10 prirodnih antibiotika

bosiljak

Priroda uvijek ima rješenje! Donosimo vam listu prirodnih antibiotika koji pomažu kod infekcija i ne djeluju štetno na zdravlje.

Ulje čajevca

Ovaj drevni lijek se koristi za liječenje kožnih infekcija i rana te ima snažna antimikrobna svojstva.

Šparoga

Ekstrakt šparoge potiče broj i aktivnost bijelih krvnih stanica kako bi se zaštitili od niza bakterija, uključujući E. coli i Staphylococcus aureus.

Bosiljak

Lišće i sjemenke ove aromatične biljke ima antibakterijska svojstva. Koristite ga u kuhinji ili primijenite ulje bosiljaka na rane.

Planika

Ova biljka sadrži spoj koji se bori protiv urinarne i crijevne infekcije. Dostupna je u obliku kapsula i kao tinktura.

Brusnice

Ove bobice sadrže spojeve koji sprečavaju infekcije urinarnog trakta. Koncentrirani ekstrakt ili nerazrijeđen sok su najučinkovitiji.

Brusnice

Echinacea

Ovu biljku su Indijanci koristili za liječenje rana i ugriza zmije. Echinacea osnažuje imunitet i povećava otpornost na infekcije. Obično se uzima kao tinktura.

Eukaliptus

Njegov ljekoviti dio je ulje i lišće. Eukaliptus ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Eukaliptus se koristi za liječenje respiratorne infekcije ili za sprječavanje infekcija rana.

Češnjak

Bogat antibakterijskim spojem alicinom, češnjak se koristi od davnina za liječenje potencijalno fatalnih bolesti i sepse. Koristite ga sirovog, u kuhanju ili uzmite češnjak u kapsulama.

Med

Njegova antibakterijska svojstva pomažu da se spriječe infekcije rana. Manuka med je vrsta s najsnažnijim protuupalnim djelovanjem.

Origano

Ulje origana je učinkovito protiv 25 različitih bakterija. Također ulje origana ima i snažno antivirusno djelovanje te štiti od gripe i prehlade. U ljekarni možete kupiti masti koje sadrže ekstrakt origana i koriste se za liječenje rana.

Članak uređen:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

10 prirodnih antibiotika

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.