Vražja kandža – ljekovita svojstva i upotreba

vrazja kandza

Porijeklom iz Južne Afrike, vražja kandža (Harpagophytum procumbens) dobiva svoje ime zbog sićušnih kuka koje prekrivaju svoje plodove. Gledajući u prošlost, vražja kandža je korištena za liječenje bolova, jetre, bubrega, groznice i malarije, a također je bila korištena kao mast za liječenje rana, čireva i drugih kožnih problema.

Afrička plemena vrlo dobro poznaju ljekovitost vražje kandže. Vražju kandžu već tisućama godina koriste za spuštanje povišene tjelesne temperature

Vražja kandža je uvedena u Europu rane 1900. godine, gdje su se njezini sušeni korijeni koristili za vraćanje apetita, ublažavanje žgaravice, te kod smanjenja boli i upale. Vrlo brzo je postala popularna kod travara koji su je preporučili i za ublažavanje glavobolje, boli u kralježnici i menstrualnih bolova. Za širenje vražje kandže Europom zaslužan je liječnik Otto Heinrich Volk. Otto se u ljekovitost ove biljke uvjerio tijekom Drugog svjetskog rata kada je živio u Namibiji.

Vražja kandža je u tradicionalnoj medicini korištena za cijeli niz poteškoća:

Prema članku objavljenom 2019. godine u časopisu  Phytotherapy research glavni spojevi u vražjoj kandži su iridoidi: harpagozid, harpagid i prokumbid. Za terapeutska svojstva vražje kandže je najzaslužniji harpagozid i njegov udio se koristi kao referentni standard. 

Danas se vražja kandža najčešće koristi u borbi protiv upala i kod ublaživanja boli kod artritisa, glavobolje i križobolje.

Ljekovita svojstva vražje kandže

Primjena vražje kandže danas je najzastupljenija upravo u Njemačkoj. Njemačka je zemlja u kojoj se vražja kandža službeno koristi za liječenje artritisa, tendinitisa i gihta. U nekim europskim zemljama, vražja kandža se primjenjuje kao prirodna zamjena kortikosteroidima.

Osim toga, vražja kandža je povoljna i za starije osobe kojima služi kao lijek za normalizaciju srčanog ritma, regulaciju razine kolesterola u krvi te poboljšanje probave. 

Vražja kandža djelovanje:

 • liječenje osteoartritisa,
 • liječenje reumatoidnog artritisa,
 • liječenje gihta,
 • liječenje tendinitisa,
 • liječenje gripe i prehlade
 • snižavanje visoke tjelesne temperature, 
 • regulacija srčanog ritma, 
 • regulacija razine kolesterola u krvi,
 • normalizacija probave,
 • blagotvorni učinak na sluznicu želuca,
 • pomaže u obnavljanju hrskavice,
 • ublažava upalne procese u organizmu,
 • ublažava alergije, 
 • pozitivno djeluje na središnji živčani sustav,
 • pomaže u slučaju gubitka apetita.

Vražja kandža sadrži iridoid glikozide, komponente za koje se vjeruje da imaju jake anti-upalne učinke te da lokalnom primjenom liječe rane, čireve i ostale kožne tegobe.

Vražja kandža protiv osteoartritisa

Istraživanja su pokazala kako uzimanje vražje kandže smanjuje bol za 8 do 12 tjedana i poboljšava tjelesno funkcioniranje u osoba s osteoartritisom.

Kod osoba koje su koristile vražju kandžu zabilježeno je isto djelovanje kao i kod osoba koje su koristile lijekove, međutim kod osoba koje su koristile vražju kandžu nisu zabilježene nuspojave

Vražja kandža je tradicionalan lijek korišten dugi niz godina u  južnoj Africi za reumatska stanja. To je bio povod istraživačima na Institutu komparativne medicine na Sveučilištu u Glasgow-u 2007. godine da ispitaju učinak vražje kandže  kod osoba s artritisom.  Praćen je protuupalni i analgetički učinak preparata vražje kandže. Otkriveno je da preparati vražje kandže imaju značajan učinak na mnoge upalne markere i pomažu smanjiti upalna stanja. Učinkovit su tretman za ublažavanje boli i poboljšanje mobilnosti kod mišićno-koštanih stanja. 

Vražja kandža protiv bolova u vratu i leđima

Istraživanja su pokazala kako vražja kandža u roku od 4 tjedna ublažava bolove u leđima, vratu, ramenima i mišićima.

Osobe koje su sudjelovale u istraživanju napominju kako su veće olakšanje od bolova osjetili tijekom primjene vražje kandže nego nekih medicinskih lijekova.

Njemačka studija iz 2001. godine provedena na Sveučilištu u Kiel-u ispitivala je učinak vražje kandže na senzorske, motoričke i vaskularne mehanizme mišićne boli. Studija je provedena na pacijentima kod kojih je zabilježena lagana do umjerena mišićna napetost ili blaga bol u području kralježnice, vrata i ramena. Nakon četiri tjedna tretmana s vražjom kandžom pronađena je jasna klinička učinkovitost vražje kandže. Smatra se kako vražja kandža ima značajan učinak na poboljšanje senzorskog i vaskularnog mišićnog odgovora i smanjuje ukočenost mišića.

Oblici vražje kandže

Vražju kandžu se može primjenjivati u obliku kapsula, tableta, tekućih ekstrakata i masti. Čajevi su također jedan od oblika vražje kandže, međutim sami po sebi nisu pretjerano zastupljeni na tržištu.

Kapsule vražje kandže možete pronaći u ljekarni. Većinom se izdaju bez recepta. Kapsule se koriste kao dodatak prehrani, a koriste se za pospješivanje pokretljivosti zglobova. Većina korisnika kapsula vražje kandže istaknula je smanjenu potrebu za antireumaticima i analgeticima.

Na stranici BeHealthy WebShopa možete pronaći kapsule vražje kandže u pakiranju od 60 kapsula po cijeni od 135,00 kuna.

Vražja kandža tablete (dodatak prehrani možete pronaći pod imenom Phytostandard Vražja kandža – Vrba tablete na NaturalaShop by Malči Viola po cijeni od 154,83 kune.

Terra Organica u svojoj ponudi nudi Harpagofit (Vražja kandža), bezalkoholni integralni ekstrakt 50 mL – Soria Natural po jedinstvenoj cijeni od 96 kuna. Pripravak je odličan ako ste ljubitelji tinktura.

Gel od vražje kandže namijenjen je bolnim i natečenim zglobovima.

Ima protuupalno i analgetsko djelovanje, smanjuje otečenost zglobova te poboljšava pokretljivost.

Vražju kandžu možete potražiti i ovdje:

 • Vražja kandža Olival (gel) Web Shop,
 • Vražja kandža Encian (krema) Web Shop (Vražja kandža Dm) – Endianova vražja kandža dostupna je u Dm prodavaonicama.

Vražju kandžu se ne preporučuje djeci jer istraživanja još nisu pokazala sigurnost u primjeni kod djece. Odrasle osobe mogu uzimati vražju kandžu no prije uzimanja najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

Kapi od vražje kandže

Kapi od vražje kandže se na tržištu mogu pronaći već po cijeni od stotinjak kuna. Kapi možete pokušati pronaći i u posebnim trgovinama zdrave prehrane. Budući da se o kapima od vražje kandže ne govori puno odlučili smo pronaći one koje su nam se učinile najboljima.

Kapi od vražje kandže možete potražiti u Terra Organica Web Shopu za 96,00 kuna. Kapi od vražje kandže:

 • pomažu u izgradnji i razgradnji hrskavice,
 • imaju protuupalni učinak,
 • koriste se u liječenju osteoartritisa
 • koriste se u liječenju reumatskih tegoba i svih drugih degenerativnih bolesti koje zahvaćaju zglobove,
 • koriste se kod bolova u leđima i koljenima.

Najbolje kapi koje na tržištu možete pronaći su one čiji se ekstrakt nalazi u biljnom glicerinu. Biljka bi trebala biti iz čistog usjeva koji nije tretiran anorganskih gnojivima, herbicidima ili pesticidima.

Čaj od vražje kandže

Za pripremu čaja bit će vam potreban suhi korijen vražje kandže. Žličicu korijena potrebno se staviti da ključa dvadesetak minuta u 4 dl vode. Čaj je zatim potrebno ostaviti da se ohladi. Nakon što se čaj ohladi, potrebno ga je procijediti.

Dnevno je potrebno piti 3 šalice ovog čaja. Uz čaj možete u koristiti i gel vražje kandže za vanjsku primjenu. 

Vražja kandža nuspojave

Upotreba ljekovitog bilja je tradicionalan pristup koji se koristi za jačanje tijela i liječenje bolesti, međutim, ljekovito bilje može uzrokovati nuspojave i interakcije s uzimanjem drugih vrsta bilja, dodataka prehrani ili lijekova. Iz tih razloga, prije uzimanja bilo kakvog bilja treba se posavjetovati s liječnikom.

Visoke doze vražje kandže mogu uzrokovati blage želučane probleme kod nekih ljudi, a osobe s ulkusom želuca, dvanaesnikom ili žučnim kamencem ne bi trebale uzimati vražju kandžu.

Ona također nije preporučljiva kod trudnica i dojilja jer istraživanja još nisu utvrdila sigurnost, a osobe s bolestima srca i tlaka bi se trebale posavjetovati s liječnikom prije uzimanja.

Vražja kandža može povećati rizik od krvarenja ako uz nju uzimate lijekove kao što su aspirin, varfarin ili klopidogrel. Ona može sniziti razinu šećera u krvi ako uz nju uzimate lijekove za dijabetes, a povećati količinu želučane kiseline ako uz nju uzimate antacid.

Ako ste se odlučili uzeti vražju kandžu, posavjetujte se sa svojim liječnikom i nikako ju nemojte uzimati s nekim od navedenih lijekova.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Menghini, L., Recinella, L., Leone, S., Chiavaroli, A., Cicala, C., Brunetti, L., Vladimir-Knežević, S., Orlando, G., & Ferrante, C. (2019). Devil’s claw (Harpagophytum procumbens) and chronic inflammatory diseases: A concise overview on preclinical and clinical data. Phytotherapy research : PTR, 33(9), 2152–2162. 
 2. Grant, L., McBean, D. E., Fyfe, L., & Warnock, A. M. (2007). A review of the biological and potential therapeutic actions of Harpagophytum procumbens. Phytotherapy research : PTR, 21(3), 199–209.
 3. Göbel, H., Heinze, A., Ingwersen, M., Niederberger, U., & Gerber, D. (2001). Harpagophytum-Extrakt LI 174 (Teufelskralle) bei der Behandlung unspezifischer Rückenschmerzen – Effekte auf die sensible, motorische und vaskuläre Muskelreagibilität [Effects of Harpagophytum procumbens LI 174 (devil’s claw) on sensory, motor und vascular muscle reagibility in the treatment of unspecific back pain]. Schmerz (Berlin, Germany), 15(1), 10–18. 

Ocijenite članak

4.16 / 5   25

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vražja kandža, vrazija kandza, vražja kanđa, vrazje kandze, vražja kandža iskustva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu