10 razloga zašto je ljeto idealno za mršavljenje

ljeto je idealno za mršavljenje

Stiglo je ljeto, a vi opet niste uspjeli smršaviti. Ako se zaredalo kišno razdoblje, vjerojatno ste dobili dojam kako ljeto još nije blizu i imate vremena skrivati se u dugoj odjeći. 

No, kako je vrijeme prevrtljivo, već novi tjedan donio je prave ljetne temperature, a vi ste se oznojili čemu uzrok nisu samo veliki brojevi na vagi. Shvatili ste da vam je ljetna odjeća mala ili uska pa ističe vaše masne jastučiće. 

U tom trenutku vas oblije hladan znoj i zapljusne val razočaranja i samoosuđivanja te si postavljate retoričko pitanje “Zar opet?”. Pogotovo vam je teško jer godinama pokušavate smršaviti, a ne sjećate se kad ste zadnje ljeto proveli u uživanju odabira ljetne odjeće poput lepršavih kraćih haljina.

Da stvar bude još gora, uopće niste osunčani, a kada dobijete boju, barem malo vam se čini da je slika u ogledalu mršavija. Onda čitate o štetnosti sunca i ubrzanom starenju ako se sunčate, pa vas ponovno zapuhne novi val očaja. 

Sigurno se barem djelomično prepoznajete u ovoj priči, i to priči sasvim obične žene s uobičajenim obavezama koja barem jedno ljeto želi sebi pokloniti mir bez opterećivanja s kilogramima. 

Ako mislite da je sve izgubljeno, zapravo tek sad sve počinje i nema boljeg trenutka od mršavljenja upravo ljeti. Osim što ćete biti svjesniji situacije, ali ne u kontekstu negativne motivacije, na raspolaganju su vam svi resursi za mršavljenje. 

Oko puno toga nećete morati razmišljati i zamarati se u odnosu na zimski period kad ste ionako u nekoj letargiji i sivilu. Prije nego što vas još malo nagovorimo i uvjerimo da je ljeto zaista šansa za mršavljenje, želimo da se sada obgrlite i poklonite si suosjećanje. 

Niste nedisciplinirane, niste demotivirane i niste nesposobne. Vjerojatno pokušavate postići rezultate iznova i iznova na isti način bojeći se nešto promijeniti jer imate strah da tek onda nećete uspjeti

Međutim, kada ne uspijevamo postići neki cilj, najčešće nije stvar u cilju, već u metodologiji i odabranim krivim postupcima.

Još ako su takvi koraci kopirani od žena koje se cijeli dan imaju vremena baviti fitnessom, a vama je to tek sporedna stvar, tada je situacija jasnija. 

Donosimo nekoliko razloga zašto je ljeto najbolje vrijeme za mršavljenje, ali i načine kako si psihički olakšati maksimalno kako ne biste izbjegavali ljetne zabave samo zato što imate osjećaj da svi gledaju u vaše popunjene noge ili trbuh. 

Dani su duži i topliji te imamo duži raspon vremena za fizičku aktivnost na otvorenom
FOTO: Shutterstock

10 razloga zašto je ljeto idealno za mršavljenje

Evo zašto je ljeto idealna prilika za proces mršavljenja.

  1. Dani su duži i topliji te imamo duži raspon vremena za fizičku aktivnost na otvorenom.
  2. Baza prehrane uključuje obilje svježeg sezonskog voća i povrća.
  3. Slabiji apetit uslijed visokih temperatura.
  4. Veća svijest o hidrataciji.
  5. Godišnji odmor na kojem stignete sve posložiti.
  6. Sladoled kao desert u procesu mršavljenja koji ponekad ima i upola manje kalorija od čokolade, grickalica i drugih slatkiša.
  7. Priprema za jesen kao novi početak gdje ćete završiti svoj proces mršavljenja ili ga polako završiti (a onda slobodno planirajte koktel haljinu za božićne blagdane).
  8. Bolje raspoloženje i veće doze hormona sreće zbog više sunčanih dana i manje šanse od klasičnih zaraznih bolesti.
  9. Shopping ljetne odjeće u manjoj veličini koja će biti na velikom popustu krajem ljeta (a ljeta su duža zbog sve veće promjene klime).
  10. Ljeto kao prilika dubokog rada na sebi i transformacije. 

Nakon što ste pročitali ove razloge vjerujemo da vam zvuče sasvim solidno i realno. Morali smo ubaciti i shopping te takvu vrstu motivacije jer, iako nam je zdravlje važno, vodimo se najčešće ovakvim uvjetima za mršavljenje.

Nema u tome ništa loše jer svoje tijelo nosimo sa sobom 24 sata na dan i zaista nekad utječe na raspoloženje ako sami sebi nismo privlačni. Dobar osjećaj u koži povezan je sa zdravljem i slikom o sebi, ali i s time kako se osjećamo s trenutnim postotkom masti. 

Ovi razlozi za vas imaju smisla ako ste već svjesni da je pravilna prehrana individualna i da vam ne trebaju popularne dijete. Tijekom procesa mršavljenja odaberite se hraniti onako kako se želite hraniti i nakon završetka mršavljenja. 

Pročitajte članak “Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe“.

Nema izgladnjivanja i izbacivanja skupina namirnica. Dovoljno je da se držite pravilne prehrane u kalorijskom deficitu i uvedete redovitu fizičku aktivnost. Odaberite blagi kalorijski deficit i po mogućnosti kombinaciju treninga snage i redovitih šetnji ili nekog oblika kardio aktivnosti

Pročitajte članak “Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor“.

Izađite iz zone komfora

Sada krećemo redom. Koliko puta vas obeshrabri kiša ili loše vrijeme, pogotovo kad se zaredaju takvi dani? Nema šanse da ustanete iz kreveta i napravite svoje dnevne korake, trčanje, rolanje ili krug biciklom

Ljeti možemo birati aktivnost prije ili nakon posla. U svakom slučaju dočekat će nas dan. U sredini dana zbog visokih temperatura ionako nije preporučljivo baviti se sportom. Zaista imajte na umu da se sve računa i da odaberete ono što volite. 

Štoviše, uopće ne morate odabrati samo jedno. Na papir zapišite što sve možete i želite raditi. Tako danas možda želite šetati, a sutra vam se rola. Za vikend želite ići u prirodu biciklom, a usred tjedna vam treba kombinacija trčanja i hodanja da se dobro ispušete. 

Ako vježbate u teretani i odjednom imate otpor, možda je pilates ili funkcionalni trening baš za vas. Nemojte se ograničavati, a budite i otvoreni da probate nešto novo. Badminton, odbojka na pijesku … Znamo, pitate se kako ćete s viškom kilograma

Baš tako da ćete pobijediti sebe, prihvatiti se dok se tjerate iz zone komfora za rezultate koje želite. Zapamtite, nitko ne primjećuje vaše kilograme.

Ako ih vi primjećujete na drugima, to je zato što ste preokupirani vlastitima. 

Isprintajte tablicu i svaki put stavite kvačicu kad ste obavili bilo kakav trening. Napravite svoj raspon unutar kojeg ćete si dati ocjenu “odličan”. Primjerice, odlično je ako napravite 2 – 4 treninga tjedno, a sve više od toga je ekstra bonus. 

Ljetna prehrana za mršavljenje
FOTO: Shutterstock

Ljetna prehrana za mršavljenje

Drugo, prema principima pravilne prehrane, volumenom najviše trebamo jesti povrće, ali i ne zaboraviti pojesti barem dvije vrste voća dnevno. Zaboravite one mitove o prehrani da vas voće deblja, jer vas ne deblja. 

I voće i povrće ubrajaju se u namirnice koje imaju najmanje kalorija, a s druge strane su u samom vrhu po nutritivnoj vrijednosti. Kada se posloži prehrana u kalorijskom deficitu kako treba u skladu s principima pravilne prehrane, onda ćete vidjeti da ćete možda i jedva pojesti tu količinu hrane. 

Pola tanjura ispunite sezonskim povrćem, a ostatak ispunite proteinima, cjelovitim žitaricama, odnosno složenim ugljikohidratima te nezasićenim mastima poput maslinovog ulja

Treće ne moramo posebno ni spominjati. Čak i ako niste na dijeti, skinut ćete barem kilu ili dvije jer jednostavno nemamo apetit ljeti kao u zimskom periodu. To je dodatni plus za ustrajanje u odabranom procesu mršavljenja. 

Nadalje, ljeti više pijemo jer nam je vruće. Nedostatak tekućine dovodi do toga da se voda zadržava u tijelu pa imamo osjećaj da imamo dodatni višak kilograma. Nadutost i zatvor svoje uzroke, između ostalog, imaju upravo u nedostatku tekućine. 

Iscijedite limun i limetu u vodu, možete čak i zasladiti čajnom žličicom šećera ako će vam to pomoći da popijete više vode. Ovo je idealno i nakon treninga kao način nadoknade dijela elektrolita

Možete piti i rashlađene biljne čajeve ili običnu vodu. Za pravilnu hidrataciju pijte vodu tijekom cijelog dana u malim gutljajima. Steknite ovu naviku jer je jednostavna, a smanjuje i umor, sprječava vrtoglavice, pridonosi lijepom izgledu kože i pomaže u izbacivanju viška vode iz tijela. 

Zatim, ako tijekom ljetnog perioda imate više godišnjeg, radite manje ili kraće, iskoristite to za introspekciju. Posebice poradite na tome ako vas muči emocionalno prejedanje, ako imate negativan odnos prema hrani ili čak otpor prema zdravom stilu života.  

Nemojte se odreći sladoleda

Potom, nemojte se odreći sladoleda. Sladoled ima manje kalorija, ovisno o vrsti, od čokolade, a daje nam veći volumen. Osim toga, dulje uživamo u njemu, a ne jedemo ga u tren oka kao red čokolade. 

Ako navečer idete do grada sa svojom obitelji i prijateljima, nemojte si uskraćivati sladoled. Uzmite jednu kuglicu i uživajte. Zapamtite, negativan stav prema bilo kojoj hrani i zabranjivanje može se odraziti na društveni život. 

Ionako, kad pojedete kuglicu, već ćete krenuti u trošenje tih kalorija šetnjom. Naravno, nećete jesti sladoled svaki dan, ali nemojte si ga ni uskraćivati. Sladoled se lako može uklopiti u kalorijski deficit. 

Ovdje je dodatni savjet da jedete sladoled na štapiću ili kornet kako biste imali kontrolu nad porcijom. Ako jedete iz kutije, pripazite jer se lako može dogoditi da ste, gledajući televiziju, pojeli pola kutije. Uživamo u sladoledu, ali s pažnjom. 

žena koja je smršavila kupuje odjeću
FOTO: Shutterstock

Jesen je novi početak

Jesen je za mnoge novi početak ili restart, čak više od prvog siječnja. Ako iskoristite ove prednosti mršavljenja ljeti, jesen zaista možete dočekati na pola puta ili pri kraju svojeg procesa mršavljenja. Do tada ćete izgraditi nove navike i sve što ćete trebati jest održavati ih. 

Najesen se tako možete posvetiti drugim ciljevima. Možemo postići sve, ali ne istovremeno. Kako ste ljeti radno na pauzi, iskoristite ga za to da se posvetite sebi. Do jeseni ćete puno toga raditi već automatizmom i s manje uloženog truda i vremena. 

To će vam osloboditi prostor za rad na nekim drugim projektima ili područjima života, a već ste izgradili dobru podršku kroz zdrave životne navike. One su doista nekad i uvjet da bi se mogli posvetiti nečemu drugom. 

Još jedan razlog zašto je ljeto idealno za mršavljenje jest to što se pod utjecajem sunčeve svjetlosti luči hormon sreće serotonin. Osim toga, fizički smo aktivniji i društveniji. Ljeto vrvi brojnim koncertima, događanjima i manifestacijama te se više družimo i veselimo. 

Više razine serotonina ujedno djeluju i motivirajuće jer je puno lakše raditi na nečemu kada smo dobro raspoloženi. Toplije vrijeme, više svježeg voća i povrća, a onda i kvalitetniji san također su faktori koji će vas oraspoložiti.

Kada birate mršaviti, onda kad je to najlakše, vjerojatno ćete i brže vidjeti rezultate. Ako ste krenuli početkom ljeta, već u kolovozu zaista možete vidjeti promjenu i barem jedan konfekcijski broj manje. Taman su ljetni popusti, a vi možete kupiti novu odjeću. 

Nećemo se lagati, ali to je jedna od najboljih nagrada, dati sebi slobodu obući ono što volite, što vam se sviđa i u konačnici digne vam raspoloženje. Kako ljeto sve dulje traje, stignete uživati u novoj odjeći još ove godine. 

Naravno, sve ovisi o tome koliko zapravo trebate smršaviti, ali nije ni bitno koliko. Ako vas pitamo biste li sad odmah potpisali za 3 – 5 kg manje, sigurno biste jer biste već s tim smanjenjem vidjeli promjenu na sebi. 

Zato se ne opterećujte brojkom, već osjećajem i trudom koji ste uložili. Za kraj ove liste razloga – ljeto je idealna prilika kada imamo manje radnih obaveza, a samim time to vrijeme posvetite dubljem radu na sebi. Razmislite i o psihoterapiji, pogotovo ako imate izazov s prejedanjem ili godinama pokušavate smršaviti. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu