Akupunkturne točke: Evo gdje se nalaze i kako pomažu u liječenju, ali i mršavljenju

Akupunkturne točke

Iako je akupunktura drevni oblik liječenja istočnjačke medicine, danas je poštuju i zapadni liječnici koji je preporučuju kao alternativni tretman za liječenje određenih zdravstvenih stanja.

Ova zanimljiva i kompleksna alternativna medicinska praksa koja potiče proces samoizlječenja obično koristi vrlo tanke igle za stimuliranje posebnih točaka na tijelu, a koje se zovu akupunkturne točke.

Akupunkturne točke na tijelu poboljšavaju prirodne funkcije tijela, pomažu u ublažavanju boli, kao i liječenju raznih zdravstvenih stanja, poput glavobolje, migrene, astme, nesanice, pretilosti itd. Njihova stimulacija pomaže uspostaviti ravnotežu u tijelu i potiče zdravo funkcioniranje svih organa i tjelesnih sustava.

Znanstvena istraživanja potvrdila su da akupunktura zaista može pomoći osobama s kroničnom boli i stanjima poput fibromialgije. Također se pokazala korisnom terapijom protiv mučnine uzrokovane kirurškim anesteticima i kemoterapijom.

Tradicionalna kineska medicina objašnjava da akupunktura djeluje prema drevnom principu tako što uravnotežuje dvije suprotne energije u tijelu – yin i yang. Kada su one u harmoniji, tijelo je zdravo.

Cjelokupni koncept iza akupunkture i njezinog bliskog srodnika, akupresure, jest da tijelo radi na energiji poznatoj pod imenom chi.

Energetski sustav u tijelu uključuje definirane putove poznate kao meridijani, od kojih svaki ima više akupunkturnih točaka koje utječu na različite organe, područja ili tjelesne sustave.

Postoje čak tisuće točaka koje se protežu cijelim tijelom, a moderna CT skeniranja su pokazala nakupine mikrožila koje se podudaraju s tim točkama u tijelu.

Kad je protok energije (chi) blokiran, u tijelu nastaju bol ili razne bolesti.

Akupunktura se koristi za otpuštanje nastale blokade i poticanje prirodnog odgovora tijela na iscjeljenje.

Dokazano je još 1999. godine da postavljanje akupunkturne igle na specifičnu točku u tijelu stimulira živčani put i signalizira mozgu da otpusti hormone koji se nazivaju endorfini, a koji su djelotvorni protiv bolova i općenito poboljšavaju raspoloženje.

Još jedna hipoteza sugerira da akupunktura smanjuje upalu. Posljednja teorija je da postavljanje igle stimulira živac na lučenje faktora rasta koji pomaže u regeneraciji istog.

Metode akupunkture
FOTO: Shutterstock

Metode akupunkture

Akupunkturisti stimuliraju akupunkturne točke na tijelu na nekoliko načina. Koriste se vrlo fine sterilizirane akupunkturne igle od zlata ili nehrđajućeg čelika.

Osim igala, akupunkturisti također mogu koristiti izravan pritisak prstima ili palčevima (akupresura), trenje, usisavanje korištenjem posebnih čašica (cupping terapija), toplinu i izravnu primjenu impulsa elektromagnetske energije.

Lociranje akupunkturnih točaka

Liječnici tradicionalne kineske medicine smatraju da u tijelu postoji najmanje 2.000 akupunkturnih točaka. Identifikacija svih mogućih akupunkturnih točaka i potpuni atlas tih točaka dostupni su na raznim internetskim stranicama.

Sve akupunkturne točke označene su slovima koja označavaju meridijan na kojem se nalaze i brojem koji označava njihov položaj duž meridijana.

Njihov slijed može započeti na najdaljoj točki ili na najbližoj točki središta tijela, kao što su akupunkturne točke na glavi ili akupunkturne točke na stopalu.

Akupunkturne točke na stopalu nalaze se na nožnim prstima, stopalima i gležnjevima, osnažuju chi energiju i krv te ponovno uspostavljaju ravnotežu protoka energije za ublažavanje boli, povećanje cirkulacije krvi i osjeta te za ublažavanje oteklina i upala.

14 primarnih meridijana u akupunkturi

12 glavnih meridijana sastoji se od pet yin meridijana – srce, slezena, pluća, bubrezi, jetra; pet yang meridijana – tanka crijeva, želudac, debelo crijevo, mokraćni mjehur, žučni mjehur; meridijan perikarda i meridijan San Jiao.

1. Meridijan srca

Sadrži devet različitih akupunkturnih točaka na svakoj strani tijela, a počinje u pazuhu i ide niz bližu stranu ruke do vrha malog prsta. Smatra se da su smetnje u govoru (afazija) ili nijemost uzrokovane neravnotežom u meridijanu srca. Razni mentalni i emocionalni problemi, blijed i beživotan ten lica također se mogu dijagnosticirati kao neravnoteža srčanog meridijana.

2. Meridijan pluća

Sadrži 11 (ukupno 22) različitih akupunkturnih točaka na svakoj strani tijela. Počinje na prsima blizu pazuha i spušta se niz unutrašnji rub ruke do palca. Neravnoteža u plućnom meridijanu uzrokuje emocije tjeskobe i očaja, različite infekcije gornjih dišnih puteva, disfunkciju disanja i probleme s kožom.

3. Meridijan želuca

Sadrži 45 različitih akupunkturnih točaka na svakoj strani tijela. Meridijan polazi neposredno ispod zjenice oka i putuje niz nos do čeljusti, gdje se razdvaja. Jedan dio se penje uz tjeme do vrha glave, a drugi putuje niz vrat, prsa i trbuh kroz bedro i niz nogu, završavajući na točki drugog nožnog prsta.

Ovaj se meridijan koristi za liječenje probavnih i Shen (duhovnih) poremećaja, poput nesanice, tjeskobe, lupanja srca, problema s pamćenjem i anemije.

4. Meridijan slezene

Sadrži 21 različitu akupunkturnu točku na svakoj strani tijela. Počinje na vrhu nožnog palca i ide uz nogu do bedra, kroz prepone i preko trbuha i uz rebra do točke na prsima ispod pazuha. Neravnoteže u meridijanu slezene mogu se dijagnosticirati iz usta.

Crvene, vlažne usne ukazuju na snažnu slezenu, dok blijede, suhe usne ukazuju na slabu slezenu. Loše raspoloženje, umor, pospanost, slab apetit, atrofija mišića i oticanje nogu povezani su s neravnotežom slezene.

akupunkturne točke na tijelu
FOTO: Shutterstock

5. Žučni mjehur

Sadrži 44 različite akupunkturne točke na svakoj strani tijela. Meridijan žučnog mjehura ovija se oko strane glave, čela iznad obrva, sljepoočnice, oko uha i niz stražnju stranu vrata. Zatim se spušta niz vrat preko ramena i opet cik-cak, naprijed-natrag preko prsa i trbuha. Na kraju se spušta niz vanjsku stranu noge i završava na vrhu četvrtog nožnog prsta.

Ovaj meridijan koristi se za liječenje jakih glavobolja, stresa, napetosti koja zahvaća ramena i vrat te problema povezanih s žuči. Neravnoteža u meridijanu žučnog mjehura dovodi do nesanice i ukočenosti mišića. Također, može uzrokovati lošu prosudbu, plašljivost i neodlučnost.

6. Meridijan jetre

Sadrži 14 različitih akupunkturnih točaka na svakoj strani tijela, a počinje u nožnom palcu. Putuje unutrašnjom stranom noge do prepona i zatim prelazi tijelo te putuje do ispod prsa.

Hipertenzija, bol u donjem i bočnom dijelu trbuha, bolne grudi, neredovite menstruacije i nemogućnost opuštanja uzrokovani su neravnotežom u meridijanu jetre. Neravnoteža ovog meridijana također može uzrokovati probleme s ljutnjom, razdražljivost i depresiju.

7. Meridijan mokraćnog mjehura

Sadrži 67 različitih akupunkturnih točaka na svakoj strani tijela, a počinje u oku i prolazi kroz čelo i preko vrha lubanje; dijeli se točno ispod linije kose na leđima. Jedna grana putuje niz lopaticu i ravno dolje do sredine donjeg dijela leđa, dok druga putuje dolje na vanjsku stranu kralježnice i niz stražnju stranu noge do pete.

Koristi se za sinusne glavobolje, alergije, bol u vratu i ukočenost. Neravnoteža ovog meridijana može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa ili slabost u donjem dijelu leđa, kao i probleme s mokrenjem. Također, može uzrokovati strah ili tvrdoglavost.

8. Meridijan bubrega

Sadrži 27 različitih akupunkturnih točaka na svakoj strani tijela, a počinje u svodu stopala i ide uz unutrašnju stranu noge i sa strane od središnje linije trbuha i prsa do ključne kosti.

Neravnoteža u meridijanu bubrega može uzrokovati bol u leđima, impotenciju ili slabljenje imuniteta. Također, može dovesti do lošeg pamćenja, slabe koncentracije ili nemogućnosti jasnog razmišljanja.

9. Meridijan tankog crijeva

Sadrži 19 različitih akupunkturnih točaka na svakoj strani tijela, a počinje od vrha malog prsta. Proteže se od vanjske strane ruke oko lopatice do ramena i vrata. Zatim se grana, dio ide u glavne organe srca, želuca i tankog crijeva; zatim druge grane idu gore u lice, uz jagodičnu kost i točno ispred središta uha.

Koristi se za liječenje groznice i mentalnih bolesti. Neravnoteža u meridijanu tankog crijeva može uzrokovati mršavost i bolove u trbuhu. Također, može dovesti do slabe sposobnosti rasuđivanja i nemira.

10. Meridijan debelog crijeva

Sadrži 20 različitih akupunkturnih točaka sa svake strane tijela, a počinje od vrha kažiprsta, ide uz gornje strane ruku, kroz rame i vrat do najviše točke ramena, preko ključne kosti i uz obraz do donjeg kuta nosa.

Ovaj meridijan je uključen u “otpuštanje”, kako iz eliminacijskih organa donjeg dijela tijela, tako i izdaha iz nosa. Neravnoteža u meridijanu debelog crijeva može uzrokovati zatvor, proljev i bolove u trbuhu. Depresija i pretjerana zabrinutost također mogu biti uzrokovane neravnotežom ovog meridijana.

Meridijan debelog crijeva
FOTO: Shutterstock

11. Meridijan perikarda

Sadrži devet različitih akupunkturnih točaka na svakoj strani tijela. Proteže se od strane bradavice kroz pazuh i niz ruku do vrha srednjeg prsta. Neravnoteže s meridijanom perikarda mogu uzrokovati probleme sa srcem, prsima, želucem i umom, a često su uzrokovane ekstremnim i dugotrajnim izljevima emocija.

12. Meridijan San Jiao (Trostruki grijač)

Sadrži 23 različite akupunkturne točke na svakoj strani tijela, a počinje od vrha prstenjaka. Meridijan dalje ide uz ruku do ramena i uz vrat do uha, zatim preko čela do kraja obrve. 

Ovaj meridijan je najsnažniji energetski put tijela za rad metabolizma. Koristi se za djelovanje na vrtoglavicu, glavobolju, trzanje oka i zubobolju. Kod neravnoteže u ovom meridijanu mogu se javiti poremećaji osjetilnih organa i bočne strane glave.

13. Meridijan žile začeća

Sadrži 24 različite akupunkturne točke, a počinje od pupka, točno iznad sredine zdjelične kosti i ide ravno sredinom tijela, završavajući u točki na bradi, u udubljenju točno ispod donje usne. Ovaj meridijan kontrolira yin energiju tijela i ključan je za zdravlje reproduktivnih organa i plodnost.

14. Meridijan upravljačke žile

Sadrži 28 različitih akupunkturnih točaka, a počinje točno iznad trtične kosti, u donjem dijelu leđa blizu bubrega. Ide ravno uz kralježnicu te oko i preko vrha glave, završavajući na sredini lica, tik iznad gornje usne. Ovaj meridijan kontrolira yang energiju tijela, a posebno bubrege, leđa i kralježnicu.

Akupunkturne točke za mršavljenje

Liječnici tradicionalne kineske medicine vjeruju da je debljanje uzrokovano energetskom neravnotežom u tijelu. Akupunkturne točke za mršavljenje pomažu u smanjenju ukupne težine kod onih koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili te koriste druge načine mršavljenja.

Osim akupunkturnih igli koju koriste stručnjaci, mogu se koristiti pritisak ili akupresura.

Nedavna istraživanja su pokazala da akupresurne točke koje utječu na probavu, metabolizam i smanjenje stresa mogu igrati ključnu ulogu u korištenju akupresure za mršavljenje.

Akupunkturne točke na uhu najpoznatije su u tretmanu mršavljenja, a pomažu u ublažavanju simptoma nekoliko stanja. Stimulacija točke pritiska na vrh, resicu i druge dijelove uha može igrati ulogu u ublažavanju migrena i pomoći kod tinitusa, uhobolja i tenzijskih glavobolja.

Sustavni pregled sedam studija otkrio je da korištenje točaka pritiska na uho pomoglo u ukupnom smanjenju težine tijekom razdoblja od 12 tjedana.

Stimulacija sljedećih točaka također se koristi za mršavljenje.

1. Središnji želudac (Zhong Wan)

Ova se točka nalazi na meridijanu Žile začeća, na trbušnoj stijenci povezanoj s gušteračom.

Smatra se terapeutskom točkom za bolesti probavnih organa poput želuca, gušterače i slezene.
Kako biste aktivirali ovu točku, snažno pritisnite i masirajte ovu točku želuca kružnim pokretima do tri minute.

2. Raskrižje tri yina (San Yin Jiao)

Točka pritiska može se pronaći na meridijanu slezene. Smatra se da ima veliki učinak na organe u donjem dijelu trbuha, kao i na parasimpatički živčani sustav, sustav koji upravlja svim tjelesnim funkcijama dok tijelo miruje.

Točka se nalazi na unutarnjoj strani gležnjeva, oko sedam centimetara iznad kosti gležnja. Snažno pritisnite točku s jednim ili dva prsta i masirajte kružnim pokretima 2 – 3 minute, ponavljajući s obje strane.

3. Etapa tri milje (Zu San Li)

Ova je točka nazvana tako jer bi njezino stimuliranje omogućilo poljoprivrednicima da hodaju dodatnih 4 – 5 km. Nalazi se na prednjoj strani noge ispod koljena, na meridijanu želuca, a pomaže u mršavljenju poboljšavajući probavu.

Za masažu ove točke snažno pritisnite i masirajte malim kružnim pokretima 2 – 3 minute, ponavljajući s obje strane.

4. Nebeski stožer (Tian Shu)

Ova točka pritiska također se može naći duž želučanog meridijana. Nalazi se na sredini između vanjske granice trbušnog mišića i linije pupka. Pomaže kod gastrointestinalnih problema kao što su zatvor, proljev i dizenterija.

Pronađite točku na svojem trbuhu i snažno pritisnite. Masirajte točku malim kružnim pokretima 2 – 3 minute, ponavljajući s obje strane jer to pomaže u regulaciji crijeva.

Akupunkturne točke za glavobolju
FOTO: Shutterstock

Akupunkturne točke za glavobolju

U liječenju glavobolje akupunkturom može se vršiti pritisak prstima na određene točke tijela, kako bi se opustili mišići i poboljšao protok krvi.

Evo nekoliko metoda za brzo ublažavanje glavobolje bez igala.

1. Točke na bazi lubanje i vrata (“Vrata svijesti”)

Ove akupunkturne točke nalaze se na bazi lubanje u paralelnim šupljinama između dva okomita mišića vrata, s lijeve i desne strane. Pritisak na njih nije samo koristan za ublažavanje glavobolje uzrokovane napetostima u vratu, već i za bol u vratu i začepljenje sinusa.

Spojite ruke iza glave, s palčevima okrenutim prema dolje. Postavite ruke tako da vam palčevi pritisnu udubine na dnu lubanje (jedan palac na lijevoj strani, a drugi na desnoj). Primijenite lagani do umjereni pritisak i trljajte u malim krugovima dok ne osjetite olakšanje.

Drugi način je da stavite kažiprst i srednji prst obje ruke na ove točke pritiska. Pritisnite snažno prema gore s obje strane odjednom 10 sekundi, zatim otpustite i ponovite.

2. Točka između palca i kažiprsta

Ova točka pritiska pomaže u ublažavanju općih bolova u tijelu, glavobolja, bolova u licu, bolova i napetosti u glavi i vratu te bolova u trbuhu.

Okrenite dlan prema dolje i pronađite mesnati prostor između palca i kažiprsta. Pritisnite tu točku palcem suprotne ruke. Držite s blagim do umjerenim pritiskom 10 sekundi i prema potrebi prilagodite intenzitet pritiska.

Zatim napravite male krugove palcem na ovom području u jednom, a zatim u drugom smjeru, svaki po 10 sekundi. Ponovite dva ili tri puta na svakoj ruci.

3. Točka “trećeg oka”

Snažan pritisak na točku “trećeg oka” ublažava naprezanje očiju i pritisak na sinuse koji često uzrokuju glavobolje. Točka “trećeg oka” se nalazi između obrva gdje hrbat nosa spaja čelo.

Kažiprstom jedne ruke snažno pritisnite ovo područje jednu minutu ili stimulirajte točku nježnim kružnim pokretima sve dok ne osjetite olakšanje.

4. Točka “bušenje bambusa”

Ovaj par točaka pritiska nalazi se na unutarnjoj strani svake obrve, gdje se most nosa susreće s rubom obrva. Koristeći oba kažiprsta, primijenite jednak pritisak na obje strane. Zadržite 10 sekundi. Otpustite i ponovite postupak nekoliko puta.

Dodirivanje ovih točaka pritiska može ublažiti glavobolje uzrokovane naprezanjem očiju i bolovima ili pritiskom u sinusima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bottaro, A. (2024). Acupressure for Weight Loss. Verywell Health.
  2. Cirino, E. (2024). The Best Pressure Points to Treat Headaches. Healthline.
  3. Eske, J. (2023). Can acupressure relieve headaches? Medical News Today.
  4. Fletcher, J. (2023). The 10 best pressure points for ears. Medical News Today.
  5. Acupuncture Points: Charts and Meanings. Won Institute.
  6. Cai, X. i Tan, Q. The Ultimate Guide to the Acupuncture Point on Head for Headaches. Art of Wellness: Acupuncture & Traditional Chinese Medicine.
  7. Kirkham, D. What are Acupuncture Points? The Foundation of Acupuncture and the Triggers for Healing. Dr. Derek Kirkham.
  8. Kirkham, D. What is Acupuncture and How Does it Work? Everything You Need to Know About this Ancient and Modern Practice. Dr. Derek Kirkham.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Akupresurne točke za bolove u vratu i leđima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu