Kada je najbolje jesti jogurt za zdravlje crijeva, mršavljenje i jače kosti?

Kada je najbolje jesti jogurt

Jogurt je jedna od onih namirnica koje većina nas često ima u hladnjaku – bilo da ga jedemo za doručak, međuobrok ili kao lagani desert.

Osim što je ukusan, bogat je probioticima, proteinima, kalcijem i vitaminima, što ga čini odličnim saveznikom zdravlja. No, znate li da vrijeme kada jedete jogurt može utjecati na njegove koristi za vaš organizam?

U nastavku otkrivamo kada je najbolje vrijeme za jogurt – ovisno o tome želite li poboljšati zdravlje crijeva, ojačati kosti ili smršavjeti.

Najbolje vrijeme za jogurt i zdravlje crijeva

Ako želite poboljšati zdravlje probave, najkorisnije je jesti jogurt:

  • 30 minuta prije obroka
  • zajedno s obrokom.

Jogurt sadrži korisne bakterije – probiotike poput Lactobacillusa, Streptococcusa i Bifidobacteriuma. Istraživanja pokazuju da probiotici imaju veće šanse preživjeti put kroz želudac i stići do crijeva upravo kada se jogurt konzumira prije obroka ili uz njega.

Najgore vrijeme za jogurt je oko pola sata nakon jela jer je tada kiselina u želucu na najvišoj razini i uništava većinu probiotika.

Najbolje vrijeme za jogurt i mršavljenje

Jogurt može pomoći u regulaciji tjelesne težine, posebno ako ga jedete:

  • kao međuobrok
  • kao zamjenu za masnije ili zaslađene namirnice (primjerice umjesto majoneze)
  • kao desert
  • za doručak
  • neposredno prije obroka.
Redovita konzumacija jogurta povezuje se sa stabilnom tjelesnom težinom
FOTO: Shutterstock

Redovita konzumacija jogurta povezuje se sa stabilnom tjelesnom težinom jer može zamijeniti manje zdrave grickalice i slastice. Kalcij i proteini iz jogurta reguliraju apetit i smanjuju rizik od prejedanja.

Ako ga jedete za doručak, proteini iz jogurta mogu pomoći da vam razina šećera u krvi ostane stabilna i spriječiti napadaje gladi tijekom dana.

Ako želite smršaviti, birajte običan, nezaslađeni jogurt jer voćni i zaslađeni jogurti često sadrže puno dodanog šećera.

Najbolje vrijeme za jogurt i jače kosti

Za zdravlje kostiju važno je jesti jogurt:

  • u isto vrijeme svakog dana (primjerice uz doručak ili popodnevnu užinu)
  • nakon tjelovježbe.

Jogurt je bogat kalcijem, vitaminom D, proteinima i probioticima – kombinacijom koja podržava zdravlje i gustoću kostiju. Redovita konzumacija jogurta može značajno doprinijeti jačim kostima, a stručnjaci preporučuju 2 – 3 porcije mliječnih proizvoda dnevno.

Jedno istraživanje je pokazalo da konzumacija grčkog jogurta nakon vježbanja, posebno nakon treninga snage, može dodatno potaknuti izgradnju kostiju.

Nutritivne vrijednosti običnog jogurta

Jedna porcija (oko 170 g) običnog jogurta s niskim udjelom masnoće sadrži:

  • 107 kalorija
  • 8,9 g proteina
  • 2,6 g masti
  • 12 g ugljikohidrata (od čega 12 g šećera)
  • 311 mg kalcija.

Grčki jogurt ima još veći udio proteina, pa može biti još bolji izbor za one koji žele dulje ostati siti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu