Mučnina u želucu i opća slabost – mogući uzroci i liječenje

Mučnina u želucu i opća slabost

Postoji bezbroj mogućih uzroka mučnine u želucu i opće slabosti, jednih od najčešćih simptoma s kojima se ljudi javljaju svom liječniku. U nastavku teksta bit će nabrojani neki od njih te koja je potencijalna terapija.

Gastritis

Gastritis ili upala želučane sluznice uzrokuje neugodu u želucu, od pojave boli u predjelu želuca, pa do boli koja se širi na leđa. Mogući su i simptomi poput mučnine i gubitka apetita bez boli. Može trajati danima i pogoršavati se zbog određene hrane (prezačinjena, masna) i napitke (kava, alkohol).

Liječenje

Promjena prehrane, testiranje na bakteriju Helicobacter pylori i antibiotska terapija ako ste pozitivni. Uz to, prepisuju se inhibitori protonske pumpe, antacidi i lijekovi koji snižavaju razinu kiseline u želucu.

Više informacija možete pročitati u člancima:

Mučnina u želucu
FOTO: Shutterstock

Želučani ulkus

Ulkus ili čir na želucu može biti razlog mučnine i slabosti, uz pojavu simptoma poput boli u tom predjelu ili crne stolice ako dođe do krvarenja iz ulkusa.

Liječenje

Terapija je ista kao i kod gastritisa. Dakle, promjena prehrane i prestanak konzumacije kave i alkohola uz prestanak pušenja. Tu je i uzimanje prepisanih lijekova poput antacida i ostalih koji snižavaju razinu kiseline u želucu.

Bitno je prekinuti uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (ibuprofen, aspirin) jer oni doprinose oštećenju želučane stijenke.

Više informacija možete pročitati u članku “Čir na želucu (peptički ulkus) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Bol u želucu i povraćanje
FOTO: Shutterstock

Gastroenteritis

Gastroenteritis je upala probavnog sustava koja uzrokuje:

Virusnog je podrijetla i obično prolazi unutar 2 – 3 dana.

Liječenje

Terapija je simptomatska. Važno je unositi dovoljno tekućine (i elektrolitskih rehidracijskih napitaka) za sprječavanje dehidracije. Ako su povraćanje i proljev teškog karaktera, liječnik vam može prepisati lijekove za smanjenje mučnine i proljeva.

Više informacija možete pročitati u člancima:

Mučnina u želucu i vrtoglavica
FOTO: Shutterstock

Anemija

Anemija uzrokovana manjkom željeza čest je uzrok pojave opće slabosti, vrtoglavice, glavobolje i mučnine.

Anemija može biti posljedica i obilnih menstruacija kod žena, kroničnih bolesti, raka i autoimunih bolesti. Zato je potrebno otkriti uzročnika, kako bi se mogla uspješno liječiti.

Liječenje

Ovisi o uzroku anemije. Ako se radi o manjku unosa željeza, započne se terapija željezom i preporuča se prehrana bogata vitaminima i željezom. U ostalih slučajevima nekad su potrebne transfuzije krvi, ali i liječenje primarne bolesti.

Više informacija možete pročitati u člancima:

Muka u želucu
FOTO: Shutterstock

Mononukleoza

Epstein-Barr virus i rjeđe citomegalovirus uzročnici su mononukleoze (tzv. bolest poljupca) koja se prenosi slinom.

Simptomi mogu biti blagi od lagane mučnine bez povraćanja, otečenih limfnih čvorova i grlobolje, do pojave ekstremnog umora i slabosti, bolova u mišićima, povraćanja i visoke tjelesne temperature.

Liječenje

Ne postoji terapija jer je bolest virusnog karaktera. Mirovanje, lijekovi protiv bolova i antipiretici za snižavanje tjelesne temperature više od 38 stupnjeva te unos dovoljno tekućine mogu olakšati borbu sa simptomima.

Više informacija možete pročitati u člancima:

Znakovi hepatitisa
FOTO: Shutterstock

Hepatitis

Hepatitis je upala jetre koja može biti virusnog podrijetla, ali i autoimunog, te sekundarno nastali hepatitis kao posljedica droga, alkohola i određenih lijekova. Karakteriziraju ga:

Liječenje

Terapija je određena tipom hepatitisa oboljele osobe te je li u akutnom ili kroničnom stadiju. Bitna je pravilna prehrana i dovoljna hidracija. Postoje specifični antivirusni lijekovi i interferon, a zadnja opcija je transplantacija jetre.

Više informacija možete pročitati u člancima:

Smanjeni rad štitnjače simptomi
FOTO: Shutterstock

Hipotireoidizam

Smanjeni rad štitnjače ili hipotireoidizam uzrokuje usporenost metabolizma, pojavu stalnog umora, mučnine, bezvoljnosti, dobivanje na tjelesnoj težini te čak opadanje kose.

Liječenje

Terapija unosom tireoidnog hormona (Euthyrox).

Više informacija možete pročitati u člancima:

Znakovi depresije
FOTO: Shutterstock

Depresija

Psihološko stanje bezvoljnosti, sniženog raspoloženja, gubitka uživanja u stvarima koje su prije donosile sreću, osjećaj beznađa i anksioznosti, gubitak apetita i pojava mučnine, manjak motivacije za ičime, opća slabost, poteškoće pri spavanju ili spavanje po cijele dane.

Posebno treba obratiti pažnju postoje li suicidalne misli i, ako postoje, što prije potražiti pomoć stručnjaka.

Liječenje

U lakšim slučajevima depresije pomaže savjetovanje sa psihologom ili psihijatrom te potpora koju nude terapijske grupe. Često se mora pribjeći uzimanju antidepresiva na određeno ili dulje vrijeme.

Važno je na vrijeme prepoznati simptome i bez srama, straha ili bilo čega što uzrokuje okolišanje javiti se liječniku jer postoji uspješno liječenje.

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu