Predjelo za božićni ručak: 5 recepata koji će zasjeniti glavno jelo
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Božić je jedan od rijetkih dana u godini kada uspijemo svi biti na okupu. Trudimo se napraviti najbolja jela, poslužiti najfinije kolače i vino. Međutim, prvi dojam može ostaviti i predjelo.
Ako ove godine imate malo više vremena i želite se potruditi oko predjela za božićni ručak, donosimo nekoliko ideja.
Predjelo za božićni ručak – recepti
Ovi recepti su jednostavni, iako sam naziv zvuči luksuzno, a dajemo i ideju kako prezentirati predjelo na blagdanskom stolu.

Hladni vijenac od lososa
Ovaj recept je zaista brz i jednostavan, a jednako tako se lako “dekorira”.
Od glavnih sastojaka koristimo losos, avokado i nar, što je i s nutricionističkog aspekta vrlo poželjno. Zdrave masti i proteini uz vitamin C i antioksidanse koji nam trebaju zimi mogu se naći čak i na blagdanskom stolu.
Sastojci:
- 200 g dimljenog lososa
- 1 zreli avokado
- 80 g grčkog jogurta
- 1 limeta
- 20 kapara
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 30 g nara
- crni papar
- sol
- svježi kopar.
Priprema
- Avokado usitnite vilicom, a potom ga začinite paprom i sokom od limete.
- Na velikom okruglom tanjuru složite losos u krug, u obliku vijenca, a potom na dva mjesta stavite jušnu žlicu grčkog jogurta, a na preostala mjesta avokado što će simbolizirati kuglice na vijencu.
- Posipajte kaparima, narom i svježim koprom.
- Potom sve lagano pokapajte s malo maslinovog ulja.

Humus s ciklom u obliku borića
Ovo predjelo je za sve ljubitelje humusa, ali u kombinaciji s ciklom. Kada spremite predjelo, na tanjuru jušnom žlicom humus oblikujte u nekoliko manjih borova, a kao zvijezdu dodajte sjemenku nara. Integralni štapići mogu poslužiti kao deblo drvca.
Sastojci:
- 300 g kuhanog slanutka
- 150 g kuhane cikle
- 2 jušne žlice tahinija
- sok polovice limuna
- 1 režanj češnjaka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica jogurta.
Priprema
- U blender stavite slanutak, ciklu, tahini, limunov sok, češnjak i kumin.
- Blendajte smjesu uz dodavanje ulja, a na kraju začinite sa soli i paprom.
- Po želji dodajte čajnu žličicu jogurta.

Rolice od ricotte i oraha
Ovo predjelo ćete složiti tako da ćete, nakon što sastojke zarolate u tikvicu, rasporediti kuglice u krug, a u sredinu tanjura staviti umak.
Sastojci:
- 2 veće tikvice
- 150 g ricotte
- 40 g mljevenih oraha
- 1 jušna žlica meda
- sok polovice limuna
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježeg peršina.
Priprema
- Tikvicu narežite vrlo tanko uz pomoć gulilice.
- Posolite tikvicu, ostavite je da odstoji 10 minuta, a potom obrišite višak vode.
- Sir pomiješajte s orasima, limunovim sokom, medom, paprom i soli.
- Na svaku traku tikvice stavite smjesu i zarolajte.
- Pokapajte uljem i posipajte peršinom.
Poslužite uz umak po želji ili uz umak od jogurta i limuna.

Kuglice od tune i krem sira s pistacijama
Kada napravite kuglice, rasporedite ih po pravokutnom velikom tanjuru, a između dodajte mašnice od trakica crvene i zelene paprike.
Sastojci:
- 1 konzerva tune iz salamure
- 120 g krem sira
- sok polovice limuna
- 1 jušna žlica senfa
- 30 g sjeckanih oraha
- crni papar
- vlasac.
Priprema
- Tunu ocijedite i pomiješajte s krem sirom, senfom, limunovim sokom, a potom dodajte sjeckani vlasac i papar.
- Oblikujte male kuglice, a zatim ih uvaljajte u mljevene pistacije.
- Ostavite ih u hladnjaku 20 minuta da se stisnu.

Salata od naranče i batata na brusketama
Ove bruskete također možete poslužiti u obliku vijenca, a dodatno ga ukrasite grančicama svježeg ružmarina i sjemenkama nara.
Sastojci:
- 8 kriški integralnog bageta
- 1 batat
- 1 naranča
- 80 g feta sira
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- 1 jušna žlica sjemenki bundeve
- timijan.
Priprema
- Batat ogulite, skuhajte i ocijedite.
- Potom, narežite batat, zgnječite i začinite soli i paprom.
- Naranču očistite i narežite na ploške.
- Baget tostirajte, a potom svaki premažite batatom.
- Na svaku brusketu stavite komadić feta sira, file naranče i posipajte sjemenkama bundeve.
- Na kraju dodajte malo maslinovog ulja i timijana.
Pročitajte i ove članke:
- Brza slana predjela koja spašavaju blagdane – gotova u 10 minuta i svi ih obožavaju
- Prilozi za božićni ručak koji nisu francuska salata
- Donosimo ideju za kompletan božićni ručak, od juhe do deserta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Čajna žličica ovih sjemenki dnevno može smanjiti “loš” kolesterol za samo 8 tjedana!
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja