Prirodne kreme za suhoću rodnice – kako se boriti sa suhoćom rodnice?

Suhoća-rodnice

Suhoća rodnice je neugodan problem koji može nastati zbog raznih razloga. Jedan od čestih uzroka je upravo hormon estrogen čija zadaća je održavanje tekućine rodnice koja ju čini zdravom i elastičnom. Međutim, pad razine estrogena smanjuje količinu dostupne vlage, a to se zaista može dogoditi zbog brojnih čimbenika.

Osim što je u pitanju neugodna pojava, suhoća rodnice često dolazi s iritacijom, crvenilom i svrbežom koji ponekad mogu biti izrazito problematični. U nastavku teksta vam donosimo prirodne kreme za suhoću rodnice te kako se boriti sa suhoćom rodnice.

Vaginalna-suhoća
Foto: Photosecrets

Suhoća rodnice u  menopauzi

Suhoća rodnice ili vaginalna suhoća je čest simptom menopauze, a znanstveni časopis Asia Pacific family medicine donosi studiju koja tvrdi da jedna od svake tri žene ima problema s ovim simptomom koji signalizira novu promjenu reproduktivnog razdoblja žene.

Nakon ulaska u menopauzu, žene se još češće suočavaju sa suhoćom rodnice koja u međuvremenu i gubi na elastičnosti. To se naziva vaginalna atrofija.

Razine estrogena također mogu pasti zbog:

 • porođaja ili dojenja,
 • radijacije ili kemoterapije,
 • kirurškog uklanjanja jajnika,
 • antiestrogenskih lijekova koji se koriste za liječenje endometrioze.

Osim simptoma menopauze, suhoća rodnice se također može pojaviti zbog sljedećih stanja:

 • Sjögrenovog sindroma (autoimunog poremećaja koji napada stanice u tijelu koje proizvode vlagu),
 • alergija,
 • konzumiranja određenih antidepresiva.

Znanstvena studija objavljena u poznatom časopisu American journal of obstetrics and gynecology ističe da  bez obzira na uzrok, suhoća rodnice ženama može biti vrlo neugodna pojava, posebno zato što svrbež, iritacija i bolni odnosi mogu stvarati razne poteškoće s održavanjem ženskog intimnog zdravlja.

Kako se boriti sa suhoćom rodnice?

Ako osjetite suhoću rodnice ili pak bolne simptome svrbeži i iritacije u vaginalnom području, potražite savjet ginekologa. Vjerojatno će vas pitati nekoliko pitanja o dosadašnjem zdravlju te zatražiti informacije o učestalosti simptoma.

Nadalje, pregledat će zdjelicu te provjeriti postoji li bilo kakva vaginalna infekcija ili infekcija mokraćnog sustava. Možda će biti potrebno provesti PAPA test. Nakon prikupljanja svih potrebnih informacija, dobit ćete odgovarajući tretman za liječenje suhoće rodnice, a najčešće je to adekvatna terapija estrogenom. Zahvaljujući toj terapiji, tijelo će dobiti zamjenu za taj hormon kojega tijelo više ne proizvodi u dovoljnim količinama.

Terapije estrogenom se najčešće propisuju u obliku tableta ili krema, no važno je imati na umu da svaki proizvod estrogena može imati određene nuspojave. Obično se korištenje terapije ne preporučuje ako imate rak dojke ili endometrija, vaginalno krvarenje iz bilo kojeg razloga ili pak ako ste trudni ili dojite.

Ono što stručnjaci posebno sugeriraju je izbjegavanje korištenja različitih neprovjerenih kozmetičkih proizvoda za pranje intimnog područja zato što upravo takvi proizvodi mogu potaknuti suhoću rodnice i dodatno pogoršati simptome.

Žensko-zdravlje
Foto: Photosecrets

Prirodne kreme za suhoću rodnice

S obzirom na različite nuspojave koje se nerijetko mogu pojaviti kada je u pitanju bilo kakva hormonska terapija, mnoge žene pokušavaju pronaći postoji li prirodna krema za vlaženje rodnice. Iako je lako pronaći pregršt komercijalnih krema koje sadrže brojne dodatne kemikalije koje mogu pogoršati suhoću, postoje i prirodni načini kako održavati vlažnost rodnice.

Mnoge žene su za vlažnost rodnice isprobale organsko kokosovo ulje koje se pokazalo kao odlična prirodna alternativa za održavanje vlažnosti rodnice. Kada je riječ o ulju, u većini situacija je samo malo potrebno kako biste dovoljno navlažili rodnicu.

Pripazite, lubrikanti na bazi ulja nisu pogodni u kombinaciji s lateks kondomima, stoga korisite lubrikante na bazi vode. 

Također možete dodati eterična ulja (npr. kamilicu, lavandu, tamjan) u kokosovo ulje kako bi se umirile iritacije vaginalnog tkiva. Prije bilo kakvog korištenja ulja, ispitajte jeste li slučajno alergični na neko od njih kako biste spriječili dodatan svrbež i crvenilo.

Eterična ulja je uvijek potrebno razblažiti u baznom ulju, nikad ih nemojte nanositi direktno na kožu.

Isto tako, možete napraviti vlastitu prirodnu kremu za suhoću rodnice, a za nju će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

 • jedna žličica kokosovog ulja,
 • jedna žličica kreme s vitaminom E,
 • jedna žličica meda,
 • jedan bjelanjak.

U mikrovalnoj pećnici zagrijte sve navedene sastojke. Bit će dovoljno 20-30 sekundi kako bi se smjesa zagrijala, ali imajte na umu da treba biti topla, a ne vrela zato što bi se u dodiru s kožom mogla pojaviti bolna iritacija.

Prije nanošenja mješavine, toplim ručnikom lagano prekrijte vanjsko područje rodnice i držite nekoliko minuta kako bi se otvorile pore. Namažite smjesu na intimno područje (vanjski dio rodnice) te ostavite da djeluje 15-20 minuta. Bilo bi dobro da ostatak uklonite ružinom vodicom koju možete kupiti u svim drogerijama.

Kako biste osjetili rezultate ove prirodne metode vlaženja rodnice, smjesu nanosite mazanjem vanjskog dijela rodnice svaki dan tijekom jednog tjedna. Nakon toga je možete primjenjivati jedanput tjedno uz dodatne vježbe za zdjelicu.

Kokosovo ulje bi trebalo ubiti bakterije i navlažiti kožu, a uz vitamin E će također spriječiti starenje kože. Med je zaslužan za dodatno usporavanje starenja zbog brojnih antioksidansa, a bjelanjak djeluje tako što zateže kožu te poboljšava njezinu teksturu.

Ako Vam ne odgovara neki od navedenih sastojaka ili ste pak na njega alergični, nikako nemojte posezati za ovakvim vrstama liječenja suhoće rodnice. Postoji još nekoliko alternativa za estrogensku terapiju koja vrlo dobro funkcioniraju, a uključuju sljedeće:

 • kreme i maziva na bazi vode također mogu poboljšati vlažnost rodnice,
 • vaginalni ovlaživači napravljeni posebno za rješavanje problema suhe rodnice se mogu koristiti za ublažavanje simptoma, a djeluju čak do tri dana,
 • različite kombinacije soje i sojinih proizvoda oponašaju učinke estrogena što znači da bi uvrštavanje soje u Vašu prehranu moglo također dati pozitivne rezultate,
 • organsko kokosovo ulje uvijek možete koristiti zasebno kako biste navlažili rodnicu.

Prije uzimanja bilo kakvih prirodnih lijekova, potražite savjet liječnika zato što bi samoinicijativno korištenje prirodnih alternativna moglo ometati učinkovitost drugih lijekova ili vitamina koje trenutno koristite.

Također je uvijek dobra ideja izbjegavati gelove za tuširanja i brojne druge kozmetičke preparate kada je u pitanju pranje rodnice. Imajte na umu da svi ti preparati sadržavaju kemikalije koje mogu narušiti prirodnu floru našeg organizma te pritom pridonijeti pogoršanju suhoće rodnice.

Više informacija o suhoj vagini i načinima kako ju navlažiti možete pronaći ovdje. 

Suhoća rodnice je zaista bolno i neugodno stanje, ali se može liječiti i spriječiti. Ako ste isprobali neke druge prirodne metode liječenja suhoće rodnice, pišite nam u komentarima svoja iskustva! 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Cabeca, Ana. (2018). 5 Natural, Gynecologist Approved, Proven Solutions For Vaginal Dryness. Dr. Anna Cabeca.
 2. Ellis, M.E. (2017). Vaginal Dryness Alternative Treatments. Healthline.
 3. Rahman, S. A. S. A., Zainudin, S. R. i Mun, V. L. K. (2010). Assessment of menopausal symptoms using modified Menopause Rating Scale (MRS) among middle age women in Kuching, Sarawak, Malaysia. Asia Pacific family medicine, 9(1), 5.
 4. Samsioe, B. (1998). Urogenital aging—a hidden problem. American journal of obstetrics and gynecology, 178(5), S245-S249.
 5. Vaginal Dryness: Causes and Moisturizing Treatments (2018). WebMd.

Ocijenite članak

4.40 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu