Kruh od lanenog brašna – nutritivna vrijednost lanenog brašna i recepti

Kruh od lanenog brašna

Sjemenke lana imaju brojne dobrobiti za ljudski organizam. Bogate su lignanima (polifenoli, djeluju antioksidativno), omega-3 masnim kiselinama i dijetalnim vlaknima.

Ipak, još uvijek se rijetko nađu na jelovniku, a malo ljudi zna da te iste dobrobiti bivaju najbolje iskorištene njihovim mljevenjem kojim se dobiva laneno brašno.

Laneno brašno – nutritivna vrijednost

Naime, lanene se sjemenke ne razgrađuju u probavnom sustavu. Zbog toga od njih za ljudsko zdravlje nema nikakve koristi. Glavni nutrijenti (proteini, aminokiseline, vitamini i minerali) nalaze se u jezgri i zato ona mora biti probijena.

Sjemenke lana

Mljevenjem samih sjemenki lana dobiva se laneno brašno koje ima veću nutritivnu vrijednost od samih sjemenki. Što se tiče hranjive vrijednosti, 100 g lanenog brašna sadrži 481 kcal.

Brojni su blagotvorni učinci lanenog brašna:

O lanu kao lijeku više možete pročitati na ovoj poveznici.

Laneno brašno

Laneno brašno – upotreba

Iako je još dosta zapostavljeno u prehrani, od lanenog se brašna mogu raditi kruh, peciva i pite. Može se dodati u okviru doručka ili užine u svježi ili posni sir, jogurt, zobenu ili heljdinu kašu, ali i u juhe.

Odličan je dodatak i slanim i slatkim jelima. Palačinke od lanenog brašna i kolači od lanenog brašna nutritivno su bogata jela koja mogu upotpuniti svakodnevicu.

Laneno brašno – gdje kupiti?

Laneno brašno se može pronaći u drogerijama (npr. laneno brašno DM) i specijaliziranim (bio) trgovinama. Cijena mu se za 500 g kreće oko 15 kn.

Laneno brašno – LCHF i Paleo prehrana

Kako se LCHF i Paleo prehrana temelje na polazištu da sve kreće od crijeva pa zato izostavljaju gluten, nezdrave masnoće i ugljikohidrate, laneno je brašno zbog svojih svojstava idealna namirnica (brašno bez glutena).

Lan i kefir

Laneno brašno i kefir – iskustva

Stručnjaci navode da konzumacija lanenog brašna s kefirom kroz tri tjedna u potpunosti čisti crijevni sustav od dugogodišnjih naslaga toksina.

Za obnovljenu mikrofloru treba u prvom tjednu konzumirati jednu jušnu žlicu lanenog brašna pomiješanog sa 100 ml kefira, u drugom tjednu dvije jušne žlice u 100 ml kefira, a u trećem tjednu tri jušne žlice u 150 ml kefira.

Navedena se smjesa može konzumirati umjesto doručka, a usto je potrebno piti dosta vode.

Kruh od lana

Kruh od lanenog brašna – recepti

Ako u prehranu želite uvrstiti laneno brašno i tražite pravi recept za kruh od lanenog brašna kojim ćete obogatiti svoje obroke, donosimo vam nekoliko varijanti.

Kruh od lana

Kokosovo brašno sadrži, poput lanenog brašna, visok udio vlakana, proteina i zdravih masnoća. Poznato je po niskom glikemijskom indeksu zbog čega je ovaj kruh bez glutena odličan za one koji žele smršavjeti ili imaju dijabetes.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  2. Pomiješajte sve suhe sastojke.
  3. U drugoj posudi prvo smiksajte jaja i dodajte im vlažne sastojke.
  4. Zatim mikserom spojite sve u jednu gustu i pomalo ljepljivu smjesu.
  5. Dobivenu smjesu izlijte u prethodno namašćeni kalup.
  6. Pecite 50 – 60 minuta.
  7. Kad je kruh gotov, pustite ga da ohladi.

Bučino brašno

Kruh od kokosovog, lanenog i bučinog brašna

Ovaj bezglutenski kruh bez kvasca sadrži i bučino brašno koje je bogato proteinima, aminokiselinama, vlaknima, vitaminom E i mineralima.

Sastojci:

  • 80 g kokosovog brašna,
  • 20 g lanenog brašna,
  • 20 g bučinog brašna,
  • 3 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja,
  • 5 jaja,
  • 1 čajna žličica sode bikarbone,
  • malo limunovog soka,
  • 125 ml vode,
  • 1/2 čajne žličice soli,
  • 1 jušna žlica nemljevenog lana u tijesto,
  • sezam i lan za posipavanje.

Priprema:

  1. Pomiješajte posebno suhe i mokre sastojke pa ih sjedinite mikserom.
  2. Vlažnim rukama oblikujte okrugli kruh.
  3. Zarežite ga po sredini i pecite 45 minuta na 180°C.

Kruh sa sjemenkama

Kruh bez brašna (glutena)

Ovaj kruh sa sjemenkama odličan je jer se one melju u brašno zbog čega je njihova iskoristivost potpuna, a tu su i orasi koji poboljšavaju pamćenje i koncentraciju.

Sastojci:

Priprema:

  1. Umutite jaja pa dodajte sol, sodu bikarbonu i vodu.
  2. Zatim sameljite orahe i sve sjemenke u fino brašno.
  3. Sjedinite sve sastojke i zamijesite kruh.
  4. Pecite 50 minuta na 180°C.

Laneni kruh

LCHF kruh od lanenog brašna

Maslinovo ulje, kefir i laneno brašno dobro su poznate namirnice LCHF prehrane od kojih se može na brzinu spremiti ukusan kruh.

Sastojci:

  • 1 jaje,
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja,
  • malo soli,
  • 1 čajna žličica sode bikarbone,
  • 1 dcl sirutke od kefira,
  • 3 jušne žlice lanenog brašna.

Priprema:

  1. U tanjuru koji će ići u mikrovalnu pećnicu razmutite jaje.
  2. Kad se jaje zapjeni, dodajte sol, sodu bikarbonu i ulje.
  3. Dodajte sirutku miješajući tako da se sve sjedini.
  4. Polako dodajte laneno brašno dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  5. Pecite oko četiri minute.

Suhi kvasac

Domaći laneni kruh

Za one koji ne izbjegavaju gluten i kvasac evo jednog tradicionalnog recepta nutritivno obogaćenog lanenim brašnom.

Sastojci:

  • 3 šalice pšeničnog brašna,
  • 1 šalica lanenog brašna,
  • 1 čajna žličica soli,
  • 1 suhi kvasac,
  • 1 šalica mlake vode,
  • sjemenke lana,
  • bjelanjak.

Priprema:

  1. S kvascem pomiješajte pšenično i laneno brašno, sol i sjemenke lana.
  2. Umijesite sve s mlakom vodom i ostavite da odstoji barem pola sata.
  3. Zatim premijesite i oblikujte po želji.
  4. Tijesto premažite bjelanjkom i pospite lanom.
  5. Pecite 20 – 30 minuta na 180°C.
Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu