati zajedno, a o tome koji je uzrok naglog skoka krvnog pritiska valja razmisliti jer je moguća pojava sekundarne hipertenzije uz već postojeći primarni oblik.

Primarna hipertenzija

Unatoč dugogodišnjim istraživanjima primarne hipertenzije, točni uzroci visokog tlaka nisu poznati, a čini oko 90 % svih slučajeva povišenog tlaka. Smatra se da je to kombinacija genetike, prehrane, načina života i dobi. Razlozi visokog tlaka mogu biti i nezdrave navike te određene okolnosti koje dovode ljude u opasnost od primarne hipertenzije. To uključuje:

Tihi ubojica
FOTO: Shutterstock

Sekundarna hipertenzija

Sekundarna hipertenzija događa se kada nastaje visoki krvni tlak koji je uzrokovan poznatom bolešću ili stanjem. Budući da je sekundarna hipertenzija rijetka, javlja se kod samo 5 – 10 % populacije, nije uvijek otkrivena.

Testiranje na sekundarnu hipertenziju može biti skupo i dugotrajno pa će liječnik obično pričekati da započne testiranje dok ne postoje snažni dokazi koji upućuju na sekundarnu hipertenziju.

Postoji mnogo različitih stanja ili bolesti koje mogu biti uzroci visokog tlaka, odnosno sekundarne hipertenzije:

 • bolest bubrega – ozljeda bubrega ili preuske bubrežne arterije mogu dovesti do slabe opskrbe organa krvlju; to može potaknuti veću proizvodnju hormona zvanog renin koji dovodi do proizvodnje tvari u tijelu koje mogu podići krvni tlak
 • bolesti nadbubrežne žlijezde – smještene na vrhu bubrega, nadbubrežne žlijezde proizvode i reguliraju hormone; kada postoji problem s tim žlijezdama, hormoni u tijelu mogu postati neuravnoteženi i uzrokovati nekoliko stanja povezanih sa sekundarnom hipertenzijom poput feokromocitoma (tumor nadbubrežne žlijezde koji prekomjerno proizvodi adrenalin), Connovog sindroma ili primarnog aldosteronizma (stanje u kojem tijelo proizvodi previše hormona aldosterona koji zadržava sol) te Cushingovog sindroma (stanje u kojem ima previše hormona kortizola, regulatora metabolizma ugljikohidrata i krvnog tlaka)
 • bolest doštitnih žlijezda – paratireoidne žlijezde (smještene u vratu, pored štitnjače) mogu prekomjerno proizvoditi hormone koji reguliraju razinu kalcija u krvi, a ovo stanje može dovesti do visokog krvnog tlaka
 • problemi sa štitnjačom – abnormalna funkcija štitnjače također može dovesti do visokog krvnog tlaka
 • suženje aorte – ovo stanje uključuje zatezanje aorte (glavne arterije na lijevoj strani srca) što ograničava normalan protok krvi
 • opstruktivna apneja u snu – osoba se često budi iz sna i ima stanke u disanju tijekom spavanja zbog smanjenih prolaza u gornjim dišnim putovima.
Razlozi visokog tlaka
FOTO: Shutterstock

Uzroci visokog tlaka – lijekovi

Nuspojave određenih lijekova također mogu pridonijeti sekundarnoj hipertenziji. Riječ je o lijekovima kao što su:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. High Blood Pressure (Hypertension). (2023). Cleveland Clinic.
 2. Primary Hypertension (Formerly Known as Essential Hypertension). (2021). Cleveland Clinic.
 3. Secondary Hypertension. (2019). Cleveland Clinic.
 4. Čalušić, B. (2018). Hrvatska među zemljama s najvišim vrijednostima arterijskog tlaka. Vox Academiae, 13: 2–3.
 5. World Hypertension Day. World Hypertension League.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu