Predjelo za božićni ručak: 5 recepata koji će zasjeniti glavno jelo

Predjelo za božićni ručak

Božić je jedan od rijetkih dana u godini kada uspijemo svi biti na okupu. Trudimo se napraviti najbolja jela, poslužiti najfinije kolače i vino. Međutim, prvi dojam može ostaviti i predjelo.

Dobro predjelo otvara apetit i određuje smjer cijelog iskustva.

Ako ove godine imate malo više vremena i želite se potruditi oko predjela za božićni ručak, donosimo nekoliko ideja.

Predjelo za božićni ručak – recepti

Ovi recepti su jednostavni, iako sam naziv zvuči luksuzno, a dajemo i ideju kako prezentirati predjelo na blagdanskom stolu.

Predjelo za božićni ručak - recepti
FOTO: Shutterstock

Hladni vijenac od lososa

Ovaj recept je zaista brz i jednostavan, a jednako tako se lako “dekorira”.

Od glavnih sastojaka koristimo losos, avokado i nar, što je i s nutricionističkog aspekta vrlo poželjno. Zdrave masti i proteini uz vitamin C i antioksidanse koji nam trebaju zimi mogu se naći čak i na blagdanskom stolu.

Sastojci:
Priprema
  1. Avokado usitnite vilicom, a potom ga začinite paprom i sokom od limete.
  2. Na velikom okruglom tanjuru složite losos u krug, u obliku vijenca, a potom na dva mjesta stavite jušnu žlicu grčkog jogurta, a na preostala mjesta avokado što će simbolizirati kuglice na vijencu.
  3. Posipajte kaparima, narom i svježim koprom.
  4. Potom sve lagano pokapajte s malo maslinovog ulja.
jestivi borići
FOTO: Shutterstock

Humus s ciklom u obliku borića

Ovo predjelo je za sve ljubitelje humusa, ali u kombinaciji s ciklom. Kada spremite predjelo, na tanjuru jušnom žlicom humus oblikujte u nekoliko manjih borova, a kao zvijezdu dodajte sjemenku nara. Integralni štapići mogu poslužiti kao deblo drvca.

Sastojci:
Priprema
  1. U blender stavite slanutak, ciklu, tahini, limunov sok, češnjak i kumin.
  2. Blendajte smjesu uz dodavanje ulja, a na kraju začinite sa soli i paprom.
  3. Po želji dodajte čajnu žličicu jogurta.
Rolice od ricotte i oraha
FOTO: Shutterstock

Rolice od ricotte i oraha

Ovo predjelo ćete složiti tako da ćete, nakon što sastojke zarolate u tikvicu, rasporediti kuglice u krug, a u sredinu tanjura staviti umak.

Sastojci:
Priprema
  1. Tikvicu narežite vrlo tanko uz pomoć gulilice.
  2. Posolite tikvicu, ostavite je da odstoji 10 minuta, a potom obrišite višak vode.
  3. Sir pomiješajte s orasima, limunovim sokom, medom, paprom i soli.
  4. Na svaku traku tikvice stavite smjesu i zarolajte.
  5. Pokapajte uljem i posipajte peršinom.

Poslužite uz umak po želji ili uz umak od jogurta i limuna.

Kuglice od tune i krem sira s pistacijama
FOTO: Shutterstock

Kuglice od tune i krem sira s pistacijama

Kada napravite kuglice, rasporedite ih po pravokutnom velikom tanjuru, a između dodajte mašnice od trakica crvene i zelene paprike.

Sastojci:
Priprema
  1. Tunu ocijedite i pomiješajte s krem sirom, senfom, limunovim sokom, a potom dodajte sjeckani vlasac i papar.
  2. Oblikujte male kuglice, a zatim ih uvaljajte u mljevene pistacije.
  3. Ostavite ih u hladnjaku 20 minuta da se stisnu.
Salata od naranče i batata na brusketama
FOTO: Shutterstock

Salata od naranče i batata na brusketama

Ove bruskete također možete poslužiti u obliku vijenca, a dodatno ga ukrasite grančicama svježeg ružmarina i sjemenkama nara.

Sastojci:
Priprema
  1. Batat ogulite, skuhajte i ocijedite.
  2. Potom, narežite batat, zgnječite i začinite soli i paprom.
  3. Naranču očistite i narežite na ploške.
  4. Baget tostirajte, a potom svaki premažite batatom.
  5. Na svaku brusketu stavite komadić feta sira, file naranče i posipajte sjemenkama bundeve.
  6. Na kraju dodajte malo maslinovog ulja i timijana.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu