Varivo od ječmene kaše i graha za dobru probavu i energiju

Varivo od ječmene kaše i graha

Jela na žlicu sinonim su za zdravu prehranu. Naravno, to ovisi o sastojcima i koliko je obrok uravnotežen, no kada je u pitanju varivo od ječmene kaše i graha, teško je promašiti. Ovo iznimno nutritivno varivo bit će olakšanje za probavu koju smo nakrcali kolačima, šećerom, mastima i ostalim delicijama za vrijeme blagdana. 

Osim što varivo od ječmene kaše i graha obiluje vlaknima te olakšava probavu i rješava nas nadutosti, kompletan je obrok za vegane zbog kombinacije žitarice i mahunarke. Nutrijenti koje ovo varivo posebno sadrži su magnezij, željezo, kalij i fosfor. 

Magnezij će pomoći kod umora i bolnih grčeva u mišićima, željezo je mineral koji je najčešće deficitaran pa ga je potrebno unositi hranom bez obzira na to što se reciklira u našem tijelu, a kalij će pomoći kod izbacivanja viška vode nakupljene jednostavnim šećerima. 

Dovoljno je razloga zašto češće jesti grah i ječmenu kašu u varivu, a svakako dodajte i razno povrće kako biste zaista imali raznolik i uravnotežen obrok.

Iskoristite recept i namirnice koje imate kod kuće, posebice povrće koje čeka da ga potrošite. 
Varivo od ječmene kaše i graha - recept
FOTO: Shutterstock

Varivo od ječmene kaše i graha

U manje od sat vremena spremite ovo jednostavno, ukusno i nutritivno varivo koje će vas zagrijati i dati vam potrebnu energiju.

Ako želite više proteina, ubacite narezane kockice pečene piletine ili tofua

Sastojci:

Priprema

  1. Operite pod vodom grah iz konzerve te posebno ječmenu kašu. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, krumpir i češnjak te dinstajte još oko sedam minuta.
  3. Potom dodajte grah, ječmenu kašu, origano, timijan, lovorov list, pastu od rajčice te ulijte oko litru i pol vode. 
  4. Pustite da se varivo kuha do 40 minuta na srednje laganoj vatri. 
  5. Pred kraj izvadite lovorov list te dodajte sol i papar. 
Varivo od ječmene kaše i graha s tofuom
FOTO: Shutterstock

Varivo od ječmene kaše i graha s tofuom

Ako se želite malo odmoriti od mesa ili jednostavno ne jedete meso, tofu je univerzalna veganska namirnica koja se uklapa i u varivo. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, papriku, celer i češnjak te dinstajte još oko sedam minuta.
  2. Potom dodajte rajčicu, lovorov list, mljevenu papriku i mažuran
  3. Ulijte povrtni temeljac, dodajte krumpir i ječmenu kašu te ostavite da se kuha oko 20 minuta uz povremeno miješanje. 
  4. Nakon 20 minuta kuhanja dodajte grah i tofu te kuhajte još 10 minuta. Izvadite lovorov list. 
  5. Na kraju začinite soli i paprom te prije posluživanja posipajte svježim peršinom. 
Zimsko varivo od ječmene kaše i graha s mesom
FOTO: Shutterstock

Zimsko varivo od ječmene kaše i graha s mesom

Ako se više držite tradicije i želite aromu mesa u svojem varivu, dodajte kobasicu, a za dodatnu aromu i komad suhog mesa poput pancete. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju ili masti dinstajte luk dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, papriku, celer i češnjak te dinstajte još oko sedam minuta.
  2. Potom dodajte rajčicu, lovorov list, mljevenu papriku i mažuran
  3. Ulijte mesni temeljac, dodajte pancetu, krumpir i ječmenu kašu te ostavite da se kuha oko 20 minuta uz povremeno miješanje
  4. U međuvremenu 50 g graha usitnite vilicom kako biste dobili gušće varivo, a kobasice narežite na kolutove
  5. Nakon 20 minuta kuhanja dodajte grah i kobasice te kuhajte još 10 minuta. Izvadite lovorov list. 
  6. Na kraju začinite sa soli i paprom te poslužite uz šnitu domaćeg kukuruznog kruha. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu