Najbolji biljni lijek za menopauzu: Povećajte kvalitetu života! Ovi prirodni lijekovi ublažit će neugodne simptome

Biljni lijek za menopauzu

Svaka žena je posebna i na jedinstven način ulazi u nova životna razdoblja. Hrabro prolazi kroz faze hormonalnih promjena u plodnom razdoblju svojeg života sve dok ne uđe u klimaks i krene istraživati koji je najbolji biljni lijek za menopauzu.

Menopauza je prirodni proces koji započinje između 40. i 50. godine. U tom periodu dolazi do pada proizvodnje reproduktivnih hormona koji je često popraćen raznim simptomima, a završava potpunim prestankom menstrualnog ciklusa.

Simptomi menopauze mogu kod svake žene biti različitog intenziteta, a često ovise o genetskoj predispoziciji i prijašnjim navikama. Variraju od blagih pa do vrlo neugodnih simptoma koji mogu narušiti kvalitetu života.

Obično se ispoljavaju kao:

Simptomi menopauze mogu kod svake žene biti različitog intenziteta
FOTO: Shutterstock

Iako su danas dostupni razni farmakološki lijekovi, zbog njihovih nuspojava žene se sve više odlučuju za alternativna riješenja. Zato ćemo u nastavku navesti najvažnije biljne lijekove čiju učinkovitost potvrđuju pozitivna iskustva žena u menopauzi.

Najbolji biljni lijek za menopauzu – 12 prirodnih saveznika

Mnogim ženama koje prolaze kroz menopauzu ne treba nikakav poseban tretman jer imaju malo simptoma. Međutim, kad simptomi menopauze utječu na kvalitetu života, postoji niz biljnih lijekova i namirnica koje pomažu.

One su bogate fitoestrogenima koji prirodno nadoknađuju manjak estrogena u perimenopauzi i menopauzi. Biljni su hormoni (fitoestrogeni) iskoristivi organizmu i, za razliku od propisanih hormona, štite od raka dojke.

Ovih 12 prirodnih saveznika pomoći će olakšati simptome u menopauzi.

Najbolji lijek za valunge
FOTO: Shutterstock

1. Crvena djetelina i valovi vrućine

Crvena djetelina (lat. Trifolium pratense) raste na gotovo svakoj livadi. Uz kadulju, preporučuje se u narodnoj medicini kao najbolji lijek za valunge i kao odličan lijek za povećanje mineralne gustoće kostiju.

Njezini su cvjetovi jedan od najbogatijih izvora izoflavona. Ovi spojevi djeluju slično kao hormon estrogen i mogu pomoći u ublažavanju simptoma povezanih s padom proizvodnje estrogena.

Crvena djetelina se često koristi za liječenje ili prevenciju raznih simptoma menopauze, uključujući noćno znojenje, iscrpljenost i gubitak koštane mase (osteoporoza).

Pročitajte članak “Crvena djetelina – zdravstveni učinci, uporaba i mjere opreza“.

Čaj od kadulje pomaže u borbi protiv pretjeranog znojenja tijekom menopauze
FOTO: Shutterstock

2. Kadulja i noćno znojenje

Kadulja (lat. Salvia officinalis) je aromatična biljka koja je iznimno ljekovita za cijeli organizam jer jača krv, krijepi tijelo i pomaže kod probavnih i menstrualnih tegoba. Uz lavandu, čaj od kadulje pomaže u borbi protiv pretjeranog znojenja tijekom menopauze.

Bogata je eteričnim uljima, a njezini su ekstrakti dobro poznati zbog svoje sposobnosti u ublažavanju valova vrućine.

Pročitajte članak “Čaj od kadulje (žalfije) – ljekovita svojstva i priprema“.

Vrkuta i perimenopauza
FOTO: Shutterstock

3. Vrkuta i perimenopauza

Gospin plašt ili vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) je divna biljka za žene bilo koje životne dobi. U narodnoj se medicini preporučuje kao najbolji čaj za menopauzu i tegobe povezane s hormonalnim poremećajem.

Zbog svojeg snažnog protuupalnog djelovanja primjenjuje se kod svih ženskih bolesti, osobito onih vezanih uz maternicu i krvarenje.

Vrkuta štiti ženu tako što podiže razinu estrogena, a istovremeno je čuva i od viška ovog hormona koji može dovesti do endometrioze ili mioma.

Vrkuta i perimenopauza ne idu jedna bez druge! Naime, u perimenopauzi ova iscjeljujuća biljka pomaže u tranziciji kad su menstrualni ciklusi neredoviti i postoji mogućnost obilnog krvarenja, promjene u libidu i emotivnom raspoloženju. Odlična je kao čaj protiv depresije.

Pročitajte članak “Čaj od vrkute: Biljka koja ima moćno djelovanje u borbi protiv ženskih bolesti! Znamo kada i kako piti čaj od vrkute“.

Najbolji biljni lijek za menopauzu
FOTO: Shutterstock

4. Maca i problemi seksualne prirode

Maca (lat. Lepidium meyenii) je peruansko povrće iz porodice Brassica. Stoljećima se koristi u tradicionalnoj narodnoj medicini za liječenje hormonske neravnoteže, neplodnosti, anemije i određenih simptoma menopauze poput promjene raspoloženja, smanjenog spolnog nagona i suhoće rodnice.

Danas se naširoko koristi i preporučuje kao najbolji biljni lijek za menopauzu. Nekoliko malih studija pokazuje da potiče seksualni nagon te smanjuje anksioznost i depresiju.

Pročitajte članak “Maca prah – prirodni izvor zdravlja i ljepote“.

Najbolji prirodni lijekovi za menopauzu
FOTO: Shutterstock

5. Kalcij u biljkama i zdravlje kostiju

Unos kalcija tijekom i nakon menopauze mora biti visok kako bi se održalo zdravlje i fleksibilnost kostiju. Kalcij u tabletama ne može se usporediti s kalcijem u biljkama. Kosti su izgrađene od 10-ak minerala osim kalcija, a svi se nalaze u bogatim količinama u korijenju i listovima jestivog bilja.

Njihovom redovitom upotrebom pomažemo tijelu u prevenciji osteoporoze, bolova u zglobovima i grčeva u nogama te štitimo organizam od srčanih bolesti, depresije i glavobolja.

Najbolji prirodni lijek u menopauzi krije se na livadi, policama ljekarni i trgovina. Na raspolaganju imamo puno zelenih saveznika kao što su aromatični listovi kadulje, ružmarina, paprene metvice, matičnjaka i timijana. Odlični su i listovi maslačka, koprive, gaveza, peršina, potočarke, zeleno lisnato povrće, cvjetovi crvene djeteline te korijenje od maslačka, cikorije i čička.

Ulje vitamina E naneseno na rodnicu pomaže poboljšati lubrikaciju
FOTO: Shutterstock

6. Vitamin E i suhoća rodnice

Ulje vitamina E naneseno na rodnicu pomaže poboljšati lubrikaciju. Njeguje i pomlađuje kožu, štiti je od oštećenja i smanjuje valove vrućine.

Najbolji prirodni lijek u menopauzi
FOTO: Shutterstock

7. Tinktura matičnjaka štiti srce i smiruje emocije

Tinktura matičnjaka (lat. Leonurus cardiaca) napravljena od svježih cvjetnih vrhova omiljena je kod žena u menopauzi i žena svih dobi. Nekoliko kapi tinkture (do 25 kapi) smirit će emocije, razdražljivost i stres, ojačat će srce i smanjiti njegov ubrzani rad.

Pomaže kod valova vrućine, ublažava simptome PMS-a, menstrualne grčeve i povećava lubrikaciju vagine.

Najbolji čaj za menopauzu
FOTO: Shutterstock

8. Gospina trava protiv depresije

Kad su u pitanju najbolji prirodni lijekovi za menopauzu, gospina trava ili kantarion (lat. Hypericum perforatum) još je jedna omiljena biljka među ženama. Smatra se jednim od najboljih prirodnih antidepresiva. Pomaže u liječenju simptoma lošeg raspoloženja i tjeskobe, osobito tijekom menopauze.

Jedan od ključnih aktivnih sastojaka ove biljke je tvar poznata kao hipericin, a otkrivena je prije mnogo godina. Ova tvar ima sedativno djelovanje i poboljšava raspoloženje, čime pomaže kod nemira, razdražljivosti, tjeskobe, potištenosti, osjećaja tuge, melankolije i depresije. Primjenjuje se kao čaj koji se preporučuje piti do tri puta dnevno.

Pročitajte članak “Čaj od gospine trave – djelovanje, nuspojave, priprema, gdje kupiti“.

Valerijana je dobar saveznik za miran san koji je često poremećen zbog noćnog znojenja
FOTO: Shutterstock

9. Valerijana protiv stresa i poremećaja sna

Korijen biljke valerijane (lat. Valeriana officinalis) koristi se u ljekovite svrhe za liječenje stresa i tjeskobe. Budući da smiruje um i opušta tijelo, ujedno je dobar saveznik za miran san koji je često poremećen zbog noćnog znojenja.

Pročitajte članak “Valerijana – ljekovita svojstva i recepti za pripravke“.

Ekstrakti soje koriste se u svim fazama menopauze
FOTO: Shutterstock

10. Ekstrakti soje i regulacija estrogena

Ekstrakti soje koriste se u svim fazama menopauze, a posebno su korisni za ublažavanje simptoma kao što su umor, razdražljivost i loše pamćenje. Pomažu u sprječavanju osteoporoze i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dodaci prehrani napravljeni od fermentiranih zrna soje sadrže izoflavone koje tijelo bolje apsorbira i stoga bolje djeluju u reguliranju nivoa estrogena.
Arnika se koristi za vanjsku upotrebu kako bi ublažila bolove u menopauzi
FOTO: Shutterstock

11. Arnika i bolovi u mišićima

Arnika ili brđanka (lat. Arnica montana) djeluje analgetski i protupalno. Koristi se za vanjsku upotrebu kako bi ublažila bolove u menopauzi. Pomaže kod bolnih mišića, upale i ukočenih zglobova.

Pročitajte članak “Arnika – ljekovita svojstva i djelovanje“.

Vražja kandža je idealna za menopauzalne bolove u mišićima i za ukočene zglobove
FOTO: Shutterstock

12. Vražja kandža i bolni zglobovi

Korijen vražje kandže (lat. Harpagophytum procumbens) koristi se kao biljni lijek za ublažavanje upalnih procesa u zglobovima i mišićima, kao i kod bolova u vratu, ramenima i leđima.

Ako arnika nije dovoljno pomogla, ova biljka je idealna za menopauzalne bolove u mišićima i za ukočene zglobove jer pomaže u njihovoj pokretljivosti.

Pročitajte članak “Vražja kandža – ljekovita svojstva i upotreba“.

I za kraj

Koristite kvalitetne biljne pripravke. Ako ste u mogućnosti, svakako naberite sezonsko ljekovito bilje iz svojeg vrta ili dok šetate prirodom. Konzumirajte ih u svježem ili sušenom obliku u raznim salatama i čajevima.

Ako koristite lijekove, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom kako ne bi došlo do interakcije.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Natural Treatments for Menopause Symptoms. (2022). WebMD.
  2. Hill, A. (2020). 10 Herbs and Supplements for Menopause. Healthline.
  3. Durward, E. Menopause treatment with herbs. A.Vogel.
  4. Weed, S. S. Menopausal Years, the Wise Woman Way. Susun Weed.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu