Žudite za čokoladom čim zahladi? Krivac je – vata doša!

Jesenska žudnja za slatkim

Dok se priroda sprema za počinak, a hladnoća i vlaga počinju dominirati, sve više se povlačimo u toplinu svojeg doma, a mirisni štapić cimeta u šalici čaja i slatki desert služe kao utjeha u turobnim danima jeseni.

Ta neizdrživa, gotovo magnetska privlačnost prema komadiću čokolade ili toplom kolaču nije slučajnost. To je složen signal koji nam šalju naše tijelo i naša psiha.

Ta jesenska žudnja dijeli se na dva jasna aspekta – emocionalnu utjehu koju traži naša duša i energetski balans koji zahtijeva naša dominantna jesenska doša – vata.

Kad duša traži utjehu – psihologija slatkog

Jesen sa sobom donosi osjećaj melankolije ili “jesenskog bluesa“. U takvim uvjetima slatko nam služi kao brz i učinkovit emocionalni anestetik.

Potreba za slatkim javlja se iz više razloga:

  • povezanost s djetinjstvom – slatkiši su često vezani uz rane nagrade i utjehu (kolači od bake, rođendani); konzumiranjem slatkog nesvjesno se vraćamo u stanje sigurnosti
  • brza energija za borbu – kada smo mentalno iscrpljeni ili preplavljeni stresom, mozak traži glukozu, najbrži izvor energije; slatko nam daje trenutni polet za suočavanje s obvezama, ali ubrzo slijedi pad
  • stvaranje serotoninaugljikohidrati, posebno šećeri, potiču oslobađanje inzulina, koji pomaže triptofanu da dođe do mozga; triptofan je prekursor serotonina, našeg hormona sreće; stoga je žudnja za slatkim često samo žudnja za boljim raspoloženjem.

Prepoznavanje emocionalne gladi

Prije nego što posegnete za slatkišem, zaustavite se i testirajte razlog svoje žudnje. Ključ ovdje nije potisnuti tu žudnju, već je prepoznati:

  • intenzitet i iznenadnost – je li žudnja nagla i intenzivna (emocionalna) ili se razvijala postupno (fizička glad)?
  • specifičnost – žudite li za bilo čime (fizička glad) ili samo za točno određenom, utješnom hranom kao što su bakini kolači ili čokolada (emocionalna)?
  • zasićenje – stvarna glad se brzo zadovolji dok emocionalna glad samo privremeno ublaži osjećaj.
Prema ayurvedi jesen je neizbježno sezona vate doše, koja objedinjuje elemente zraka i etera
FOTO: Shutterstock

Kad vata doša traži balans – slatki okus kao lijek

Prema ayurvedi jesen je neizbježno sezona vate doše, koja objedinjuje elemente zraka i etera.

Vata je po svojoj prirodi hladna, suha, lagana, pokretna i nestabilna.

Njezina esencijalna funkcija je kretanje, ali kada je neuravnotežena, dovodi do mentalnog i fizičkog nemira – anksioznosti, pretjeranog razmišljanja, suhe kože, slabe probave i, ključno, snažne žudnje za brzim zadovoljenjem gladi – obično putem slatkog.

Vata instinktivno traži slatki okus jer on posjeduje kvalitete koje su direktno suprotne njezinoj prirodi – slatko je teško, vlažno, toplo i uzemljujuće. Slatki okus također ima izravan učinak na um jer u pravoj dozi potiče sreću, zadovoljstvo, smirenost, vedrinu i ljubav.

Međutim, postoji ključna razlika između ayurvedskog slatkog okusa i rafiniranog šećera.

Rafinirani šećeri jesu slatki, ali su i lagani i suhi u svojem procesiranom obliku. Oni daju kratkotrajni “vata skok” (trenutnu euforiju), ali zatim dovode do brzog pada energije, stvarajući još veću neravnotežu i ciklus ovisnosti.

Ayurvedski slatki okus (poput cjelovitih žitarica, korjenastog povrća i prirodnih sladila) djeluje kao lijek. Ono stabilizira um, hrani živčano tkivo i izgrađuje ojas našu suptilnu vitalnost i imunološku snagu, čime gasi duboku, energetsku glad.

Tri koraka za uzemljenje vate i kontrolu žudnje

Umjesto da se borite protiv jesenske žudnje, preusmjerite je prema namirnicama koje prirodno smiruju vata došu i hrane vašu dušu.

1. Usvojite tople, uljaste i teške obroke (kvalitete suprotne vati)

Da bismo umirili vatu i smanjili žudnju, moramo joj ponuditi stabilnost. To se postiže uvođenjem toplih, masnih i gustih (teških) namirnica u prehranu, čime kompenziramo hladnoću, suhoću i lakoću jeseni.

Umjesto suhog keksa i hladnog soka birajte:

Umjesto da se borite protiv jesenske žudnje, preusmjerite je prema namirnicama koje prirodno smiruju vata došu i hrane vašu dušu
FOTO: Shutterstock

2. Mudro birajte zaslađivače

Kada vata doša traži slatki okus za uzemljenje, cilj je odabrati zaslađivače koji su prirodno teži, vlažniji i topliji – osobine koje su suprotnost za hladnu, suhu i laganu vatu.

Umjesto na industrijske zaslađivače, orijentirajte se na opcije koje grade ojas (vitalnost) i pružaju stabilnu energiju:

  • datulje i suho voće – one su teške, vlažne, nutritivne i izrazito uzemljujuće; možete ih natopiti i samljeti u pastu za zaslađivanje ili ih jesti kao brzi energetski zalogaj
  • ghee i sirovi med – ghee je izuzetno sattva namirnica (čista, potiče ravnotežu i zdravlje) i hrani živčane stanice; med je lagan, ali zagrijava; koristite ga umjereno i nikad ga ne zagrijavajte iznad 40 °C jer mijenja svoja svojstva i stvara toksine (ama)
  • javorov sirup i sladovi – pravi javorov sirup te sirupi od riže, ječma ili zobi su gušći, teži i nutritivniji od bijelog šećera; daju stabilnu, dugotrajnu slatkoću bez oštrog skoka glukoze, a idealni su za pečenje i tople kaše
  • jaggery (neprerađeni šećer od trske) – ova opcija je topla, vrlo uzemljujuća i bogata mineralima, što je čini odličnim izborom za balansiranje vate tijekom jeseni i zime.

Napomena: Zaslađivači poput stevije ili eritritola, iako ne dižu šećer, imaju lagani i suhi (vata-povećavajući) učinak. Ne pružaju onu emocionalnu ni nutritivnu utjehu koju vata doša i živčani sustav traže u hladnoj sezoni, pa ih treba koristiti oprezno i u kombinaciji sa zdravim masnoćama.

3. Topli i slatki začini – utjeha i melem za probavu

Koristite začine ne samo za okus, već i kao terapeutske saveznike. Pravilnom upotrebom ovih začinskih biljaka jesensku žudnju za slatkim možete transformirati iz problema u priliku za duboko hranjenje i uzemljenje vašeg nervnog sistema:

  • cimet, đumbir i klinčić – ovi začini su zagrijavajući i poboljšavaju agni (probavnu vatru); to je ključno jer loša probava stvara toksine (ama) koji dodatno opterećuju um i potiču žudnju; cimet posebno oponaša slatki okus bez naglog skoka šećera
  • kardamom – ovaj mirisni začin je jedinstven jer pomaže probavi mliječnih proizvoda, jača srce i ublažava mentalnu napetost i anksioznost; dodajte ga u jutarnju kavu, toplo mlijeko ili pečeno voće
  • slatki začini za kuhanje – također uključite bosiljak, lovorov list, kumin, korijander, komorač, češnjak, mentu, muškatni oraščić, mak, ružmarin, šafran, estragon, vaniliju.

Jesenska žudnja za slatkim je poziv duše na utjehu i poziv vata doše na uzemljenje.

Priznajte svoje osjećaje, nemojte ih osuđivati, a zatim ih nahranite toplim, cjelovitim i uzemljujućim slatkim okusima. Na taj način ne samo da ćete zadovoljiti svoju žudnju, već ćete i sačuvati ravnotežu, snagu i bistrinu za dugu zimu koja dolazi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Smith, M. i sur. (2025). Emotional Eating and How to Stop It. HelpGuide.org.
  2. 7 Ayurvedic Ways to Ease Your Fall Blues. (2024). Banyan Botanicals.
  3. Wilson, S. (2015). The Ayurvedic reason you might be craving sugar. Sarah Wilson.

Saznajte više o tome kako ublažiti jesenski blues u našem vodiču

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu