Kako jesti nar? Evo kako ga očistiti i što napraviti od njega

Kako jesti nar

Voće koje je prekrasno izvana i iznutra, plijeni crvenom bojom, ukusno je, ali možda se ne odlučimo uvijek ga ubaciti u košaricu jer ga ne možemo samo zagristi, već ga moramo očistiti, je – nar. Kasno ljeto i jesen donose nam sezonu nara, nekadašnjeg simbola plodnosti, dugovječnosti i obilja.

Na 100 g sadrži oko 70 kalorija i jedna je od top namirnica u jesenskom periodu za jačanje imuniteta. Naime, nar je bogat antioksidansom vitaminom C koji u hladnijem periodu godine može nedostajati jer nam je sužen izbor svježeg povrća i voća u odnosu na topliji dio godine.

Sadrži i druge vitamine i minerale, ali i vlakna koja su neophodna za zdravu probavu, posebice kada kreće period unosa kaloričnije i teže hrane. Redovita konzumacija nara povezuje se s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje, ali to i dalje znači da treba biti dio općenito zdrave prehrane.

čišćenje nara
FOTO: Shutterstock

Neke od prednosti nara su:

Iako je nar izvrsna namirnica, oni ljudi koji uzimaju određene lijekove kao što su za razrjeđivanje krvi ili regulaciju krvnog tlaka trebaju se posavjetovati s liječnikom prije konzumacije nara. Oni koji pate od proljeva i osjetljivog želuca također trebaju procijeniti reakcije na nar.

U nastavku otkrivamo kako jesti nar.

Kako jesti nar?

Jedna od najvećih prepreka za konzumaciju nara jest njegovo otvaranje i čišćenje ploda, posebice jer pri tome najčešće nastane veliki nered, a jarkocrveni sok nara odjednom se nađe na kuhinjskim elementima.

Međutim, jedna od grešaka je nar odrezati poprečno.

Ako se pitate kako jesti nar, da biste što lakše očistili nar slijedite ove upute:

  • odrežite gornji dio kao poklopac
  • zatim, nožem zarežite prirodne linije nara, obično ih ima 4 – 6
  • potom razlomite plod rukama na dijelove
  • konačno, razdvojite zrna u zdjelu.
recepti s narom
FOTO: Shutterstock

Kada ste očistili nar, možete uživati u njemu zasebno ili ga dodati doručku u zobenu kašu, kašu od griza ili kao dodatak proteinskim palačinkama. Međutim, nar se odlično slaže s drugim namirnicama, posebice u obrok salatama.

Dodajte ga u salatu od rikole, špinata, feta sira i orašastih plodova. Dobro se slaže s jogurtom, u smoothieju ili kao dekoracija za torte i kolače. Za korak više, posipajte ga po mesu ili ribi jer će dati svježu i kiselkastu notu.

Ako imate kvalitetan sokovnik, napravite sok od nara koji je pravi eliksir zdravlja. U preventivne svrhe dovoljno je popiti 1 – 2 dl soka. Pijte ga uz doručak ili uz obrok od mesa ili ribe jer vitamin C pomaže kod apsorpcije željeza iz namirnica bogatih željezom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu