Jetra i bolovi – na što upućuju?

Jetra i bolovi

Jetra je jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu, sa smještajem u desnom gornjem dijelu abdomena ispod rebara. Glavna funkcija joj je pretvorba štetnih tvari u manje štetne kako bi se mogli izbaciti iz organizma, pojednostavljeno rečeno, filtrira i čisti krv.

Često je u slučaju pojave bolova teško razaznati otkuda dolaze jer mogu biti želučanog podrijetla koji se nalazi lijevo od jetre. Sama jetra nema osjetilne receptore za bol, već njena membrana, tj. kapsula te se bol javlja rastezanjem ili oštećenjem jetrene kapsule.

Bol može biti nociceptivna ili neuropatska karaktera. Nociceptivna je povezana s ozljedom tkiva te može biti lokalizirana ili difuzno proširena, tupa i umjereno jaka, dok je neuropatska bol više žareća i bockajuća.

Bol postaje kroničnom ako traje dulje od 12 tjedana i može značajno narušiti kvalitetu bolesnikova života.

Bol u predjelu jetre – uzroci

Široki je spektar mogućih uzroka boli u području jetre. Neki proizlaze iz bolesti same jetre, a neki kao projekcija boli iz okolnih organa:

Bol u jetri
Foto: Servier Medical Art

Bolna i otečena jetra

Kod većine bolesnika, bolna i otečena jetra bude posljedica upale jetre, bilo zbog alkohola, infekcije ili u sklopu metaboličkog sindroma (pretjerana tjelesna masa, dijabetes, povišena razina kolesterola).

S vremenom se, osim boli, mogu razviti i drugi simptomi poput umora, žutice, mučnine, povraćanja, gubitka apetita.

Bol u jetri – dijagnoza i pretrage

Prilikom fizikalnog pregleda, jetra bude lako opipljiva ispod desnog rebrenog luka, čvrsta na dodir i van svojih normalnih dimenzija.

Bitno je otkriti primaran uzrok boli i bolest jetre. Pacijenta se uputi na rendgensko snimanje prsa i abdomena, krvne nalaze, jetrene testove te autoimune testove (antinuklearna protutijela). Kako bi se isključili drugi patološki procesi unutar abdomena, nekad se radi i snimanje CT-om.

Bol u jetri – liječenje

Dok se ne otkrije uzrok, prvenstveni cilj je smanjiti bolne tegobe pacijentu kombinacijom analgetika i nesteroidnih protuupalnih lijekova. Ako oni imaju slab učinak, prijeđe se na opioidne analgetike koji nose određene rizike sa sobom. Ponekad pomažu topli i hladni oblozi.

Kod pacijenata koji ne pokazuju dobar odgovor na ranije primijenjenu terapiju, nekad ne preostaje ništa drugo negoli živčana blokada kojom se prekida prijenos boli.

Važno je napomenuti da je najbitnije otkriti uzrok boli jer se liječenjem uzroka potencijalno smanjuju ili ublažavaju ostali simptomi.

Više o bolestima jetre možete pročitati ovdje.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Abdominal Wall Pain Syndromes. Science Direct.
  2. Liver Pain – Causes & Location. WebMD.
  3. Klinge M, Coppler T, Liebschutz JM, et al. The assessment and management of pain in cirrhosisCurr Hepatol Rep. 2018;17(1):42–51.

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu