Čaj od gospine trave: Dokazani antidepresiv koji ima još ljekovitih svojstava! Evo kako se priprema, gdje ga kupiti i po kojoj cijeni

Čaj od gospine trave

Čaj od gospine trave, kao i ljekovito djelovanje, uporaba i nuspojave istog su poznate ljudima još od davnih vremena. Samu biljku gospinu travu (lat. Hyperici perforatum L., Hypericaceae) spominje već Hipokrat u svojim djelima i naglašava njezino protuupalno djelovanje i korist kod liječenja opeklina. Koliko je sama biljka bila prepoznata po svojem ljekovitom učinku govori već i nazivlje, kako hrvatsko (gospina ili bogorodičina trava), tako i englesko, koje mu je nadjenulo ime po svetom Ivanu (St. John’s Wort). 

Gospina trava je višegodišnja zeljasta korovasta biljka koja najčešće raste do visine 40 – 80 cm. Prirodno je rasprostranjena po Europi i Aziji te je prenesena i u Sjevernu i Južnu Ameriku, ali i u Australiju. Grane i stabljike su prekrivene duguljastim, obrubljenim lišćem duljine 1 – 3 cm i širine 0,3 – 1 cm. Na listovima su prisutne prozirne mrlje koje se posebno dobro vide kada su okrenute svjetlu.  

Gornji dijelovi biljke razvijaju petokrake cvjetove žute boje. Rubovi latica su uglavnom prekriveni crnim točkicama.
Gospina trava - opasnosti
FOTO: Shutterstock

Čaj od gospine trave – djelovanje

Nekoliko je aktivnih supstanci prisutnih u samoj gospinoj travi. Naftodiantroni, flavonoidi, proantocijanidini, biflavonoli, ksantoni i floroglucinoli su neke od skupina spojeva koje doprinose učincima biljke. Tako se naftodiantron hipericin već godinama istražuje kao potencijalan antitumorski lijek u sklopu fotodinamičke reakcije. O čemu se tu radi?

Riječ je o terapiji koja se već koristi kod liječenja psorijaze, infekcija i nekih onkoloških indikacija. Mehanizam terapije se bazira na međudjelovanju fotosenzibilizirajuće tvari, vidljivog svjetla i kisika. Prvenstveno, potrebno je primijeniti fotosenzibilirajuću tvar koja se nakuplja u organizmu poput hipericina. Zatim se uporabom svjetlosti određene valne duljine pobuđuje hipericin koji apsorbira tu svjetlost pa dolazi do složenih reakcija u kojima se, između ostalog, stvara aktivni (singlet) kisik koji oštećuje stanice.

Čaj od gospine trave - nuspojave
FOTO: Shutterstock

Čaj od gospine trave – nuspojave

To je vjerojatno i jedan od mehanizama poznate nuspojave ekstrakata ili ulja gospine trave (za vanjsku uporabu) – nastanak fototoksične reakcije nakon izlaganja suncu. Najčešće se nuspojava manifestira eritemima, edemima ili pojavom jake sunčeve opekline. U svakom slučaju, ovo svojstvo hipericina se danas pokušava iskoristiti u liječenju određenih karcinoma.

Naime, primijetilo se da se hipericin više nakuplja u tumorskim stanicama pa se kroz fotodinamičku reakciju pokušavaju uništiti upravo te stanice. Osim hipericina, i floroglucinol hiperforin se istražuje u svrhu onkološke terapije.

Po svemu sudeći, upravo hipericin i hiperforin uz neke flavonoide imaju najvažniju ulogu u antidepresivnom djelovanju gospine trave. Velik broj kliničkih studija potvrđuje korisnost gospine trave u liječenju depresije. Međutim, najčešće se radilo o standardiziranim ekstraktima poznatog sastava, a ne o čajevima gdje sadržaj može znatno varirati.

U svakom slučaju, antidepresivan učinak gospine trave je najsnažnije dokazan u kliničkim studijama u odnosu na ostala djelovanja biljke.

Hipericin i hiperforin su vjerojatno najzaslužniji i za antibakterijski i antivirusni učinak biljke. Isto tako, gospina trava ima neuroprotektivno i antioksidativno djelovanje. U tom smislu flavonoidi iz biljke poput kvercetina i kempferola imaju najvažniju ulogu. Gospina trava, po svemu sudeći, posjeduje i protuupalan učinak te ima ulogu i u bržem zacjeljivanju rana.

Ipak, treba naglasiti kako je za većinu navedenih učinaka (izuzev eventualno antidepresivnog djelovanja) potrebno provesti opsežnije kliničke studije kako bi se snažnije dokazali. 

Čaj od gospine trave - ljekovitost
FOTO: Shutterstock

Čaj od gospine trave – ljekovitost

Kada se govori o čaju gospine trave, treba naglasiti kako se čaj kao takav priprema prelijevanjem biljne droge kipućom vodom. Dakle, govorimo o infuzi, a pitanje koje nam se postavlja jest što dobivamo pripravljanjem čaja. Naime, u čaju kao vodenoj otopini možemo dobiti one kemijske sastavnice biljne droge koje su topive u kipućoj vodi.

Tako i u čaju gospine trave očekujemo veću količinu spojeva koji su topivi u vodi. Hipericin i hiperforin su važni spojevi s kojima se povezuju brojna djelovanja biljke. Lipofilni su i teško topivi u vodi te se nameće pitanje njihova prisustva u čaju.

Analizom u jednoj studiji se dokazalo kako se oba spoja nalaze u čaju unatoč njihovim kemijskim svojstvima. Isto tako, iz nepoznatog razloga, veći je sadržaj hipericina u odnosu na hiperforin. Najvjerojatnije se zbog količine i temperature vode jedan dio navedenih spojeva uspije otopiti, a mi na taj način osiguravamo bogat sastav, pa i djelovanje čaja gospine trave.

Dakle, iako je najveći dio istraživanja djelovanja gospine trave izveden na standardiziranim ekstraktima, zbog ovih činjenica ipak s pravom možemo očekivati određena djelovanja i kada je u pitanju čaj.

Sušenje gospine trave za čaj
FOTO: Shutterstock

Kako napraviti čaj od gospine trave?

Kad je u pitanju čaj od gospine trave, priprema se od zeleni gospine trave. Drugim riječima, ono što se koristi za pripremu čaja jesu cijeli ili rezani cvatući vršni dijelovi biljke, koji se prikupljaju prije zametnutih plodova, odnosno sabiru se u doba cvatnje. Dakle, ljeti se od kraja lipnja do kolovoza reže gornji cvatući dio biljke. Sušenje gospine trave za čaj tada se obavlja na toplom i sjenovitom mjestu. Droga koja se dobiva na kraju procesa se može koristiti za pripremu čaja.

Gospina trava čaj – gdje kupiti?

Tu je važno naglasiti kako je prema zakonu koji vrijedi u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji gospina trava zabranjena kao dodatak prehrani, odnosno moguća je u obliku biljnog lijeka. Ta činjenica do određene mjere otežava kupnju i općenito prisutnost pripravaka gospine trave na tržištu.

Ipak, prema monografiji EU-a postoji tradicionalna uporaba čaja za indikacije mentalne iscrpljenosti pa, kada je u pitanju čaj od gospine trave, ljekarna je pravo mjesto za kupnju. 

Čaj od gospine trave – cijena

Cijena čaja od gospine trave kreće se oko tri eura za 50 g.

Čaj od gospine trave - djelovanje
FOTO: Shutterstock

Gospina trava – opasnosti

Razlog ovoj pomalo restriktivnoj politici vjerojatno leži u nuspojavama te nemalom broju interakcija u koje gospina trava ulazi s lijekovima. Naime, spominjali smo nuspojavu fototoksičnosti gospine trave. U tom smislu potrebno je svakako izbjegavati pretjerano izlaganje suncu tijekom konzumacije čaja ili biljnih lijekova s gospinom travom, a svakako i u slučaju vanjske uporabe ulja gospine trave.

Čaj od gospine trave – iskustva

U rijetkim slučajevima pri ispravnom korištenju čaja ili drugih pripravaka gospine trave može doći i do nuspojava poput probavnih tegoba, anksioznosti, suhoće usta, glavobolje i umora. Ono što je posebno važno su moguće interakcije s drugim lijekovima.

Naime, gospina trava može znatno utjecati na djelovanje p-glikoproteina te na različite enzime koji sudjeluju u metabolizmu lijekova. Iz tog razloga pacijenti koji su na terapiji varfarinom, dabigatranom, apiksabanom, ciklosporinom, takrolimusom, inhibitorima proteaze (lijekovi za HIV infekcije) te irinotekanom svakako moraju izbjegavati pripravke gospine trave.

Također, ako pacijent već uzima antidepresive amitriptilin, sertralin, paroksetin, nefazodon i ketamin, ne smije koristiti gospinu travu na svoju ruku. Isto tako, može umanjiti učinak određenih statina, digoksina, kontraceptiva, fenitoina, omeprazola i vorikonazola. Potrebno je izbjegavati primjenu uz metadon, buspiron, feksofenadin, triptane i benzodiazepine.

Uz još nemali broj lijekova je potreban oprez te je u tom smislu poželjna konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom.

Također, čaj od gospine trave u trudnoći nije preporučljiv, kao ni za vrijeme dojenja. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati i ostale oralne pripravke biljke. Razlog tome jest nedovoljna istraženost djelovanja kod žena tijekom trudnoće i/ili dojenja.

Čaj od gospine trave - iskustva
FOTO: Shutterstock

Zaključno, gospina trava je biljka s brojnim pozitivnim učincima, ali i skrivenim opasnostima u slučaju nesavjesnog korištenja. Ova biljka lijepog i specifičnog naziva je prepoznata od čovjeka već više od 2.000 godina. Potrebno ju je i dalje istraživati kako bismo mogli iskoristiti sav njezin potencijal.

S druge strane, moramo biti svjesni da, unatoč brojnim pozitivnim djelovanjima, biljno ne znači ujedno i bezopasno, te je prije korištenja čaja gospine trave ili drugih pripravaka nužno posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Dong, X. i sur. (2021). Hypericin-mediated photodynamic therapy for the treatment of cancer: a review. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 73(4): 425–436.
 2. St. John’s wort. (2021). The Mayo Clinic.
 3. European Union herbal monograph on Hypericum perforatum L., herba (traditional use). (2018). European Medicines Agency.
 4. Kotsiou, A. i sur. (2016). Pleiotropic activity of Hypericum perforatum L. Journal of Medicinal Plants Studies, 4(4): 256–258.
 5. Baričević, M. i sur. (2014). Kožne nuspojave fotoosjetljivosti na lijekove. Farmaceutski glasnik, 70: 489–494.
 6. Pravilnik o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno. (2013). Narodne novine.
 7. Grupa autora. (2011). Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. Taylor & Francis Group: New York City.
 8. Linde, K. i sur. (2008). St John’s wort for major depression. Cochrane Database of Systematic Review, 4.
 9. Dugoua, J. J. i sur. (2006). Safety and efficacy of St. John’s wort (hypericum) during pregnancy and lactation. Canadian Journal of Clinical Pharmacology, 13(3): 268–76.
 10. Kuštrak, D. (2005). Farmakognozija: fitofarmacija. Golden marketing-Tehnička knjiga: Zagreb.
 11. Jürgenliemk, G. i Nahrstedt, A. (2003). Dissolution, solubility and cooperativity of phenolic compounds from Hypericum perforatum L. in aqueous systems. Pharmazie, 58(3): 200–203.
 12. Barnes, J. i sur. (2001). St John’s wort (Hypericum perforatum L.): a review of its chemistry, pharmacology and clinical properties. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 53(5): 583–600.
 13. Gospina trava. MSD priručnik dijagnostike i terapije.

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu