Varivo od bulgura: Idealno je za zimu, lako se priprema i odlično je u kombinaciji s mahunarkama! Imamo 3 jednostavna recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Bulgur ubrajamo u žitarice, a riječ je o djelomično kuhanoj, sušenoj i drobljenoj pšenici. Krupnije je građe u odnosu na kus-kus koji se pak dobiva iz pšenične krupice. Bulgur je poželjna namirnica u sklopu pravilne prehrane zbog svojih nutritivnih prednosti.
Tako sadrži vlakna važna za pravilnu probavu i vitamine B skupine važne za metabolizam energije, živčanog sustava i za metabolizam ugljikohidrata. Osim toga, bulgur sadrži i minerale kao što su kalcij, željezo, cink i magnezij.
Na 100 g bulgur sadrži oko 340 kalorija, pri čemu najviše sadrži ugljikohidrata, ali i oko 11 g proteina i oko 10 g vlakana. Često se koristi kao alternativna namirnica za rižu. Bulgur se lako priprema jer se kuha oko 10 minuta, nakon što se dobro ispere pod vodom. Pritom omjer vode i bulgura treba biti 2:1.
Bulgur je svestrana namirnica pa ga tako možemo koristiti i u doručku, kao prilog s povrćem, ali i kao bulgur varivo. U ljetnim receptima odlična je namirnica kao izvor složenih ugljikohidrata u obrok salatama, a za zimu će biti idealno varivo od bulgura.
Varivo od bulgura – najjednostavniji recept
Ovo jednostavno varivo od bulgura lako se priprema od namirnica koje su nam poznate i više-manje ih imamo kod kuće. Ovaj odličan hranjivi obrok ugrijat će tijelo i dati mu potrebne vitamine i minerale dok je vani temperatura ispod nule.
Sastojci:
- 1 šalica bulgura
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 crvene paprike (narezane)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 konzerva pelata
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sol
- crni papar
- origano
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Bulgur isperite i prelijte vrućom vodom. Ostavite ga sa strane oko 20 minuta da upije vodu.
- Za to vrijeme operite i narežite povrće.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a kad postanu staklasti, dodajte mrkvu, tikvicu i papriku. Dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte pelate, zatim povrtni temeljac i sve začine.
- Kad jelo zavrije, dodajte bulgur i kuhajte oko 15 minuta.
- Na kraju posipajte peršinom.
Varivo od leće i bulgura
Kombinacija žitarice, kao što je bulgur, i mahunarke, kao što je leća, predstavlja uravnotežen obrok koji će osigurati proteine, posebice kad je riječ o veganskoj prehrani. O prednostima mahunarki ne treba dodatno govoriti, dovoljno je da ih svakodnevno ubacite u svoj jelovnik.
Sastojci:
- 1 šalica smeđe leće (isprane)
- pola šalice bulgura
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 žuta mrkva (narezana na kolutove)
- 1 narančasta mrkva (narezana na kolutove)
- pola šalice poriluka (narezan na kolutove)
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 4 rajčice (nasjeckane)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1,5 l povrtnog temeljca
- pola čajne žličice kumina
- sol
- papar.
Priprema
- Leću isperite pod hladnom vodom, a potom je skuhajte prema uputama i ostavite sa strane.
- Bulgur prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji oko 20 minuta dok ne upije vodu.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak koju minutu, pa dodajte mrkve, papriku i poriluk te dinstajte još koju minutu.
- Zatim dodajte sjeckane rajčice, začine i povrtni temeljac te pustite da zavrije.
- Dodajte leću i bulgur i kuhajte oko 15 – 20 minuta.
- Po želji, prije posluživanja dodajte malo svježe sjeckanog peršina ili limunovog soka.
Bulgur varivo s tofuom
Još jedno varivo koje je iznimno bogato vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i proteinima – odlično je za one koje žele dobiti sve potrebne hranjive tvari u jednom obroku.
Sastojci:
- 1 šalica bulgura
- 200 g tofua (narezanog na kockice)
- 1 glavica brokule (narezana na cvjetiće)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 crvena paprika (sjeckana)
- 2 šalice špinata
- 1 jušna žlica sojinog umaka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica limunovog soka
- sol
- papar.
Priprema
- Bulgur prelijte kipućom vodom i ostavite sa strane barem 15 – 20 minuta da upije vodu.
- Na zagrijano maslinovo ulje dodajte kockice tofua i pržite ih dok ne poprime zlatnu boju.
- Dodajte tofu sojin umak i limunov sok te dinstajte nekoliko minuta, a potom ga ostavite sa strane.
- Na drugoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak dok ne postanu prozirni pa dodajte brokulu i papriku te dinstajte nekoliko minuta.
- Zatim dodajte špinat i, kad uvene, dodajte bulgur, tofu i začine.
Pročitajte i ove članke:
- Varivo od heljde: Bez glutena, a puno vlakana i vitamina! Imamo recepte koje možete spremati tijekom cijele godine
- Varivo od poriluka i ječma: Brzo gotovo i ekstra kremozno! Imamo recept za jelo na žlicu koje “diže iz mrtvih”
- Varivo od slanutka i leće: Bogato proteinima, vitaminima i mineralima! Imamo recept za jelo na žlicu koje možete jesti čitavu godinu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Božićni bezglutenski kolači food blogerice Adrijane
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja