Proljetna organizacija hladnjaka: Nutricionistica otkriva koje namirnice smjestiti na koje mjesto

Proljetna organizacija hladnjaka

Za mnoge proljeće djeluje kao vrijeme za novi početak, nove odluke, a nerijetko podrazumijeva i generalno čišćenje prostora u kojem živimo. Ako ste ovog proljeća ili još početkom godine odlučili smršaviti ili uvesti zdrave prehrambene navike, onda se čišćenje kuhinje, ali i hladnjaka čini logičnim. 

Svi smo čuli za savjet da je najbolje iz kuhinje izbaciti sve slatkiše kako ne bismo pokleknuli i posegnuli za njima. Naravno, tako si otežavamo mogućnost prekidanja kalorijskog deficita, no bilo kakve zabrane dovode do toga da ipak na kraju pojedemo i više nego što smo planirali. 

Međutim, jedna druga metoda koja nam daje preglednost, prohodnost i donosi neku mirnu energiju jest organizacija prostora, ladica, ormara i, u konačnici, hladnjaka.

Osim što nećemo gubiti vrijeme na potragu za namirnicama, uštedjet ćemo i novac. 

Naime, nepreglednost i prenatrpanost hladnjaka i kuhinjskih ormarića dovodi do toga da odjednom imamo otvorena četiri paketa tjestenine, tri paketa riže, a tamo negdje iza stoje prosute sjemenke ili griz. 

Zaboravimo da smo uopće kupili određene sastojke i namirnice, a kad konačno odlučimo napraviti generalno čišćenje, shvatimo da pola toga moramo baciti jer je prošao rok trajanja ili se hrana pokvarila zbog nepravilnog skladištenja. 

Druga greška koja se događa jest kad nas ponese u trgovini ili se sjetimo neke reklame, poznate osobe s društvenih mreža koja koristi određenu namirnicu, kupimo je, ali na kraju stoji u hladnjaku ili na polici jer zapravo ne znamo što bismo s njom. 

Zato organizacija kuhinje, a onda i hladnjaka kreće nakon što smo utvrdili sljedeće:

 • kako se hranimo ili kako se želimo hraniti 
 • popis namirnica u skladu s prethodnom točkom
 • popis recepata u skladu s popisom namirnica 
 • pregled kuhinje i hladnjaka, tj. što već imamo kod kuće od tih namirnica
 • popis za kupnju
 • kupovina
 • organizacija hladnjaka.

Kada krenemo ovim redoslijedom, izbjegavamo trošenje novca na namirnice na koje nećemo iskoristiti, štedimo vrijeme jer znamo što ćemo kuhati i s kojim namirnicama, a popis kupnje u petom koraku spriječit će to da nam nedostaje određena namirnica. 

Pročitajte članak “Koliko se zdravo hranite? Nutricionistica otkriva kako provjeriti gdje ste po tom pitanju“.

Prvi korak koji ne smijete preskočiti jest izvaditi sve namirnice iz hladnjaka i temeljito očistiti hladnjak
FOTO: Shutterstock

Proljetna organizacija hladnjaka kao motivacija za zdrave prehrambene navike 

Ako ste odlučili poraditi na zdravim prehrambenim navikama, onda će vas organizacija hladnjaka svakako dodatno motivirati. Ako na internetu pretražujete fotografije hladnjaka, sigurno ćete naići na one prepune raznolikog i raznobojnog voća i povrća. 

Priznajte, odmah dobijete motivaciju da spremite uravnotežen obrok i krenete sa zdravim navikama. Hladnjak je više od same organizacije unutrašnjosti; on je i naš podsjetnik jer zahvaljujući magnetnim svojstvima na njega možemo magnetićem pričvrstiti ploču za planiranje obroka

No, krenimo s organizacijom hladnjaka iznutra koja će omogućiti očuvanje svježine i kvalitete namirnica. Možda ste dosad u svoj hladnjak stavljali hranu na policu prema tome gdje se što moglo ugurati ili gdje ima mjesta. 

Međutim, postoje određena pravila koje namirnice idu zajedno na policu i na koju razinu hladnjaka se smještaju. Prvi korak koji ne smijete preskočiti jest izvaditi sve namirnice iz hladnjaka i temeljito očistiti hladnjak

Potom napravite pregled namirnica koje već imate i odvojite pokvarene namirnice i one kojima je istekao rok trajanja. Pakiranja namirnica koje ćete zadržati dobro pregledajte – da nisu oštećena, uprljana od hrane ili da negdje ambalaža ne propušta

Ako je vaš idući korak nabava novih i dodatnih namirnica, vratite ove koje već imate u hladnjak. Kad se vratite iz trgovine, izvadite ponovno sve iz hladnjaka i vaša organizacija može početi. 

Možete se organizirati tako i da prvo obavite kupnju pa onda izvadite sve namirnice, napravite selekciju istih i temeljito očistite hladnjak. Sada ćemo vidjeti gdje što treba stajati u hladnjaku. 

Police hladnjaka

Hladnjak sadrži različite temperaturne zone pa su tako najniže police obično hladnije od gornjih polica. Ovo je dobra prilika da se organiziraju namirnice s obzirom na to koja im temperatura pogoduje za skladištenje. 

U skladu s tim, na donjoj polici je najbolje pohraniti ribu, meso i mliječne proizvode jer takve svježe namirnice životinjskog porijekla lako su kvarljive i kraćeg su roka trajanja. Što se tiče mliječnih proizvoda, prvenstveno se misli na svježe, a ne na trajne proizvode poput mlijeka u tetrapaku koje stoji van hladnjaka. 

Tako na donju policu pohranite mlijeko, jogurt i druge mliječne proizvode, meso, ribu poput dimljenog lososa ili sushija. Na istu policu pohranite i veganske proizvode poput tofua. Ovisno o veličini hladnjaka, odnosno broju polica možete i ovako posložiti namirnice. 

Prva donja polica je ona iznad ladičara i na tu policu možete pohraniti meso i ribu, a na policu iznad jaja i mliječne proizvode. U ladičar je najbolje staviti svježe voće i povrće, no pazite da ih razdvojite. 

Naime, određeno voće poput jabuka sadrži etilen koji potiče truljenje. Odvojite voće od povrća, a to je najlakše napraviti tako da u jednu ladicu pohranite voće, a u drugu povrće. Ako to nije slučaj u vašem hladnjaku, spremanje u dodatne posude ili dodatni organizatori mogu biti od pomoći. 

Na srednjoj polici je temperatura konstantna pa ćete ovdje smjestiti namirnice koje zahtijevaju baš takve uvjete. Primjerice, ovdje možete smjestiti mesne proizvode. Na sam vrh, odnosno na gornju policu idu ostaci hrane te umaci

Ono što će vas možda iznenaditi, a što smo navikli raditi, jest da jaja i mlijeko ne bismo trebali stavljati u vrata hladnjaka. Vrata hladnjaka su adekvatna za pića i vodu, maslac i tekuće umake. 

Točnije, na vrh vrata stavite npr. maslac, odnosno namirnice koje trebaju biti malo toplije, a na donje dijelove vrata pohranite marmelade, pekmeze, majonezu, kečap i sl. Ako vaš hladnjak posjeduje zamrzivač, naravno, tamo ćete pohraniti namirnice koje ste kupili zamrznute. 

Da biste ovako posložene namirnice kvalitetno čuvali, važno je da se držite ovih smjernica:

 • ne ostavljajte vrata hladnjaka dugo otvorenima
 • ne pretrpavajte hladnjak namirnicama (u slučaju da ste pretrpali hladnjak, spustite temperaturu za jedan stupanj)
 • ako se u hladnjaku stvaraju kapljice vode, spustite temperaturu.
želimo izbjeći neugodne mirise u hladnjaku
FOTO: Shutterstock

Čuvanje hrane u posudama

Također, želimo izbjeći neugodne mirise u hladnjaku. Do njih najčešće dolazi ako se namirnice pokvare i hladnjak ne čistimo redovito. Međutim, još jedan razlog neugodnih mirisa je otvorena hrana, npr. konzerva tune koju nismo do kraja pojeli i sl

Preporuka je takvu hranu premjestiti u posudu s poklopcem kako se miris ne bi širio ostatkom hladnjaka, a sačuvat ćete i svježinu namirnice bez stvaranja skorenih površinskih dijelova. Ambalažu dalje pravilno skladištite prema pravilima sortiranja otpada. 

Što se tiče posuda za skladištenje hrane, preporuka je koristiti staklene posude s poklopcima koji sadrže gumu kako bi se spriječilo curenje tekućine. Ako koristite plastične posude, obratite pažnju da su bez BPA, odnosno da nije riječ o jednokratnoj plastici. 

Naime, jednokratna plastika je s razlogom jednokratna; ako je koristimo više puta, mogući su otpuštanje mikroplastike u hranu, interakcija sastava hrane s plastikom i promjena okusa. Ovo se osobito odnosi na plastičnu ambalažu od sladoleda, vode i sl.

Osim toga, staklene posude su prozirne i odmah ćete uočiti što se u njima nalazi. Kada zatvarate npr. mlijeko, provjerite je li čep dobro zatvoren kako biste spriječili prolijevanje sadržaja. 

Dobro je razdvojiti sirove i gotove namirnice te one koje su kraćeg roka trajanja, poput mesa, mliječnih proizvoda ili filetirane ribe, stavite sprijeda. Gornja polica poslužit će i za pohranu gotovih obroka koje ste spremili unaprijed. 

Namirnice koje trebate čuvati na sobnoj temperaturi

Nadalje, postoje određene namirnice koje se pogrešno skladište u hladnjaku, a zapravo ih je dobro držati na sobnoj temperaturi. To vrijedi najčešće za određene vrste voća i povrća, kao što su:

Kora banane brže će potamniti u hladnjaku, a avokadu sobna temperatura pogoduje sazrijevanju, posebice ako ste ga kupili tvrdog. Agrumi u hladnjaku izgubit će na aromi, dok će se kora početi sušiti. 

Držanje ananasa u hladnjaku utjecat će na njegovu teksturu i okus, a isto to će se dogoditi šljivama, nektarinama, breskvama i kruškama. Krumpir čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, dok će preniska temperatura u hladnjaku uzrokovati promjenu njegove teksture. 

Luk čuvajte u nekoj prozračnoj posudi jer će u hladnjaku početi klijati te će postati mekši. Rajčice u hladnjaku gube okus i postojanost.

Također, u trgovini možemo vidjeti što smo kupili na policama, a koje voće i povrće je pohranjeno u hladnjaku. 

S druge strane, evo savjeta kako skladištiti voće i povrće koje se smije pohraniti u hladnjaku:

Veliku većinu povrća i voća potrošite unutar tjedan dana, dok će neko povrće izdržati i dva tjedna, poput mrkve. Kako ne biste bacali svježe namirnice, organizirajte svoju kupnju na tjednoj i mjesečnoj bazi:

 • jednom mjesečno kupujte smrznute proizvode, suhe ili konzervirane žitarice i mahunarke, brašna, sjemenke, orašaste plodove, konzerve ribe i ostale dodatke
 • na tjednoj bazi kupujte svježe voće i povrće, svježe meso i ribu, mliječne proizvode i jaja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu