Plivačke tehnike: Jedna je dobra za trbušne mišiće, druga za probleme s leđima, treća za držanje! Evo koliko kalorija troše i kako se izvode

Plivačke tehnike

Bilo da želite naučiti plivati za natjecanje, kao mjeru sigurnosti ili tjelesnu aktivnost za jačanje mišića ili mršavljenje (bez velikog opterećenja na zglobove), najbolje je naučiti nekoliko različitih stilova plivanja jer svaki nudi različite prednosti u različitim situacijama.

Plivačke tehnike uglavnom uključuju slobodno plivanje, leđno plivanje, prsno plivanje i leptir stil plivanja.

Za natjecanje svestranost u plivanju će omogućiti plivačima da se natječu u više disciplina. Za plivanje kao tjelesnu aktivnost koriste se različiti mišići različite tehnike plivanja. Tako da je učenje svih tehnika zapravo trening za cijelo tijelo. Za sigurnost se mogu koristiti različite tehnike ovisno o opasnostima određene situacije (npr. kod utapanja).

Pročitajte članak “Benefiti plivanja: Iskoristite ljeto kako spada! Evo 5 razloga zašto je plivanje izvrsna tjelovježba“.

Plivačke tehnike uglavnom uključuju slobodno plivanje, leđno plivanje, prsno plivanje i leptir stil plivanja
FOTO: Shutterstock

Plivačke tehnike – kako naučiti plivati?

U nastavku provjerite četiri plivačke tehnike koje možete naučiti ovog ljeta.

Leptir

Leptir je tehnika plivanja koju mnogi sportaši koriste za izgradnju mišićne mase i snage. Posebno je korisna za povećanje snage gornjeg dijela tijela, jačanje prsnih i trbušnih mišića te mišića ruku (osobito tricepsa) i leđnih mišića. Osim jačanja mišića, leptir poboljšava vašu fleksibilnost, gipkost i rasteže tijelo radi poboljšanja držanja.

Tehnika leptira prilično je zahtjevna i jedna je od najtežih tehnika plivanja, ali iza toga stoji dobar razlog. Prema portalu Swimming.org, ova plivačka tehnika troši oko 450 kalorija tijekom pola sata plivanja.

U nastavku provjerite kako se izvodi ova plivačka tehnika.

Kraul (slobodno plivanje)

Obično se naziva slobodnim stilom, a većina plivača odlučuje koristiti ovu tehniku jer je najbrža. Kraul je odlična tehnika ako želite zategnuti trbušne mišiće jer se koriste se za vašu cjelokupnu stabilizaciju u vodi. Osim trbušnih mišića, kraul jača i donji dio tijela – kvadricepse, stražnju ložu, listove i kukove.

Ova plivačka tehnika, prema portalu Swimming.org, troši oko 300 kalorija u pola sata plivanja.

Evo kako pravilno plivati kraul.

Leđno plivanje

Uz leptir, leđno plivanje je jedna od najtežih tehnika plivanja. Leđno plivanje izuzetno je korisno za mišiće jezgre, prsa, ruke, noge i gluteuse. Osim toga, jača mišićnu skupinu zvanu latissimus dorsi koja zauzima velik dio vaših leđa.

Liječnici često preporučuju ovu tehniku osobama koje imaju probleme s leđima.

Prema Swimming.org, leđno plivanje troši oko 250 kalorija u 30 minuta plivanja.

U nastavku provjerite kako se izvodi.

Prsno plivanje

Prsno plivanje je puno bolji kardiovaskularni trening od ostalih stilova. Pomaže u jačanju srca i pluća, dok tonizira prsne mišiće, bedra, gornji dio leđa, tricepse, stražnju ložu i potkoljenice.

Ova plivačka tehnika, prema portalu Swimming.org, troši oko 200 kalorija u pola sata plivanja.

Evo kako se pravilno izvodi prsno plivanje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu