Ljetovanje može biti nesvjesni trening! Ove aktivnosti na plaži mogu zamijeniti klasično vježbanje na zabavan način

Picigin

Iako mnogi preferiraju godišnji odmor na moru u ležećem položaju na plaži, možda nije loša ideja da ipak aktivirate svoje tijelo određenim aktivnostima kako biste očuvali svoje zdravlje. Naravno, to ne znači da biste trebali svaki dan odraditi trening snage od pola sata na plaži, ali postoje određene aktivnosti na plaži koje mogu zamijeniti vježbanje na zabavan način.

Prednosti vježbanja u pijesku

Pješčana plaža je odlično mjesto za vježbanje jer pijesak otežava stabilizaciju stopala i nogu, što znači da cijelo tijelo mora više raditi dok trčite ili izvodite različite pokrete. Budući da su plaže obično prilično velike, to također, za razliku od teretane, olakšava društveno distanciranje od drugih ljudi.

Vježbanje u pijesku može pružiti nekoliko prednosti u usporedbi s vježbanjem na tvrdoj podlozi kao što su pod u teretani ili beton:

  • poboljšana ravnoteža i stabilnost – nestabilna i neravna površina pijeska tjera vaše tijelo da se prilagodi i stabilizira, što može poboljšati vašu ravnotežu i stabilnost
  • povećana aktivacija mišića – vježbanje u pijesku zahtijeva od vaših mišića da rade jače kako bi generirali snagu, što može dovesti do povećane aktivacije i rasta mišića
  • manji utjecaj na zglobove – meka i popustljiva površina pijeska može pomoći u smanjenju utjecaja na vaše zglobove u usporedbi s vježbanjem na tvrdoj površini; ovo može biti posebno korisno za osobe s problemima sa zglobovima ili ozljedama
  • povećano sagorijevanje kalorija – vježbanje u pijesku može biti fizički zahtjevnije nego na tvrdoj podlozi, što može dovesti do povećanog sagorijevanja kalorija
  • raznolikost i izazov – dodavanje pijeska vašoj rutini vježbanja može pružiti novo i izazovno okruženje koje može spriječiti dosadu i održati vas motiviranima.
Odbojka na pijesku
FOTO: Dusko Marusic/CROPIX

Odbojka na pijesku

Odbojka na pijesku je vježba za cijelo tijelo koja može poboljšati kardiovaskularnu kondiciju, ojačati mišiće i povećati fleksibilnost i koordinaciju. Također nudi dodatni bonus igranja na otvorenom na svježem zraku i suncu, što može pružiti dodatne prednosti za mentalno i emocionalno blagostanje.

Sprint na plaži

Trčanje na mekoj površini kao što je pijesak veći je izazov za vaše mišiće nego trčanje na čvrstoj površini.

Kada trčite po pijesku, mekani pijesak apsorbira dio vaše energije kada se pokušavate odgurnuti od tla.

Vaši mišići moraju raditi jače kako bi generirali dovoljno sile da prevladaju popuštanje pijeska kada se vaše stopalo gura o njega kako biste održali kretanje prema naprijed. Iz tog razloga trčanje na plaži može pomoći u jačanju nogu i tijela te poboljšati ravnotežu, a uz to sagorijevate više kalorija hodajući ili trčeći po pijesku nego po tvrdoj podlozi.

Supanje
FOTO: Ivo Ravlic/CROPIX

 “Supanje”

Iako nije aktivnost koja se izvodi na plaži, ova morska aktivnost odličan je trening za cijelo tijelo. SUP je skraćenica za stand up paddling. Jedna od najpopularnijih aktivnosti na moru podrazumijeva veslanje na dasci na kojoj stojimo uspravno na nogama.

Iako na prvi pogled ne izgleda kao aktivnost koja zahtijeva previše truda, veslanjem na ovoj dasci aktivirat ćete apsolutno svaki mišić u vašem tijelu. Tijekom ove vježbe zbog održavanja ravnoteže jačaju se noge i mišići jezgre, a samim veslanjem aktiviramo čitav gornji dio tijela.

Plivanje

Različite tehnike plivanja mogu trošiti različiti broj kalorija, a uz to ojačati i pojedine mišiće koje biste možda na manje zabavan način ojačali u teretani.

Više o tome pročitajte u članku “Plivačke tehnike: Jedna je dobra za trbušne mišiće, druga za probleme s leđima, treća za držanje! Evo koliko kalorija troše i kako se izvode“.

Trčanje za psom na plaži jedan je od najzabavnijih nesvjesnih kardio treninga
FOTO: Shutterstock

Igranje sa psom

Trčanje za psom na plaži jedan je od najzabavnijih nesvjesnih kardio treninga i za vas i za vašeg ljubimca. Možete mu bacati lopticu ili frizbi ili jednostavno šetati s njim neovisno o tome jeste li došli na plažu s ciljem da se okupate ili samo prolazite i uživate u pogledu na more.

Nažalost, kućni ljubimci nemaju pristup bilo kojoj plaži. Ako vas zanimaju plaže na kojima možete uživati zajedno sa svojim psom, pročitajte članak “Pseće plaže: Osigurajte svojem četveronošcu zabavni odmor! Ovih 5 plaža na Jadranu pružit će vama i vašem psu nezaboravno ljeto“.

Bacanje frizbija i picigin

Bacanje frizbija i picigin su savršene aktivnosti za plažu. Nisu visokog intenziteta, ali su zabavne i s vremenom će sagorjeti kalorije. Ove aktivnosti jačaju mišiće gornjeg dijela leđa i ruku te mogu pružiti dobru kardiovaskularnu kondiciju ako morate stalno trčati da biste uhvatili frizbi ili trčati u plićaku da biste mogli udariti lopticu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Wood, R. (2023). Beach & Water ActivitiesTopend Sports.
  2. Bradlee, A. (2020). Eight Exercises Perfect for a Beach WorkoutBoston Magazine.
  3. Fetters, A. (2017). 7 Beach Activities That Double As Great Workouts. What’s Good by V.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu