10 namirnica koje imaju više probiotika od jogurta

10 namirnica koje imaju više probiotika od jogurta

Probiotici su iznimno važni za zdravlje probavnog sustava i cjelokupnu dobrobit organizma. Iako je jogurt često prva pomisao kada govorimo o probioticima, postoji mnogo drugih namirnica koje sadrže još više korisnih bakterija i mogu pozitivno utjecati na vaš organizam.

10 probiotičkih namirnica koje mogu nadmašiti jogurt

Donosimo vam 10 probiotičkih namirnica koje zaslužuju vašu pažnju.

Kefir

Kefir je fermentirani napitak koji se obično proizvodi od mlijeka. Nastaje dodavanjem kefirnih zrnaca – kombinacije bakterija i kvasaca – u mlijeko, što fermentira šećere i stvara osvježavajući, blago kiseli napitak nalik jogurtu. Kefir sadrži više probiotika od jogurta, a može pomoći u smanjenju upala, jačanju imuniteta i snižavanju kolesterola.

Kimchi

Kimchi je začinjeno i fermentirano jelo porijeklom iz Koreje, napravljeno od kupusa ili rotkvica uz dodatak soli i začina.

Probiotici nastaju prirodnim fermentiranjem povrća, a kimchi može poboljšati probavu, imunitet i potencijalno zdravlje srca.

Kombucha

Kombucha je gazirani fermentirani čaj napravljen dodavanjem dobrih bakterija i kvasca u zaslađeni crni ili zeleni čaj. Pomaže u održavanju zdravlja crijeva, olakšava probavne smetnje, a istražuje se i njezin antioksidativni, protuupalni te zaštitni učinak na jetru.

Kombucha
FOTO: Shutterstock

Kiseli kruh

Kiseli kruh nastaje fermentacijom brašna i vode uz pomoć mliječnih bakterija i kvasca. Iako pečenje ubija dio bakterija, kruh i dalje zadržava korisne tvari koje mogu pomoći u borbi protiv upala i zaštiti stanica, kao i podršci zdravlju crijeva.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je nasjeckani fermentirani kupus sa soli i prirodnim bakterijama. Često se koristi kao prilog ili dodatak jelima. Sadrži bakterije koje mogu podržati imunitet i smanjiti upalu te pokazuje potencijalna antioksidativna i antikancerogena svojstva.

Miso

Miso je gusta pasta nastala fermentacijom soje sa soli i posebnim kvascem koji se naziva koji. Često se koristi u japanskim juhama i marinadama. Miso može imati pozitivan učinak na zdravlje crijeva, upale, krvni tlak i prevenciju nekih bolesti, no potrebna su dodatna istraživanja.

Lassi

Lassi je tradicionalni indijski napitak na bazi jogurta, obično s dodatkom voća ili začina. Za razliku od kefira, sadrži samo bakterijske kulture bez kvasaca.

Može pomoći kod probave, simptoma sindroma iritabilnog crijeva i bolje je podnošljiv kod intolerancije na laktozu. Također, može povoljno utjecati na srce i šećer u krvi.

Kvass

Kvass je fermentirani napitak od raženog kruha s kiselkastim i gaziranim okusom, sličan kombuchi. Sadrži prirodne bakterije i kvasce koji pomažu probavi, potiču kretanje hrane kroz crijeva i podupiru hormone koji sudjeluju u probavnom procesu.

Tempeh
FOTO: Shutterstock

Tempeh

Tempeh je tradicionalna indonezijska namirnica od fermentirane kuhane soje koja se oblikuje u čvrstu ploču. Izvor je biljnih proteina i može pomoći u smanjenju upala, podršci crijevne flore te ima antioksidativna svojstva koja štite stanice.

Natto

Natto je također fermentirani proizvod od soje poznat po svojoj ljepljivoj, vlaknatoj teksturi. Nastaje kuhanjem i fermentiranjem soje uz pomoć korisnih bakterija. Osim što potiče zdravlje crijeva, može pridonijeti zdravlju srca, kostiju i boljoj regulaciji inzulina.

Pročitajte i ove članke:

 

Članak objavljen:
  1. Pearson, M. (2025). 10 Foods That Have More Probiotics Than YogurtVerywell Health.
  2. Palsdottir, H. (2024). 11 Probiotic Foods That Are Super HealthyHealthline.
  3. Solan, M. (2023). Want probiotics but dislike yogurt? Try these foodsHarvard Health Publishing.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu