Varivo od ječmene kaše i graha za dobru probavu i energiju
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Jela na žlicu sinonim su za zdravu prehranu. Naravno, to ovisi o sastojcima i koliko je obrok uravnotežen, no kada je u pitanju varivo od ječmene kaše i graha, teško je promašiti. Ovo iznimno nutritivno varivo bit će olakšanje za probavu koju smo nakrcali kolačima, šećerom, mastima i ostalim delicijama za vrijeme blagdana.
Osim što varivo od ječmene kaše i graha obiluje vlaknima te olakšava probavu i rješava nas nadutosti, kompletan je obrok za vegane zbog kombinacije žitarice i mahunarke. Nutrijenti koje ovo varivo posebno sadrži su magnezij, željezo, kalij i fosfor.
Magnezij će pomoći kod umora i bolnih grčeva u mišićima, željezo je mineral koji je najčešće deficitaran pa ga je potrebno unositi hranom bez obzira na to što se reciklira u našem tijelu, a kalij će pomoći kod izbacivanja viška vode nakupljene jednostavnim šećerima.
Dovoljno je razloga zašto češće jesti grah i ječmenu kašu u varivu, a svakako dodajte i razno povrće kako biste zaista imali raznolik i uravnotežen obrok.
Varivo od ječmene kaše i graha
U manje od sat vremena spremite ovo jednostavno, ukusno i nutritivno varivo koje će vas zagrijati i dati vam potrebnu energiju.
Ako želite više proteina, ubacite narezane kockice pečene piletine ili tofua.
Sastojci:
- 200 g bijelog graha
- 200 g ječmene kaše
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 čajne žličice paste od rajčice
- 2 lovorova lista
- 1 čajna žličica timijana
- 1 čajna žličica origana
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- voda.
Priprema
- Operite pod vodom grah iz konzerve te posebno ječmenu kašu.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, krumpir i češnjak te dinstajte još oko sedam minuta.
- Potom dodajte grah, ječmenu kašu, origano, timijan, lovorov list, pastu od rajčice te ulijte oko litru i pol vode.
- Pustite da se varivo kuha do 40 minuta na srednje laganoj vatri.
- Pred kraj izvadite lovorov list te dodajte sol i papar.
Varivo od ječmene kaše i graha s tofuom
Ako se želite malo odmoriti od mesa ili jednostavno ne jedete meso, tofu je univerzalna veganska namirnica koja se uklapa i u varivo.
Sastojci:
- 200 g ječmene kaše (isprane)
- 200 g graha iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
- 150 dimljenog tofua (narezanog na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 korijen celera (narezan na kockice)
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 lovorov list
- 2 rajčice (nasjeckane)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- 1 čajna žličica mažurana
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, papriku, celer i češnjak te dinstajte još oko sedam minuta.
- Potom dodajte rajčicu, lovorov list, mljevenu papriku i mažuran.
- Ulijte povrtni temeljac, dodajte krumpir i ječmenu kašu te ostavite da se kuha oko 20 minuta uz povremeno miješanje.
- Nakon 20 minuta kuhanja dodajte grah i tofu te kuhajte još 10 minuta. Izvadite lovorov list.
- Na kraju začinite soli i paprom te prije posluživanja posipajte svježim peršinom.
Zimsko varivo od ječmene kaše i graha s mesom
Ako se više držite tradicije i želite aromu mesa u svojem varivu, dodajte kobasicu, a za dodatnu aromu i komad suhog mesa poput pancete.
Sastojci:
- 200 g ječmene kaše (isprane)
- 250 g graha iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
- 2 kobasice
- komadić pancete
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 korijen celera (narezan na kockice)
- 1,5 l mesnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja ili masti
- 1 lovorov list
- 2 rajčice (nasjeckane)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- 1 čajna žličica mažurana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju ili masti dinstajte luk dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, papriku, celer i češnjak te dinstajte još oko sedam minuta.
- Potom dodajte rajčicu, lovorov list, mljevenu papriku i mažuran.
- Ulijte mesni temeljac, dodajte pancetu, krumpir i ječmenu kašu te ostavite da se kuha oko 20 minuta uz povremeno miješanje.
- U međuvremenu 50 g graha usitnite vilicom kako biste dobili gušće varivo, a kobasice narežite na kolutove.
- Nakon 20 minuta kuhanja dodajte grah i kobasice te kuhajte još 10 minuta. Izvadite lovorov list.
- Na kraju začinite sa soli i paprom te poslužite uz šnitu domaćeg kukuruznog kruha.
Pročitajte i ove članke:
- Varivo od ječma i slanutka: Ovaj jednostavan recept bogat proteinima, vlaknima i mineralima ugrijat će vas i zasititi
- Varivo od poriluka i ječma: Brzo gotovo i ekstra kremozno! Imamo recept za jelo na žlicu koje “diže iz mrtvih”
- Zimska variva: Ne trebate biti ekspert u kuhinji! Imamo pet finih i jednostavnih recepata s kojima ćete jesti više povrća.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Štitnjača i kortizol: Liječnik otkriva kako su povezani
- Hrvoje Pinoza
- 4 min čitanja