Pretjeruje se s njihovim korištenjem, a povećavaju rizik od smrti za oboljele od virusa! Evo što je uzbunilo znanstvenike

Antibiotici se daju većini pacijenata koji su primljeni u bolnice s akutnim virusnim infekcijama

Većini pacijenata koji su primljeni u bolnice s akutnim virusnim infekcijama daju se antibiotici kako bi se spriječila dodatna bakterijska infekcija, no ova praksa možda ne povećava izglede za preživljavanje, ukazuje novo istraživanje.

Znanstvenici su istraživali učinak korištenja antibiotika na preživljavanje kod više od 2.100 pacijenata u norveškoj bolnici između 2017. i 2021. te su otkrili da davanje antibiotika osobama s najčešćim respiratornim infekcijama vjerojatno ne umanjuje rizik od smrti unutar 30 dana.

Antibiotici su na vrhuncu pandemije bili prepisivani za oko 70 % pacijenata oboljelih od COVID-19 u nekim zemljama, što je možda doprinijelo pojavi patogena otpornih na antibiotike.

ŠOKANTNO: Antibiotici povećavaju rizik od smrti za oboljele od virusa? Evo što je pokazalo istraživanje

Prekomjerno korištenje antibiotika

Novi podaci, koji još uvijek nisu objavljeni u medicinskom časopisu, upućuju na to da postoji “ogromno prekomjerno korištenje antibiotika”, rekla je glavna autorica istraživanja Magrit Jarlsdatter Hovind sa Sveučilišta u Oslu.

Prekomjerno korištenje antibiotika je pomoglo mikroorganizmima da postanu otporni na mnoge medicinske postupke, što znanstvenici smatraju jednom od najvećih prijetnji za svjetsko zdravlje.

Što je pokazalo istraživanje?

Istraživanje se odnosilo na pacijente koji su bili pozitivni na virusne infekcije poput gripe, respiratornog sincicijskog virusa ili COVID-19 dok su oni s bakterijskim infekcijama bili isključeni iz analize.

Ukupno je 63 % od 2.111 pacijenata dobilo antibiotike za respiratorne infekcije tijekom bolničkog liječenja, a unutar 30 dana ih je umrlo 168, od kojih svega 22 nisu koristila antibiotike.

Istraživači su otkrili da su oni kojima su prepisani antibiotici tijekom boravka u bolnici imali dvostruko veće šanse da će umrijeti unutar 30 dana od onih koji nisu dobili antibiotike.

Istraživači su otkrili da su oni kojima su prepisani antibiotici tijekom boravka u bolnici imali dvostruko veće šanse da će umrijeti unutar 30 dana
FOTO: Shutterstock

Jarlsdatter Hovind je izjavila:

Liječnici se moraju usuditi ne davati antibiotike, umjesto da dvoje i daju antibiotike za svaki slučaj.

S obzirom na ograničenja retrospektivne studije poput ove, kliničko ispitivanje koje su Hovind i njezine kolege nedavno započeli nužno je kako bi se točno odredilo treba li davati antibiotike pacijentima primljenima u bolnicu s najčešćim respiratornim infekcijama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu