Holagog: Što je i koje biljke imaju njegovu ulogu?

Holagog

Protok žuči je važan, ali često zanemaren aspekt naše probave. Ako protok žuči postane usporen i nepravilan, to na kraju može rezultirati komplikacijama koje mogu zahtijevati operaciju uklanjanja žučnog mjehura.

Srećom, biljna medicina podržava zdravlje žuči i može nam pomoći s biljkama koje se nazivaju holagogi. Holagog je vrsta ljekovite biljke koja pospješuje stvaranje i oslobađanje žuči u jetri.

Žuč ima dvije glavne funkcije – pomaže u probavi razgrađivanjem masti i vitamina topivih u masti kako bi se lakše apsorbirali iz crijeva do tjelesnih tkiva, zglobova, hormona i imunološkog sustava. Ujedno prenosi i uklanja prirodni metabolički otpad kao što su stara crvena krvna zrnca (hemoglobin) i višak kolesterola iz crijeva.

Biljni holagogi stimuliraju kontrakciju žučnog mjehura kako bi pospješili protok žuči, dok koleretici koji su također vrsta holagoga, potiču otpuštanje žuči iz žučnog mjehura u dvanaesnik.

holagog
FOTO: Shutterstock
Mnogi biljni koleretici povoljno djeluju na topljivost žuči i važna su akcija za podršku zdravoj probavi.

Većina gorkih biljaka su holagogi koji ne samo da potiču lučenje žuči, već i peristaltiku crijeva zbog čega djeluju i kao laksativi. Ukratko, biljke holagogi pomažu u poboljšanju funkcije jetre, pomažu u probavi masti i pokreću crijeva.

Prema ayurvedskoj medicini, holagogi na taj način osvježavaju i čiste jetru i žučni mjehur te pomažu u sprječavanju nastanka žučnih kamenaca.

Ayurveda smatra da sve što je gorko, kiselo ili masno poput ghee maslaca ima holagogni učinak. Poznati primjeri namirinica su jabučni ocat, limun, cikla, listovi maslačka, aloe vera i gorki ghee (Tikta Ghrta).

S obzirom na to da je jetra posebno zagušena tijekom proljeća, čišćenje tijela gorkim, holagognim biljkama je odlična prirodna metoda za podršku njenog zdravlja.

Gorak okus je ključan za naše zdravlje jer čisti organizam, poboljšava rad jetre, potiče mršavljenje, jača probavnu vatru (agni), stimulira probavu te proljepšava izgled kože.

Holagog – djelovanje na tijelo

Evo kako holagog dijeluje na tijelo.

  • Metabolizam masti i triglicerida s obzirom da žuč razgrađuje mast, njenim otpuštanjem također se smanjuje kolesterol i potiče metabolizam masti. Holagogi djeluju na način da izravno smanjuju razinu povišenih triglicerida u krvi i time sprječavaju nakupljanje masnih naslaga u arterijama.
  • Krv holagog hladi krv i ima osvježavajuće djelovanje na jetru jer je čisti od od vruće, otrovne žuči. Poboljšava detoksikacijsku sposobnost jetre i normalizira kemijski sastav krvi. Iz tog razloga holagogi imaju ujedno i detoksikacijski učinak na krv.
  • Eliminacija iz crijeva holagog potiče stvaranje žuči, a žuč potiče probavu pa tako holagogi imaju indirektan, laksativni učinak na crijeva.

Osobe s gustom, usporenom žuči često pate od zatvora, a pokazatelj toga je svijetla stolica. Holagogi u tom slučaju postaju odlična prirodna pomoć.

Pročitajte članak “Prirodni lijekovi protiv kolesterola: Pomognite svojem kardiovaskularnom sustavu ovim namirnicama i biljnim lijekovima“.

Lavanda (Lavandula angustifolia)
FOTO: Shutterstock

Biljke koje imaju ulogu holagoga

Gorke biljke su prirodni lijekovi koji izravno potiču rad jetre, metabolizma i detoksikaciju. Mnoge od istih biljaka koje pomažu u stvaranju žuči također pomažu u stimuliranju njenog otpuštanja u tanko crijevo. Usto, imaju ljekoviti afinitet prema plazmi, krvi, masnom tkivu te živčanom i reproduktivnom tkivu.

Isprobajte neke od ovih biljaka u obliku biljnih čajeva, a prije korištenja, posavjetujte se s fitoterapeutom ili liječnikom prirodne medicine.

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Lavanda je prekrasna aromatična biljka ljubičastih cvjetova koja potječe s područja Mediterana.
Kao čaj ili tinktura, pomaže ukloniti crijevne plinove, stimulira rad jetre i probavu, povećava protok žuči i smanjuje upalu.

Sigurna je za djecu i starije osobe, a može biti korisna kao nježna probavna i umirujuća biljka.

Neven (Calendula officinalis)

Lijepi, narančasti cvjetovi nevena imaju snažna ljekovita svojstva. Čaj od nevena povećava stvaranje žuči i pomaže u ublažavanju problema sa žučnim mjehurom.

Kao gorak lijek, neven djeluje i na jetru. Ponekad su hormonalni ekscesi kao što je PMS sindrom uzrokovani slabom detoksikacijom jetre. Neven u tome pomaže na način da ubrzava razgradnju hormona i drugih metaboličkih toksina.

Ostala stanja jetre kao što su žutica, hepatitis i ciroza također se mogu poboljšati korištenjem nevena, uz druge specifične biljke za jetru.

Pelin (Artemisia absinthium)

Pelin je drevna biljka prožeta folklorom i magijom s afinitetom prema reproduktivnom i probavnom sustavu.

Biljka se primarno upotrebljava kao gorki lijek za poticanje i jačanje cijelog probavnog sustava. Čaj od pelina se preporučuje za razne probavne probleme kao što su gubitak apetita, želučane tegobe, grčevi u crijevima, bolesti žučnog mjehura i bolesti jetre.

Korijen maslačka (Taraxacum offinale)
FOTO: Shutterstock

Korijen maslačka (Taraxacum offinale)

Korijen maslačka jedna je od najjačih biljaka koja je tonik za jetru, što je čini korisnom kod upale i zagušenja jetre. Pomaže kod opterećenja jetre uzrokovanog lošim životnim navikama kao što su pretjerana upotreba alkohola, kave i uporaba droga. Maslačak pomaže u liječenju kroničnih i akutnih bolesti jetre poput hepatitisa i ciroze.

Ova biljka se također koristi kao pročišćivač krvi jer pomaže jetri u uklanjanju toksina iz krvi.
Stoga, ne čudi da se čaj od  lista maslačka tradicionalno priprema kao proljetni napitak za čišćenje i pročišćavanje krvi, poticanje rada jetre, te kao odlično probavno sredstvo.

Stolisnik (Achillea millefollium)

Stolisnik ili hajdučka trava je drevni europski lijek koji zauzima nezamjenjivo mjesto u svakoj kućnoj ljekarni. Neprocjenjiva je biljka koje koriste travari za liječenje raznih zdravstvenih stanja u kardiovaskularnom, probavnom i genitourinarnom sustavu.

Biljka sadrži salicilnu kiselinu (spoj poput aktivnog sastojka u aspirinu) i hlapljivo ulje s protuupalnim svojstvima, što je čini korisnom za ublažavanje bolova povezanih s otečenom jetrom i probavnim poremećajima.

U kombinaciji s drugim biljkama, stolisnik se koristi kod nadutosti, blagih gastrointestinalnih grčeva i drugih tegoba probavnog sustava. Povoljno djeluje na funkciju jetre i žuči.

Pročitajte članak “Stolisnik kao lijek: Sezona je “hajdučke trave”! Evo kod kojih tegoba pomaže i kako napraviti čaj, tinkturu i kupku“.

Mliječni čičak ili sikavica (Silybum marianum)

Sikavica ima dugu povijest korištenja na Zapadu kao lijek za depresiju i probleme s jetrom.

1940. – 1970. brojni istraživački projekti potvrdili su izvanrednu sposobnost biljke da pomaže jetri u oporavku, kao i da štiti od štetnih učinaka alkohola, lijekova, otrovne hrane, teških metala i kemikalija.

Silimarin, ekstrakt sjemenki, djeluje na membrane stanica jetre sprječavajući ulazak virusnih toksina i drugih toksičnih spojeva te tako sprječava oštećenje stanica.

Također, dramatično poboljšava regeneraciju jetre kod hepatitisa, ciroze, trovanja gljivama i drugih bolesti jetre.

Pročitajte članak “Tinktura sikavice: Čuva jetru, regulira hormone, šećer i kolesterol te sprječava mentalno propadanje! Imamo recept od samo dva sastojka“.

Verbena (Verbena officinalis)
FOTO: Shutterstock

Verbena (Verbena officinalis)

Verbena ima dugu povijest korištenja u europskoj narodnoj medicini. Među druidima je bila na glasu kao biljka koja je povezana s magijom, a svetom su je smatrali i stari Grci, Rimljani i Kelti. Ova biljka ima svoju tradicionalnu vrijednost kao primarna biljka živčanog sustava.

Travari je stoljećima koriste za pomoć osobama s tjeskobom i depresijom, kao i za niz stanja koja utječu na jetru i probavni sustav.

Međutim, ova biljka je također i tonik za jetru zbog svojih gorkih spojeva koji izravno podupiru rad jetre. Štiti jetru i bubrege koji su glavni organi za pomlađivanje organizma.

Preporučuje se koristiti za opću potporu jetre, ali i za određena stanja kao što su kolitis i dispepsija kojima je potrebna podrška u boljoj probavi ili funkciji žučnog mjehura.

Pročitajte članak “Verbena čaj: Imamo recept s “narodnom biljkom” za ženske tegobe, anksioznost, probavu i bolove“.

Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma je jedan od najkorištenijih začina na svijetu i jedan od najomiljenijih lijekova u ayurvedskoj i kineskoj tradicionalnoj medicini.

Glavni utjecaj kurkume i kurkumina je njihov izravni učinak na probavni sustav koijm pali probavnu vatru ili agni. Čisti krv i jetru te štiti sve tjelesne organe od oksidativnog stresa. Potiče izlučivanje žuči te povoljno djeluje na probavni sustav.

Također se može uzeti u obzir njena upotreba kod problema sa žučnim mjehurom ili žučnim kamencima bez rizika od pogoršanja ovog stanja.

U tom slučaju, najbolje je započeti liječenje pod budnim okom ayurvedskog liječnika.

Pročitajte članak “Kombinacija od dva sastojka koja će napraviti čuda za probavu i imunitet“.

Kontraindikacije

Ako sumnjate da imate žučni kamenac, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom! U slučaju prisutnosti kamenca bilo bi mudro izbjegavati biljke koje stimuliraju žučni mjehur.

Kontrakcija žučnog mjehura kada se u njemu nalazi žučni kamenac može izazvati jaku bol. U najgorem slučaju mogla bi dovesti do hitnog posjeta liječniku i odlasku u bolnicu zbog operacije uklanjanja žučnog mjehura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Cholagogue. Happy Herb Co.
  2. Cholagogues and choleretics. Herbal Reality.
  3. Cholagogue – Foods & Herbs List. Joyful Belly.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu