Osam najboljih recepata sa slanutkom za večeru
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja

Slanutak je namirnica bogata vlaknima, biljnim proteinima i brojnim nutrijentima koji povoljno djeluju na zdravlje srca, probavu i razinu energije.
Donosimo vam sedam jednostavnih i ukusnih recepata koji će pokazati koliko je ova mahunarka svestrana.

Zdjela od slanutka s feta sirom i rajčicama
Ovo je lagano i nutritivno jelo koje spaja svježinu povrća i kremastu teksturu fete.
Sastojci za četiri porcije:
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 jušna žlica soka limuna
- 1 jušna žlica octa od crnog vina
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 1/8 čajne žličice soli
- 3 šalice kuhanog farra
- 1 šalica ispranog slanutka bez dodane soli
- 1 šalica prepolovljenih rajčica
- 1 šalica nasjeckanog krastavca (oko pola krastavca)
- 1 avokado (nasjeckan)
- 1 šalica mrvljenog feta sira.
Priprema
- U maloj zdjeli umutite ulje, sok limuna, jednu jušnu žlicu octa, jednu čajnu žličicu origana, 1/4 čajne žličice papra i 1/8 čajne žličice soli.
- U svaku od četiri zdjele stavite 3/4 šalice kuhanog farra. Na svaku stavite 1/4 šalice slanutka, 1/4 šalice rajčice, 1/4 šalice krastavca, 1/4 avokada, 1/4 šalice fete i jednu jušnu žlicu preljeva.

Slanutak i povrće iz pećnice
Pečeni slanutak, mrkva i šparoge uz kremasti jogurt čine savršen obrok bogat vlaknima i proteinima.
Sastojci za četiri porcije:
- 2 konzerve (od 425 g) slanutka bez soli (ispranog i osušenog)
- 450 g mlade mrkve (prepolovljene po dijagonali)
- 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja (podijeljeno)
- 1 čajna žličica soli (podijeljeno)
- 1/8 čajne žličice mljevenog papra
- 450 g šparoga (očišćenih i narezanih na komade od 2,5 cm)
- 1 + 1/3 šalice punomasnog jogurta (grčkog tipa)
- 1 jušna žlica limunove korice
- 2 jušne žlice limunovog soka.
Priprema
- Stavite veliki lim za pečenje s rubom na srednju rešetku pećnice. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- U velikoj zdjeli pomiješajte sušeni isprani slanutak, prepolovljene mrkve, jušnu žlicu ulja, pola čajne žličice soli i 1/8 žličice papra.
- Rasporedite u ravnomjernom sloju na vrući lim za pečenje te pecite 10 minuta.
- U velikoj zdjeli pomiješajte komadiće šparoga s jednom jušnom žlicom ulja i 1/4 čajne žličice soli.
- Dodajte šparoge na lim za pečenje i promiješajte. Nastavite peći dok mrkva ne omekša, 10 – 15 minuta.
- U međuvremenu, u maloj zdjeli umutite 1 + 1/3 šalice jogurta, jednu jušnu žlicu limunove korice, dvije jušne žlice limunovog soka i preostalu jušnu žlicu ulja i 1/4 čajne žličice soli.
- Namažite umak od jogurta na pladanj za posluživanje. Na njega dodajte pečeno povrće.

Pečeni slanutak s fetom i rajčicom
Jednostavan recept iz pećnice u kojem se slanutak i rajčice stapaju s kremastom fetom.
Sastojci za četiri porcije:
- 2 konzerve slanutka bez dodane soli (ispranog)
- 3 šalice raznobojnih cherry rajčica
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 čajne žličice svježih listova ružmarina
- 2 čajne žličice crvenog vinskog octa
- 2 čajne žličice paste od češnjaka
- pola čajne žličice mljevenog papra
- 1 blok feta sira u salamuri (ocijeđen)
- 1 jušna žlica svježih listova bosiljka
- 2 okrugla pita kruha od cjelovitog pšeničnog brašna (prerezana i zagrijana).
Priprema
- Postavite rešetku pećnice u gornju trećinu i zagrijte na 200 °C.
- Pomiješajte slanutak, rajčice, ulje, ružmarin, ocat, pastu od češnjaka i papar u posudi za pečenje.
- Stavite fetu u sredinu smjese.
- Pecite dok se većina rajčica ne rascijepi i feta ne postane vrlo kremasta, oko 20 minuta.
- Natrgajte listove bosiljka i posipajte ih po smjesi.
- Po želji umiješajte fetu u smjesu slanutka dok ne postane kremasta.
- Poslužite s pitom.

Salata od krastavaca i slanutka s feta sirom i limunom
Osvježavajuća salata koja se priprema za manje od 10 minuta.
Sastojci za četiri porcije:
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 jušne žlice soka limuna
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 1 konzerva slanutka (450 g, ispranog)
- 2 šalice nasjeckanog krastavca
- 1/3 šalice zdrobljenog feta sira
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
- 1/4 šalice nasjeckane crvene paprike
- 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg kopra.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte dvije jušne žlice ulja, dvije jušne žlice soka limuna, 1/4 čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra.
- Dodajte 450 g slanutka, dvije šalice krastavca, 1/3 šalice fete, 1/4 šalice crvenog luka, 1/4 šalice paprike i dvije jušne žlice kopra pa promiješajte da se obloži.

Salata od tjestenine s artičokama, slanutkom i mozzarellom
Nutritivna salata koja može poslužiti kao glavno jelo ili prilog.
Sastojci za 12 porcija:
- 3 šalice fusilla od cjelovitih žitarica
- 1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/3 šalice octa (poput octa od crnog vina, šampanjca, bijelog balzamičnog octa ili rižinog)
- 3 jušne žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 2 jušne žlice sitno nasjeckane ljutike
- 2 jušne žlice soka limuna
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 1 konzerva (425 g) slanutka (ispranog)
- 1 konzerva (425 g) srca artičoke (ocijeđenih i nasjeckanih)
- 1 šalica prepolovljenih cherry rajčica
- pola šalice nasjeckanog crvenog luka
- 1/3 šalice salame (narezane na kockice)
- 1/3 šalice nasjeckane svježe mozzarelle.
Priprema
- Zakuhajte veliku posudu vode, dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju.
- Ocijedite tjesteninu; prebacite u veliku zdjelu i ostavite da se hladi 10 minuta.
- U međuvremenu, u staklenci s čvrsto prianjajućim poklopcem pomiješajte ulje, ocat, bosiljak, ljutiku, sok limuna, sol i papar. Pokrijte i protresite dok se dobro ne sjedini.
- U veliku zdjelu tjestenini dodajte slanutak, artičoke, rajčice, luk, salamu i mozzarellu pa promiješajte.
- Dodajte još malo octa i miješajte dok se dobro ne obloži.

Salata od avokada i slanutka od pet sastojaka
Brza i zdrava salata idealna za lagani ručak ili večeru.
Sastojci za četiri porcije:
- 4 jušne žlice limunovog soka
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 2 konzerve slanutka bez dodane soli (ispranog)
- 3 šalice cherry rajčica (prepolovljenih)
- pola srednjeg crvenog luka (tanko narezanog)
- 2 velika avokada (narezana na kockice).
Priprema
- U velikoj zdjeli umutite četiri jušne žlice limunovog soka, dvije jušne žlice ulja, 1/4 čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra.
- Dodajte isprani slanutak, prepolovljene rajčice, narezan luk i narezan avokado pa lagano promiješajte da se obloži.

Salata od slanutka, cikle i kvinoje bez kuhanja
Savršen izbor kada vam treba obrok bogat nutrijentima koji se priprema u nekoliko minuta.
Sastojci za osam porcija:
- 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 i pol jušne žlice soka limuna
- 1 srednji režanj češnjaka (nariban)
- 1 čajna žličica talijanskih začina
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 2 šalice kuhane cikle narezane na kockice (oko 225 g)
- 1 konzerva (425 g) slanutka bez dodane soli (ispranog)
- 1 i pol šalice kuhane kvinoje
- 1 šalica grubo nasjeckane rikule ili rimske salate
- 1 velika stabljika celera (narezana na kockice)
- 2 mlada luka (tanko narezana).
Priprema
- U velikoj zdjeli umutite tri jušne žlice ulja, dvije i pol jušne žlice soka limuna, češnjak, čajnu žličicu talijanskog začina, pola čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra.
- Dodajte dvije šalice cikle, isprani slanutak, jednu i pol šalicu kvinoje, jednu šalicu rikule (ili rimske salate), nasjeckani celer i narezani mladi luk pa promiješajte.

Veganska fritata od slanutka
Ova veganska fritata od slanutka ukusan je doručak ili večera prepuna povrća.
Sastojci za šest porcija:
- 1 šalica brašna od slanutka
- 2 jušne žlice nutritivnog kvasca
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola žličice kala namaka (crne soli) ili obične soli
- 1/4 žličice mljevene kurkume
- 1/4 žličice mljevenog papra
- 1 šalica vode
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 1 čajna žličica tamarija s manje natrija ili sojinog umaka
- 3 čajne žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja (podijeljeno)
- 1 šalica tanko narezanog crvenog luka
- 1 šalica narezanih gljiva
- 2 čajne žličice sitno nasjeckanog češnjaka
- 1 šalica rajčica (prerezanih po dužini)
- 1 šalica svježeg špinata (grubo nasjeckanog).
Priprema:
- Umutite brašno od slanutka, nutritivni kvasac, prašak za pecivo, kala namak (ili sol), kurkumu i papar u srednjoj posudi.
- Dodajte vodu, limunov sok i tamari (ili sojin umak) pa mutite dok smjesa ne postane glatka.
- Zagrijte jednu i pol čajnu žličicu ulja u srednje velikoj tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, gljive i češnjak. Pirjajte, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša, 5 – 6 minuta.
- Dodajte smjesi od slanutka zajedno s rajčicama i špinatom, promiješajte da se ravnomjerno sjedini. Tavu nemojte čistiti.
- Dodajte preostalih jednu i pol žličicu ulja u tavu, zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte smjesu od slanutka i rasporedite u ravnomjernom sloju. Poklopite i smanjite vatru na srednje nisku te pecite bez miješanja dok ne očvrsne i stegne se, 15 – 20 minuta.
- Maknite s vatre i po želji ukrasite vlascem.
Pročitajte i ove članke:
- Jednostavna jela od slanutka s potpisom nutricionistice
- Varivo od slanutka i krumpira koje možete ponijeti na posao
- Jeftin izvor proteina: Zanemarena namirnica koja snižava kolesterol i poboljšava probavu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Otkrivena prijelomna točka kada tijelo počinje rapidno starjeti!
- Tomislav Stanić
- 1 min čitanja
- Menk, L. (2025). Our 20 Best Chickpea Recipes for Dinner. EatingWell.