Hrana protiv kalcifikata: Koje namirnice ih otapaju?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Neugodne nakupine kalcija u mekim tkivima izazivaju bol i ograničenu pokretljivost. Doduše, kalcij je najzastupljeniji mineral u našem tijelu, koji je 99 % uskladišten u kostima.
Kalcifikat se može formirati u pojedinim dijelovima tijela, poput ramena, zglobova, tetiva, u krvnim žilama, bubrezima, a najčešći uzroci pojave kalcifikata su:
- poremećaj metabolizma kalcija
- nepravilna prehrana
- određene bolesti poput bubrežnih kamenaca, arterijske kalcifikacije i kalcificiranih tetiva
- upale i ozljede.
Poremećaj metabolizma kalcija javit će se zbog neodgovarajuće prehrane. Primjerice, prekomjeran unos kalcija i vitamina D bez dovoljne količine magnezija može dovesti do pojave kalcifikata.
Nadalje, pretjerani unos visoko prerađene hrane bogate fosfatima poput gaziranih pića i procesuiranih mesnih proizvoda može poremetiti ravnotežu minerala u tijelu. Upalni procesi potaknuti prekomjernim unosom šećera i rafiniranih ugljikohidrata mogu također biti okidač.
U konačnici, pretjerani unos soli, ne samo zasoljavanja hrane, već unos procesuirane hrane bogate soli dovest će do pojačanog lučenja magnezija i ponovno do narušene ravnoteže minerala u tijelu.
U nastavku otkrivamo koja je najbolja hrana protiv kalcifikata.

Hrana protiv kalcifikata
Kao i kod gotovo svakog medicinskog stanja, prehrana igra važnu ulogu.
No, općenito, vrijedi izbjegavati visoko prerađenu hranu od grickalica, slatkiša, gaziranih i industrijski proizvedenih pića, smanjiti unos soli, uključujući i mješavine gotovih začina bogatih solju, te izbjegavati prženo i pretjerani unos zasićenih masti.
Sve nabrojane namirnice i pića povećavaju upalne procese u tijelu. S druge strane, fokus se stavlja na uravnoteženu prehranu bogatu cjelovitim namirnicama. Zato odaberite namirnice bogate magnezijem:
- tamno lisnato povrće poput blitve, kelja i špinata
- nepržene i neslane orašaste plodove kao što su bademi i orasi
- nepržene i neslane sjemenke poput bučinih
- cjelovite žitarice poput čiste zobi.
Jednako tako važan je unos vitamina K2 koji će pomoći kalciju da se usmjeri prema kostima, a nerijetko dodaci kalcija prehrani dolaze upravo u kombinaciji s vitaminom K2. U hrani ga možemo pronaći u ovim namirnicama, s naglaskom da je riječ o životinjama iz slobodnog uzgoja:
- punomasni mliječni proizvodi
- jetra
- jaja, odnosno žumanjci
- natto – fermentiran sojin proizvod (dostupan u specijaliziranim trgovinama).
Kako biste smanjili upalne procese u tijelu, uvrstite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama:
- masnija riba poput lososa, skuše, sardina
- chia i lanene sjemenke
- dodaci prehrani omega-3 masnih kiselina (posavjetujte se sa stručnjakom oko najboljeg preparata za vas).
Svoju prehranu obogatite namirnicama koje obiluju antioksidansima koji također smanjuju upale, odnosno oksidativni stres:
- bobičasto voće
- đumbir (ako nemate problema sa želucem)
- kurkuma (u kombinaciji s crnim paprom)
- zeleni čaj
- svježe voće i povrće.

Kako otopiti kalcifikate?
Pored promjene prehrane, kod kalcifikata će pomoći medicinske metode poput ultrazvučne terapije, fizioterapije, ciljani dodaci prehrani koje nikako nemojte uzimati na svoju ruku, već u suradnji sa stručnjakom kako ne biste dodatno narušili ravnotežu minerala.
Nadalje, potrebna je i promjena životnog stila poput redovne tjelesne aktivnosti, ali to svakako usuglasite sa svojim liječnikom koji vas liječi od kalcifikata. Dovoljan unos vode, masaže i topli oblozi mogu biti dodatna pomoć.
Za kraj, kalcifikat je češći kod žena i vjerojatan kod osoba koje puno rade rukama, poput frizera, automehaničara, stomatologa i kirurga. Kalcifikata nisu pošteđeni ni profesionalni sportaši i plesači.
Pročitajte i ove članke:
- Vježbe za kalcifikat u ramenu po preporuci fizioterapeuta
- Vitamini za kosti i zglobove: Magistar farmacije otkriva koji su mikronutrijenti esencijalni za normalnu pokretljivost
- 6 načina kako spriječiti poremećaj od kojeg obolijeva svaka 4. žena.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Hrana protiv kalcifikata: Koje namirnice ih otapaju?
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja