Žudite za čokoladom čim zahladi? Krivac je – vata doša!
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Dok se priroda sprema za počinak, a hladnoća i vlaga počinju dominirati, sve više se povlačimo u toplinu svojeg doma, a mirisni štapić cimeta u šalici čaja i slatki desert služe kao utjeha u turobnim danima jeseni.
Ta neizdrživa, gotovo magnetska privlačnost prema komadiću čokolade ili toplom kolaču nije slučajnost. To je složen signal koji nam šalju naše tijelo i naša psiha.
Ta jesenska žudnja dijeli se na dva jasna aspekta – emocionalnu utjehu koju traži naša duša i energetski balans koji zahtijeva naša dominantna jesenska doša – vata.
Kad duša traži utjehu – psihologija slatkog
Jesen sa sobom donosi osjećaj melankolije ili “jesenskog bluesa“. U takvim uvjetima slatko nam služi kao brz i učinkovit emocionalni anestetik.
Potreba za slatkim javlja se iz više razloga:
- povezanost s djetinjstvom – slatkiši su često vezani uz rane nagrade i utjehu (kolači od bake, rođendani); konzumiranjem slatkog nesvjesno se vraćamo u stanje sigurnosti
- brza energija za borbu – kada smo mentalno iscrpljeni ili preplavljeni stresom, mozak traži glukozu, najbrži izvor energije; slatko nam daje trenutni polet za suočavanje s obvezama, ali ubrzo slijedi pad
- stvaranje serotonina – ugljikohidrati, posebno šećeri, potiču oslobađanje inzulina, koji pomaže triptofanu da dođe do mozga; triptofan je prekursor serotonina, našeg hormona sreće; stoga je žudnja za slatkim često samo žudnja za boljim raspoloženjem.
Prepoznavanje emocionalne gladi
Prije nego što posegnete za slatkišem, zaustavite se i testirajte razlog svoje žudnje. Ključ ovdje nije potisnuti tu žudnju, već je prepoznati:
- intenzitet i iznenadnost – je li žudnja nagla i intenzivna (emocionalna) ili se razvijala postupno (fizička glad)?
- specifičnost – žudite li za bilo čime (fizička glad) ili samo za točno određenom, utješnom hranom kao što su bakini kolači ili čokolada (emocionalna)?
- zasićenje – stvarna glad se brzo zadovolji dok emocionalna glad samo privremeno ublaži osjećaj.

Kad vata doša traži balans – slatki okus kao lijek
Prema ayurvedi jesen je neizbježno sezona vate doše, koja objedinjuje elemente zraka i etera.
Njezina esencijalna funkcija je kretanje, ali kada je neuravnotežena, dovodi do mentalnog i fizičkog nemira – anksioznosti, pretjeranog razmišljanja, suhe kože, slabe probave i, ključno, snažne žudnje za brzim zadovoljenjem gladi – obično putem slatkog.
Vata instinktivno traži slatki okus jer on posjeduje kvalitete koje su direktno suprotne njezinoj prirodi – slatko je teško, vlažno, toplo i uzemljujuće. Slatki okus također ima izravan učinak na um jer u pravoj dozi potiče sreću, zadovoljstvo, smirenost, vedrinu i ljubav.
Međutim, postoji ključna razlika između ayurvedskog slatkog okusa i rafiniranog šećera.
Rafinirani šećeri jesu slatki, ali su i lagani i suhi u svojem procesiranom obliku. Oni daju kratkotrajni “vata skok” (trenutnu euforiju), ali zatim dovode do brzog pada energije, stvarajući još veću neravnotežu i ciklus ovisnosti.
Ayurvedski slatki okus (poput cjelovitih žitarica, korjenastog povrća i prirodnih sladila) djeluje kao lijek. Ono stabilizira um, hrani živčano tkivo i izgrađuje ojas – našu suptilnu vitalnost i imunološku snagu, čime gasi duboku, energetsku glad.
Tri koraka za uzemljenje vate i kontrolu žudnje
Umjesto da se borite protiv jesenske žudnje, preusmjerite je prema namirnicama koje prirodno smiruju vata došu i hrane vašu dušu.
1. Usvojite tople, uljaste i teške obroke (kvalitete suprotne vati)
Da bismo umirili vatu i smanjili žudnju, moramo joj ponuditi stabilnost. To se postiže uvođenjem toplih, masnih i gustih (teških) namirnica u prehranu, čime kompenziramo hladnoću, suhoću i lakoću jeseni.
Umjesto suhog keksa i hladnog soka birajte:
- začinjeno voće – pečene jabuke ili kruške posute cimetom, kardamomom i muškatnim oraščićem
- cjelovite žitarice – topla zobena kaša ili riža s ghee maslacem
- slatke i korjenaste namirnice – slatki krumpir, bundeva i mrkva, pripremljene s malo zdravih masti.

2. Mudro birajte zaslađivače
Kada vata doša traži slatki okus za uzemljenje, cilj je odabrati zaslađivače koji su prirodno teži, vlažniji i topliji – osobine koje su suprotnost za hladnu, suhu i laganu vatu.
Umjesto na industrijske zaslađivače, orijentirajte se na opcije koje grade ojas (vitalnost) i pružaju stabilnu energiju:
- datulje i suho voće – one su teške, vlažne, nutritivne i izrazito uzemljujuće; možete ih natopiti i samljeti u pastu za zaslađivanje ili ih jesti kao brzi energetski zalogaj
- ghee i sirovi med – ghee je izuzetno sattva namirnica (čista, potiče ravnotežu i zdravlje) i hrani živčane stanice; med je lagan, ali zagrijava; koristite ga umjereno i nikad ga ne zagrijavajte iznad 40 °C jer mijenja svoja svojstva i stvara toksine (ama)
- javorov sirup i sladovi – pravi javorov sirup te sirupi od riže, ječma ili zobi su gušći, teži i nutritivniji od bijelog šećera; daju stabilnu, dugotrajnu slatkoću bez oštrog skoka glukoze, a idealni su za pečenje i tople kaše
- jaggery (neprerađeni šećer od trske) – ova opcija je topla, vrlo uzemljujuća i bogata mineralima, što je čini odličnim izborom za balansiranje vate tijekom jeseni i zime.
Napomena: Zaslađivači poput stevije ili eritritola, iako ne dižu šećer, imaju lagani i suhi (vata-povećavajući) učinak. Ne pružaju onu emocionalnu ni nutritivnu utjehu koju vata doša i živčani sustav traže u hladnoj sezoni, pa ih treba koristiti oprezno i u kombinaciji sa zdravim masnoćama.
3. Topli i slatki začini – utjeha i melem za probavu
Koristite začine ne samo za okus, već i kao terapeutske saveznike. Pravilnom upotrebom ovih začinskih biljaka jesensku žudnju za slatkim možete transformirati iz problema u priliku za duboko hranjenje i uzemljenje vašeg nervnog sistema:
- cimet, đumbir i klinčić – ovi začini su zagrijavajući i poboljšavaju agni (probavnu vatru); to je ključno jer loša probava stvara toksine (ama) koji dodatno opterećuju um i potiču žudnju; cimet posebno oponaša slatki okus bez naglog skoka šećera
- kardamom – ovaj mirisni začin je jedinstven jer pomaže probavi mliječnih proizvoda, jača srce i ublažava mentalnu napetost i anksioznost; dodajte ga u jutarnju kavu, toplo mlijeko ili pečeno voće
- slatki začini za kuhanje – također uključite bosiljak, lovorov list, kumin, korijander, komorač, češnjak, mentu, muškatni oraščić, mak, ružmarin, šafran, estragon, vaniliju.
Jesenska žudnja za slatkim je poziv duše na utjehu i poziv vata doše na uzemljenje.
Priznajte svoje osjećaje, nemojte ih osuđivati, a zatim ih nahranite toplim, cjelovitim i uzemljujućim slatkim okusima. Na taj način ne samo da ćete zadovoljiti svoju žudnju, već ćete i sačuvati ravnotežu, snagu i bistrinu za dugu zimu koja dolazi.
Pročitajte i ove članke:
- Od vate do kaphe: Kako se ayurvedski doša tipovi nose s jeseni?
- Kako povezati um, tijelo i prirodu kroz moć jeseni?
- Jesenski blues: Kako dolazak jeseni djeluje na naše raspoloženje?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja
- emocionalna glad
- jesenska žudnja za slatkim
- jesenski blues
- psihologija slatkog
- slatki okus kao lijek
- vata doša
- Smith, M. i sur. (2025). Emotional Eating and How to Stop It. HelpGuide.org.
- 7 Ayurvedic Ways to Ease Your Fall Blues. (2024). Banyan Botanicals.
- Wilson, S. (2015). The Ayurvedic reason you might be craving sugar. Sarah Wilson.
Saznajte više o tome kako ublažiti jesenski blues u našem vodiču
Nastavite čitati

Jesenski blues: 20 % osoba pati od ovog poremećaja raspoloženja! Prebrodite ga uz ovih 6 izvora energije
- Divine Energy Park
- 9 min čitanja

