Utapanje je uzrok više od 2,5 milijuna smrti u posljednjem desetljeću! HZJZ donosi preporuke kako zaštititi sebe i svoje bližnje

Utapanje je uzrok više od 2,5 milijuna smrti u posljednjem desetljeću

Dolaskom ljeta i ljetnih vrućina boravak u vodi jedna je od omiljenijih tjelesnih aktivnosti koja nam pomaže pri rashlađivanju i opuštanju.

Unatoč dobrobiti za ljudsko zdravlje, boravak u vodi može predstavljati određene rizike, a jedan od njih je i utapanje.

Utapanje je u posljednjem desetljeću uzrok više od 2,5 milijuna smrti i među 10 vodećih uzroka smrti djece i mladih u dobi 1 – 24 godine u svim regijama svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije gotovo je 236.000 ljudi izgubilo život utapanjem u 2019. Više od 90 % smrti od utapanja događa se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata Hrvatska se u 2020. godini nalazila na 7. mjestu po dobno-standardiziranoj stopi smrtnosti od slučajnog utapanja.

U posljednjih 10 godina (2012. – 2021.) u Hrvatskoj prosječno godišnje od posljedica slučajnog utapanja umire nešto više od 80 osoba, od čega je 77 % osoba muškog spola. U 2021. godini od utapanja je umrlo 65 osoba.

Povećanom riziku od utapanja izložene su sljedeće skupine:

 • mala djeca
 • neplivači
 • osobe muškog spola
 • osobe koje boluju od određenih kroničnih bolesti
 • osobe koje su konzumirale alkohol
 • osobe koje se kupaju u rijekama i jezerima.
utapanje
FOTO: Shutterstock

Preporuke za povećanje sigurnosti u vodi

U nastavku provjerite kako povećati sigurnost u vodi i spriječiti rizik od utapanja.

Stalan nadzor djece u vodi

Manja djeca se mogu utopiti u vrlo maloj količini vode (svega nekoliko centimetara visine) u kratkom vremenskom razdoblju. Trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima. Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti i prevencije utapanja male djece.

Zaštita prilaza bazenima i kontejnerima za vodu

Djeci je potrebno onemogućiti slobodan pristup bazenima, kontejnerima s vodom i drugim izvorima vode. Bazeni trebaju imati dovoljno visoke zaštitne ograde. Sigurnosni poklopci na kontejnerima s vodom, bunarima i drugim sličnim mjestima trebaju biti zaključani i osigurani od pristupa djece. U dvorištima u blizini kuća ne smiju se ostavljati kontejneri ili veće posude koje se mogu napuniti vodom.

Svladavanje vještine plivanja

Naučeno plivanje smanjuje rizik utapanja kod male djece za 88 %. Djecu koja su završila obuku plivanja potrebno je i dalje stalno nadzirati i pomagati u svladavanju i usavršavanju plivanja. Osim škola i tečajeva plivanja za djecu, organiziraju se i tečajevi plivanja za odrasle. Odrasle osobe koje nisu dobri plivači trebaju se kupati u plitkom dijelu i pod nadzorom drugih iskusnijih plivača.

Nošenje sigurnosnog prsluka

Djeca koja ne znaju plivati trebaju nositi sigurnosni prsluk primjeren njihovoj dobi, visini i težini te biti pod stalnim nadzorom. Mogu koristiti i sigurnosne pojaseve ili rukavice, no prilikom njihove upotrebe potreban je dodatan oprez jer ne pružaju visok stupanj sigurnosti kao prsluk.

Sigurnosni prsluk se preporučuje prilikom vožnje čamcima ili drugim plovilima kod svih osoba, djece i odraslih.

Nošenje sigurnosnog prsluka
FOTO: Shutterstock

Kupanje u rijekama i jezerima pod posebnim oprezom

Kupanje u rijekama i jezerima treba biti pod povećanim oprezom zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prijelaza u dubinu te struja i virova.

Poznavanje mjera sigurnog ponašanja u vodi

Kupanje i plivanje, osim zabave, nose i rizik od utapanja. Zbog toga svi trebaju usvojiti mjere sigurnog ponašanja u vodi:

 • ulaziti postupno u vodu
 • plivati u društvu
 • ne skakati u vodu, posebno ne skokom na glavu
 • ne zadržavati dugo dah pod vodom.

Preporuka je da se ne ulazi u vodu odmah nakon obroka, već najmanje dva sata nakon jela.

Oprezno ronjenje

Prilikom ronjenja na dah ne smije se predugo zadržavati dah ni hiperventilirati (ubrzano forsirano disati) prije uranjanja. Potrebno je poznavati i primjenjivati osnovna pravila sigurnog ronjenja. Treba uvijek roniti u paru.

Plivanje pod posebnim oprezom za osobe koje boluju od kroničnih bolesti

Osobe koje boluju od kroničnih, posebno srčanih bolesti te dijabetesa i epilepsije trebaju se pridržavati uputa liječnika o ponašanju za vrijeme ljetnih vrućina i uzimati preporučenu terapiju, no treba znati i da neki lijekovi mogu dovesti do nuspojava koje mogu povećati rizik od utapanja.

Osobe koje boluju od epilepsije trebaju se u pravilu kupati u društvu drugih osoba pod posebnim oprezom.

Izbjegavanje konzumacije alkohola

Alkohol povećava rizik od utapanja zbog velikog broja negativnih utjecaja uključujući poremećaj svijesti, smanjenje kontrole rasuđivanja, smetnje u motoričkoj koordinaciji te brojne druge promjene u ljudskom organizmu.

spašavanje
FOTO: Shutterstock

Utapanje, spašavanje i oživljavanje

Osoba koja se utapa može potopiti i tako ugroziti i drugu osobu, uključujući i najbolje plivače, stoga se preporučuje da se spašavanje, ako za to postoje uvjeti, prepusti osobama koje su obučene za to. Ako takvih osoba nema u blizini, osobi koja se utapa treba pristupiti s oprezom. Dobro je prilikom spašavanja koristiti pomoćna sredstva poput pojasa za spašavanje i sl.

U slučaju potrebe treba što prije započeti s osnovnim mjerama oživljavanja i pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Sigurno u vodi. (2023). Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu