Kako pokrenuti limfu? Evo pet prirodnih metoda

Kako pokrenuti limfu

Uloga limfe ključna je za naše cjelokupno zdravlje i vitalnost. Limfa je tekuća tvar u orgnizmu slična krvnoj plazmi koja sadrži bijele krvne stanice koje se bore protiv infekcije.

Protok limfe događa se se kontrakcijom i opuštanjem mišića jer limfni sustav nema centralnu pumpu, za razliku od kardiovaskularnog sustava.

Limfni sustav ima dvije vrlo važne funkcije – štiti naš organizam i potiče kretanje te je time odgovoran za  uklanjanje otpada i toksina iz tijela, a uklanja sve, od mutiranih stanica do virusa i bakterija.

Ayurveda limfu naziva rasa ili “voda života”, a limfni sustav smatra najvažnijim sustavom u tijelu. Kada limfa ispravno funkcionira, prirodni se toksini lako ispiru, a mi se osjećamo zdravo i poletno.

Ako limfa (rasa) ne teče slobodno, sluznice postaju suhe, gubeći sposobnost otpornosti na bolesti. Koža je suha i gruba, um “maglovit” a probavni sustav postaje zagušen i uzrokuje zatvor.

Kada limfa postane usporena i začepljena, naše tijelo se teško nosi s tjelesnim otpadom, toksinima iz okoliša, virusima i bakterijama s kojima dolazimo u kontakt zbog čega dolazi do narušavanja zdravlja.

To utječe na cijelo tijelo, a s time se slaže i zapadna medicina koja je prepoznala niz simptoma koji su pokazatelji da naša limfa ne teče slobodno.

kako pokrenuti limfu
FOTO: Shutterstock

Simptomi koji pokazuju da naša limfa ne radi učinkovito su:

Ako smatrate da se bilo koji od ovih znakova odnosi na vas, počnite s prirodnom podrškom kroz jednostavne tehnike za detoksikaciju vašeg limfnog sustava.

Pročitajte članke:

U nastavku saznajte kako pokrenuti limfu na prirodan način.

Kako pokrenuti limfu?

Poboljšanje rada limfnog sustava postiže se primjenom zdravih navika života, masažom, prakticiranjem tehnika dubokog disanja i zdravom prehranom.

Dajte prednost organskoj prehrani bogatoj vitaminima, mineralima, omega 3-masnim kiselinama i enzimima koji obiluju u sirovom voću i povrću.

Enzimi razgrađuju otrovne nakupine u  krvi te potiču čišćenje limfe i štetnih tvari iz tijela. U svoje obroke uključite protuupalne začine poput đumbira, kurkume i češnjaka.

Usto, koristite svakodnevno ovih pet jednostavnih i prirodnih metoda za zdrav protok limfe.

protok limfe
FOTO: Shutterstock

1. Suho četkanje ujutro

Nema boljeg samotretmana od brzog, jutarnjeg suhog četkanja kako biste probudili svoj limfni sustav. Suho četkanje je tehnika koja se obično koristi u ayurvedi za zdrav protok limfe i cirkulacije.

Postupak je vrlo jednostavan. Uzmite suhu četku s prirodnim vlaknima ili rukavice od sirove svile i četkajte tijelo s žustrim, ritmičkim pokretima u smjeru od periferije prema srcu. Kružne pokrete koristite oko grudi, trbuha i stražnjice.

Suhom masažom stimuliraju se žlijezde znojnice, otvaraju pore i uklanjaju mrtve stanice kože. Istovremeno potiče se kretanje krvi i limfe u donjim organima i tkivima tijela čime se pomaže u detoksikaciji nakupljenih toksina.

Uz zdravstveni učinak, smanjuje se celulit, koža postaje sjajnija, a tonus mišića čvršći.

Pročitajte članke:

2. Unesite više vode u tijelo

Jedan od najčešćih uzroka začepljenja limfe je dehidracija. Limfa se sastoji od oko 95 % vode, što vodu čini ključnom za njeno zdravlje.

Stoga, ne čudi da se u ayurvedi, kako smo već napomenuli, naziva “vodom života” jer bez odgovarajuće količine vode limfna tekućina ne može pravilno teći.

Pripazite da ostanete hidratizirani tako da popijete barem osam čaša vode tijekom dana.

Ako želite ubrzati proces rehidtracije, ujutro u čaši vode dodajte svježi sok limuna. S obzirom na to da je limun alkalno voće, pomoći će u detoksikaciji i mineralizaciji tijela i limfe.

Biljni čajevi su još jedna odlična opcija.

Pročitajte članak “Kako piti više vode tijekom ljeta? Uz ovih 5 jednostavnih i zdravih trikova bit ćete stalno hidrirani“.

vježbe za pokretanje limfe
FOTO: Shutterstock

3. Vježbama pokrenite limfu

Za bolji protok limfe koristite redovito tjelovježbu jer je kretanje prirodni pumpni sustav za limfu. Limfni sustav zahtijeva malu dodatnu stimulaciju. Ona se lako može postići određenim pokretima i vježbama koje se ponavljaju te specifičnim položajima koji vrše pritisak na tijelo.

Najbolje vježbe za pokretanje limfe su one koje potiču znojenje kao što je hodanje, trčanje i skakanje. Podizanje ruku iznad razine srca također pomaže u toniranju sustava i drenaži limfe iz gornjeg dijela tijela.

Joga odlično podržava limfni sustav u njegovoj glavnoj funkciji kretanja limfe kroz tijelo. Koristite obrnute poze tijela kao što su stoj na rukama, na glavi i na ramenima, pa čak i postavljanje nogu uza zid jer one poništavaju učinak gravitacije.

Ove inverzijske asane (položaji tijela) pomažu u drenaži limfe prema srcu, povećavajući brzinu kojom se čisti i filtrira. Joga poze također uzrokuju kontrakciju i opuštanje mišića u tijelu, što je primarni način na koji se limfa kreće tijelom.

Položaji uvijanja u jogi su također odličan način za poticanje protoka limfe. Kroz vježbe uvijanja trbuha stišću se organi i mišići tjerajući limfu van tjelesnih tkiva.

Pročitajte članke

4. Koristite biljke za čišćenje limfe

Ako se pitate kako pokrenuti limfu, postoje razne biljke koje su važne za povećanje protoka i čišćenje limfe i koje su dokazano učinkovite u poboljšanju zdravlja limfnog sustava.

Crvena djetelina je popularna biljka za limfu jer povećava njen protok, što pomaže u detoksikaciji tijela i smanjenju upale.

Neven je izvrstan lijek za limfu jer potpomaže kretanje limfe i time omogućuje bolju detoksikaciju iz stanica. Podržava cjelokupno imunološko zdravlje i može se koristiti za natečene limfne žlijezde, zadržavanje vode ili kod drugih stanja zagušenja.

Ljepljiva broćika ili ivanjsko cvijeće (Galium aparine), koristi se stoljećima u narodnoj medicini i smatra se jednim od najboljih tonika za stimulaciju i pomoć u drenaži limfnog sustava.

Manjistha (Rubia cordifolia) je vodeća biljka u ayurvedskoj medicini koja se prvenstveno koristi za čišćenje krvi zbog jedinstvene sposobnosti razbijanja blokada i zastoja u cijelom krvožilnom sustavu, uključujući krv i limfu. Time pomaže u detoksikaciji tjelesnih tkiva i podržava zdrav protok limfe.

Pročitajte članak “Čajevi za čišćenje limfe: Pomažu kod uklanjanja toksina iz tijela! Evo popisa“.

čišćenje limfe
FOTO: Shutterstock

5. Nosite široku odjeću

Iako se često povodimo za modnim stilovima i nosimo usku odjeću, ne pomišljamo da to može utjecati na naše zdravlje.

Uska odjeća i donje rublje koje ostavlja tragove na koži onemogućuju prirodni protok limfe jer se mnoge limfne žile i limfni čvorovi nalaze blizu površine kože. Iz tog razloga svakodnevno nošenje uske odjeće i rublja može dovesti do začepljenja i usporenog protoka limfe.

Žene bi trebale obratiti posebnu pažnju kod nošenja grudnjaka jer grudnjaci sa žicama spriječavaju zdrav protok limfe u važnim područjima tijela.

Jedan od najvećih skupova limfnih čvorova nalazi se upravo u području pazuha i gornjeg prsnog koša. Ti čvorovi su ključni dio drenaže za dojke, ruke i gornji dio prsnog koša. Ako je grudnjak pretijesan, limfni tok je stisnut, a normalna drenaža spriječena.

Ograničeni dokazi su pokazali da uska odjeća kroz duže vrijeme može uzrokovati oštećenje limfne funkcije. Oslabljena limfna funkcija u konačnici može doprinijeti nizu stanja uključujući natečene limfne čvorove, fibrocistično tkivo dojke pa čak i rak dojke. Stoga, dajte prednost ležernijoj odjeći u kojoj će se vaše tijelo osjećati ugodno i podržano.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu