Koji vitamini i minerali su esencijalni za žene?

prirodni sokovi

Isplati se obratiti pozornost na ono što jedemo! Prehrambene potrebe se mijenjaju tijekom života, a nije uvijek lako dobiti sve hranjive tvari koje su nam nužne za dobro funkcioniranje organizma. U nastavku vam donosimo osam najvažnijih vitamina i minerala za optimalno žensko zdravlje.

Kalcij

Uzimanje dovoljno kalcija u adolescentskoj dobi i dvadesetima, pomaže u sprečavanju krhkih kostiju kasnije u životu. Kalcij je od presudne važnosti za zdrave mišiće, živce i protok krvi.

Izvori kalcija: Mlijeko, jogurt, sir, kelj, brokula, losos.

Vitamin D

Ovaj vitamin čuva moždane stanice, jača imunitet i s kalcijem čuva zdrave kosti. Starije žene trebaju koristiti dodatak prehrani jer njihova koža dobiva malo vitamina D od sunca.

Izvori vitamina D: Losos, tuna, jaja, mlijeko, gljive, jogurt i sok od naranče (provjerite deklaraciju).

Folna kiselina

Folna kiselina je neophodna za stvaranje DNA i zdravih crvenih krvnih stanica. Simptomi nedostatka ovog vitamina mogu biti umor, nedostatak koncentracije, blijede usne i zubno meso, lupanje srca, zujanje u ušima.

Izvori folne kiseline: Špinat, prokulica, šparoge, brokula, grah, riža, i žitarice.

Željezo

Bez dovoljno željeza, tijelo ne može stvarati nove crvene krvne stanice. Rezultat nedostatka željeza su umor i anemija. Tinejdžerke, žene u fertilnoj dobi i vegetarijanci često imaju manjak ovog minerala.

Izvori željeza: Govedina, puretina, piletina, tuna, grah, tofu, špinat, grožđice i žitarice.

Vitamin C

Ovaj antioksidans je ženin najbolji prijatelj jer suzbija djelovanje slobodnih radikala, infekcija i kroničnih bolesti. Osim toga, pomaže u sprečavanju bora i suhe kože.

Izvori vitamina C: Crvena i zelena paprika, kivi, naranče, grejp, dinja, jagode, kupus, brokula, cvjetača, krumpir i rajčica.

Vitamini i minerali

Vitamin B12

Ovaj vitamin je važan za zdrave živce i krvne stanice. Veganima i starijim ženama često nedostaje ovog vitamina.

Izvori vitamina B12: Govedina, svinjetina, perad, riba, mlijeko, jogurt, sir, jaja, sojino mlijeko i prehrambeni kvasac.

Jod

Jod je neophodan mineral za normalan rad štitnjače. Nedostatak joda u organizmu dovodi bolesti uvećanja štitnjače.

Izvori joda: Riba, mlijeko, jogurt, sir, žitarice, alge i sol s dodatkom joda.

Magnezij

Magnezij čuva od bolesti srca i dijabetesa. Također pospješuje regeneraciju jetre te utječe na zdravu funkciju gušterače.

Izvori magnezija: Špinat i drugo lisnato povrće, žitarice od cjelovitog zrna, grah, orasi.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: najbolji vitamini za zene, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu