Prirodni lijek za jačanje srca: Možete ga pronaći u kuhinji ili vrtu! Imamo popis biljaka, začina i tvari koje čuvaju zdravlje srca

Prirodni lijek za jačanje srca

Srce je mišićna pumpa koja opskrbljuje sva naša tjelesna tkiva kisikom i hranjivim tvarima. Za zdrav život ključno je održavanje ovog vitalnog organa u izvrsnoj formi, a kod određenih problema krvožilnog sustava učinkovito će nam pomoći prirodni lijek za jačanje srca koji možemo uvijek naći u svojoj kuhinji ili vrtu.

Bolesti srca glavni su uzrok smrti i invalidnosti u svijetu.

Lakše ih je liječiti ako se rano otkriju, a simptomi koji ukazuju na hitnu liječničku intervenciju su bol u prsima, kratkoća daha i nesvjestica.

Bolesti srca i krvožilnog sustava moguće je spriječiti upravljanjem čimbenicima rizika i promjenom načina života
FOTO: Shutterstock

Bolesti srca i krvožilnog sustava moguće je spriječiti upravljanjem čimbenicima rizika i promjenom načina života koji se temelji na zdravoj prehrani, odbacivanju loših navika poput pušenja, izbjegavanju stresa, snižavanju visokog krvnog tlaka i svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti. Važno je biti aktivan jer je srce mišić koji se, kao i svaki drugi mišić, vježbama jača.

Promjene u prehrani i poboljšanje u načinu života mogu pomoći čak i kod prisutnih oštećenja. Prehrana s puno povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica, zdravih masnoća poput maslinovog ulja i nemasnih bjelančevina poput ribe ili piletine te kuhanje s namirnicama bogatim hranjivim tvarima za srce kao što su losos i avokado jednostavan je način za poboljšanje zdravlja srca i prevenciju srčanog i moždanog udara.

Prejedanje treba izbjegavati jer se nakon obilnog obroka krv preusmjerava iz srca u probavni sustav. To može uzrokovati ubrzani i nepravilni srčani ritam (aritmija), a koji može uzrokovati srčani udar ili zatajenje srca.

Prirodni lijek za jačanje srca – biljke i začini za zdravo srce

Biljke i začini mogu se koristiti kao prirodni lijek za jačanje srca u obliku čaja ili kao dodatak prehrani. Dokazano je da razne biljke učinkovito jačaju zdravlje našeg srca. Posjeduju razne zdravstvene prednosti za cjelokupno zdravlje i odličan su odabir za potporu srca i krvnih žila pa ih vrijedi isprobati.

Navest ćemo neke od njih.

Glog je poznata biljka čije se bobice koriste kao tonik za srce
FOTO: Shutterstock

Glog

Glog je poznata biljka čije se bobice koriste kao tonik za srce. Sadrži spojeve koji proširuju koronarne arterije, čime se poboljšava protok krvi u srčanom mišiću.

Koristi se za liječenje kardiovaskularnih stanja kao što su visoki krvni tlak, nepravilni otkucaji srca, bol u prsima i otvrdnuće arterija.

Cimet

Cimet je ukusan začin koji se koristi tisućama godina, a omiljen je zbog brojnih ljekovitih svojstava. Prema studijama, jedno od tih svojstava je njegova sposobnost da pomaže srcu na više načina.

Mala dnevna doza cimeta smanjuje razinu lošeg LDL kolesterola i triglicerida, štetne vrste masnoće u krvi. Također smanjuje visoki krvni tlak i šećer u krvi, štiteći tijelo od dijabetesa koji povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Studije pokazuju da svakodnevno posipanje male količine cimeta na hranu može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Češnjak se stoljećima koristi za poboljšanje zdravlja srca i krvožilnog sustava
FOTO: Shutterstock

Češnjak

Češnjak se stoljećima koristi za poboljšanje zdravlja srca i krvožilnog sustava. Kada se zgnječi, oslobađa alicin, spoj koji održava arterije fleksibilnima i omogućuje im bolji protok krvi. Postoje brojne, dobro dokumentirane studije o češnjaku i njegovoj dobrobiti za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Učinkovito smiruje upale i pomaže u snižavanju razine lošeg kolesterola i visokog krvnog tlaka. Na taj način ova moćna i iznimno ljekovita namirnica smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Kajenski papar

Kajenski papar se dobiva mljevenjem čili ili kajenske papričice. Ovaj ljuti začin je odličan za cirkulaciju jer potiče protok krvi kroz tijelo. Kapsaicin je aktivni spoj koji mu daje ljutinu i može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Povećan protok krvi i niži krvni tlak su važna potpora za zdravlje srca.
Kurkuma je začinski korijen koji je glavni sastojak indijske kuhinje i ayurvedski prirodni lijek za jačanje srca
FOTO: Shutterstock

Kurkuma

Kurkuma je začinski korijen koji je glavni sastojak indijske kuhinje i ayurvedski prirodni lijek za jačanje srca. Kurkumin je tvar koja se nalazi u kurkumi i daje ovom začinu bogatu, žutu boju i pravo bogatstvo zdravstvenih prednosti. Studije pokazuju da kurkumin može biti jednako učinkovit kao lijekovi i vježbanje u poboljšanju zdravlja krvnih žila.

Istraživanja potvrđuju da kurkumin u ovom iznimno ljekovitom korjenu zaista posjeduje razne dobrobiti za srce jer sprječava pojavu opasnih krvnih ugrušaka, snižava loš kolesterol i smanjuje upalu koja dovodi do srčanog i moždanog udara. Uz to, može nas zaštititi od zatajenja srca, kada srce ne pumpa krv onako kako bi trebalo.

Đumbir

Đumbir je glavni dodatak jelima i čajevima azijske kuhinje. Istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija đumbira smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, pomaže u snižavanju kolesterola i održava krvne žile gipkima i otvorenima, zbog čega je još jedan odličan prirodni lijek za jačanje srca.

Studije potvrđuju da svakodnevna konzumacija đumbira zaustavlja otvrdnjavanje arterija, što ga potencijalno čini učinkovitim za prevenciju i liječenje srčanih poremećaja. Preporučuje se 2 –  4 g (ili oko pola čajne žličice do jedne čajne žličice) đumbira dnevno.

Korijander je biljka koja pomaže u smanjenju nekih faktora rizika za srčane bolesti poput snižavanja lošeg kolesterola i krvnog tlaka
FOTO: Shutterstock

Korijander

Korijander je biljka koja pomaže u smanjenju nekih faktora rizika za srčane bolesti poput snižavanja lošeg kolesterola i krvnog tlaka. Budući da djeluje kao diuretik, tvar koja ispire višak tekućine i natrija iz tijela, sjemenke i lišće korijandera pomažu u održavanju i kontroli niskog krvnog tlaka.

Kardamom

Kardamom je začin koji se u ayurvedi preporučuje kao prirodni lijek za jačanje srca. Jedno je istraživanje pokazalo da kardamom, intenzivan začin koji se često nalazi u indijskim jelima, može sniziti krvni tlak. Istraživanja također pokazuju da pomaže smanjiti rizik od krvnih ugrušaka.

Lanene sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju krvnog tlaka i upala
FOTO: Shutterstock

Laneno sjeme

Lanene sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju krvnog tlaka i upala. Također sadrže biljne spojeve bogate vlaknima zvane lignani, za koje se pokazalo da smanjuju kolesterol i nakupljanje plaka u arterijama.

Kako biste imali najviše koristi za svoje srce, odaberite sjemenke, a ne njihovo ulje. Sjemenke bi trebale biti svježe i samljevene kako bi najbolje utjecale na kardiovaskularno zdravlje. Ako nisu samljevene, cijele sjemenke će proći kroz probavni sustav neiskorištene, zbog čega neće imati nikakve zdravstvene koristi.

Vitamin K2

Vitamin K2 često se povezuje sa boljim zdravljem srca. Studija iz 2014. pokazala je da prehrana bogata vitaminom K (lisnato, zeleno povrće, jaja, alge) pomaže u smanjenju rizika od smrti kod ljudi koji su zbog srčanih problema bili pod visokim rizikom od bolesti. Ovaj važan vitamin pomaže u sprječavanju taloženja kalcija u krvotoku u arterijama i krvnim žilama.

U tijeku su kliničke studije kako bi se vidjelo može li vitamin K2 pomoći u smanjenju blokada koje dovode do srčanog i moždanog udara.

Istraživanja pokazuju da CoQ10 održava krvne žile fleksibilnima
FOTO: Shutterstock

Koenzim Q10 (CoQ10)

Antioksidans koji se zove CoQ10 prirodno se nalazi u gotovo svakom tjelesnom tkivu, uključujući i srce. Njegova uloga je da pomaže tjelesnim stanicama stvoriti energiju potrebnu za rast.

Istraživanja pokazuju da CoQ10 održava krvne žile fleksibilnima. Također se bori protiv zdravstvenih stanja koje utječu na stijenke krvnih žila što može dovesti do visokog krvnog tlaka, bolesti srca i moždanog udara.

Studija iz 2015. otkrila je da su starije osobe koje su četiri godine uzimale ovaj dodatak sa selenom, još jednim antioksidansom, upola smanjile rizik od smrti povezanih sa srcem.

Resveratrol

Resveratrol je u prošlosti privlačio mnogo pozornosti jer se nalazi u dvjema stvarima koje obično volimo – u čokoladi i crnom vinu koji doprinose zdravlju srca.

Kakao, koji je ključni sastojak čokolade, i vino imaju antioksidanse za koje se pokazalo da povećavaju dobar kolesterol, snižavaju loš kolesterol i poboljšavaju funkciju zgrušavanja krvi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Herbs and Spices for Heart Health. (2020). Mercy Health.
  2. Top Herbs for Your Heart. (2019). Cleveland HeartLab.
  3. Shannon, H. (2017). 7 powerful ways you can strengthen your heart. UCI Health.
  4. Miller, K. (2015). Natural Remedies for Heart Health: Help or Harm? WebMD.

Ocijenite članak

4 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu