Antibiotici i hrana: Nutricionistica otkriva što trebamo jesti i piti, a što izbjegavati tijekom i nakon terapije

Antibiotici i hrana

Znate li da određena vrsta hrane dolazi u interakciju s lijekovima, pa tako i s antibioticima? Antibiotici i hrana itekako imaju utjecaj na naše zdravlje, a kada vam je propisan antibiotik, vjerojatno ćete dobiti i upozorenje koju hranu izbjegavati za vrijeme uzimanja istog. 

Pročitajte članak “Terapija antibioticima: Postali su na neki način omraženi, nekad su prijeko potrebni, a bakterije su sve otpornije! Evo što kaže struka“.

Antibiotik i hrana mogu djelovati antagonistički, odnosno pojedine namirnice mogu pogoršati nuspojave prilikom uzimanja antibiotika ili pak utjecati na njihovu apsorpciju. S druge strane, neka hrana ide uz antibiotike jer se bolje podnose s hranom.

Ovdje želimo i upozoriti na najčešće greške koje se rade prilikom uzimanja antibiotika:

 • nepridržavanje liječničkih uputa 
 • prestanak uzimanja antibiotika na svoju ruku, odnosno kad se osoba osjeća bolje 
 • samostalno uzimanje antibiotika bez konzultacije s liječnikom
 • dijeljenje antibiotika s drugim osobama (kada vama ostane višak)
 • preskakanje doze te smanjenje ili povećanje doze na svoju ruku 
 • nedovoljno informiranje o nuspojavama
 • prečesto posezanje za antibioticima (razmislite o prirodnim antibioticima)
 • konzumacija hrane koja loše utječe na interakciju s antibioticima. 
Antibiotici i prehrana
FOTO: Shutterstock

Antibiotici i prehrana 

Pravilna prehrana je uvijek važna i trebali biste je se pridržavati stalno. Iako pravilna prehrana ima neke opće smjernice, sama prehrana je prilično individualna. Prilikom uzimanja antibiotika potrebno je dodatno prilagoditi prehranu, kako bi se isključile ili uključile određene namirnice. 

Prvi korak kod antibiotske terapije jest utvrditi kada ih trebate piti tijekom dana, u kojoj količini i na koji način. Drugim riječima, od liječnika ili ljekarnika trebate dobiti uputu pijete li antibiotike na prazan želudac, tijekom ili nakon obroka.

Drugi korak je utvrditi koje namirnice trebate izbjegavati prilikom uzimanja antibiotika, kako ne bi došlo do negativne interakcije između pojedine namirnice i antibiotika. Potom se radi analiza vaše prehrane i ista korigira u skladu s trenutnom situacijom, tj. uzimanjem antibiotika. 

Osim liste namirnica koje treba izbjegavati, važno je utvrditi i listu namirnica koja je poželjna prilikom liječenja antibioticima. Također, osim hrane, bitna je i tekućina. Kao i uvijek, važan je dovoljan unos tekućine, prvenstveno vode, a kada se uzima bilo koji lijek, alkohol treba u potpunosti izbjegavati. 

što piti uz antibiotike
FOTO: Shutterstock

Što jesti i piti uz antibiotike?

Ako nemate naviku redovito piti vodu i u skladu s potrebama svojeg organizma, evo liste onoga što piti uz antibiotike:

S druge strane, vrsta pića i tekućina koje trebate izbjegavati kad ste na terapiji antibioticima su:

 • alkohol
 • gazirana pića 
 • kava (male količine; u suprotnom se mogu pogoršati nuspojave)
 • crni čaj 
 • mlijeko (utječe na smanjenje apsorpcije određenih vrsta antibiotika, npr. tetraciklina)
 • sok od grejpa (povećava mogućnost nuspojava). 

Što se tiče hrane koju je poželjno izbjegavati kod liječenja antibioticima, ona se odnosi na neke namirnice ili skupine namirnica. Nije poželjno uzimati mliječne proizvode jer kalcij iz mliječnih proizvoda može umanjiti ili blokirati apsorpciju antibiotika

Dodatno, kalcij se može vezati uz određene vrste antibiotika poput tetraciklina i fluorokinolona. čime se neće postići terapijski učinak zbog njihove slabe apsorpcije u crijevima.

Zato je potrebno izbjegavati mliječne proizvode barem dva sata oko uzimanja antibiotika. 

Međutim, slobodno konzumirajte jogurt koji nam je potreban zbog korisnih bakterija, a nerijetko se preporučuje i uzimanje probiotika, budući da antibiotici mogu naštetiti i dobrim bakterijama u crijevima. Svakako pitajte liječnika za savjet o konzumaciji jogurta jer će on znati sadrži li vaš antibiotik sastojke koji ne idu uz određenu hranu. 

grejp ima utjecaj na jetrene enzime koji sudjeluju u metabolizmu lijekova
FOTO: Shutterstock

Nadalje, kako je dobro izbjegavati sok od grejpa prilikom terapije antibioticima, isto vrijedi i za konzumaciju samog grejpa. Naime, grejp ima utjecaj na jetrene enzime koji sudjeluju u metabolizmu lijekova. Tako antibiotik može ostati nerazgrađen, što rezultira povećanim razinama antibiotika u krvi. 

To znači da se kombinacijom grejpa i antibiotika može povećati razina antibiotika u tijelu koji se nije imao mogućnost razgraditi i izlučiti. Potom dolazi do toksičnih razina antibiotika u tijelu sa štetnim posljedicama. 

Idući mineral koji je potencijalno nepoželjan kod uzimanja antibiotika je magnezij, koji također smanjuje apsorpciju antibiotika. Naime, magnezij stvara kompleks s određenim vrstama antibiotika poput tetraciklina. Ovo posebice vrijedi i kod uzimanja suplementacije magnezija. 

Za neke druge vrste hrane, tj. kombinacije kao što su jaja i antibiotici, posavjetujete se s liječnikom i ljekarnikom jer o vrsti samog antibiotika ovisi i interakcija s hranom. Nakon što ste propisno završili terapiju antibioticima potrebno je ponovno korigirati prehranu kako bi se obnovila crijevna flora i dobre bakterije. 

Ovaj korak je važan kako bi se uspostavila ponovna ravnoteža dobrih bakterija. Naime, naš probavni sustav direktno je vezan uz imunološki sustav. Zapravo, kakvo nam je stanje probavnog sustava, takav nam je i imunitet. 

Prehrana nakon terapije antibioticima
FOTO: Shutterstock

Prehrana nakon terapije antibioticima

Nakon što ste završili s terapijom antibiotika u svoju prehranu uvrstite ove namirnice:

Probiotici sadrže dobre bakterije, poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kimchija. U redu je postupno vraćati ove namirnice u prehranu. Probiotici će obnoviti narušenu ravnotežu dobrih bakterija u crijevima.

Unos vlakana, poput cjelovitih žitarica, obilja povrća i voća te mahunarki, od ključne su važnosti za zdravlje crijeva. Vlakna djeluju kao prebiotici, odnosno hrana za dobre crijevne bakterije. 

U prebiotike ubrajamo npr. inulin, koji ćemo pronaći u češnjaku, šparogama, cikli ili luku. Također, uvrstite u prehranu čiste zobene pahuljice, banane, a slobodno pripremite i kavu od cikorije. 

Uvrstite i lanene i chia sjemenke, plavu ribu poput skuše, lososa i srdele kako biste unijeli dovoljno omega-3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno. Istovremeno, nemojte odmah navaliti na hranu koja izaziva upale u tijelu. Dajte vremena crijevnoj flori da se obnovi, kako biste i skratili vrijeme boležljivosti. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu