Osam najboljih recepata sa slanutkom za večeru

večera sa slanutkom

Slanutak je namirnica bogata vlaknima, biljnim proteinima i brojnim nutrijentima koji povoljno djeluju na zdravlje srca, probavu i razinu energije.

Osim što je nutritivan, odlično se uklapa u razna jela – od salata i tjestenina pa sve do toplih pečenih kombinacija.

Donosimo vam sedam jednostavnih i ukusnih recepata koji će pokazati koliko je ova mahunarka svestrana.

Zdjela od slanutka s feta sirom i rajčicama
FOTO: Shutterstock

Zdjela od slanutka s feta sirom i rajčicama

Ovo je lagano i nutritivno jelo koje spaja svježinu povrća i kremastu teksturu fete.

Sastojci za četiri porcije:

  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica soka limuna
  • 1 jušna žlica octa od crnog vina
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 1/4 čajne žličice mljevenog papra
  • 1/8 čajne žličice soli
  • 3 šalice kuhanog farra
  • 1 šalica ispranog slanutka bez dodane soli
  • 1 šalica prepolovljenih rajčica
  • 1 šalica nasjeckanog krastavca (oko pola krastavca)
  • 1 avokado (nasjeckan)
  • 1 šalica mrvljenog feta sira.

Priprema

  1. U maloj zdjeli umutite ulje, sok limuna, jednu jušnu žlicu octa, jednu čajnu žličicu origana, 1/4 čajne žličice papra i 1/8 čajne žličice soli.
  2. U svaku od četiri zdjele stavite 3/4 šalice kuhanog farra. Na svaku stavite 1/4 šalice slanutka, 1/4 šalice rajčice, 1/4 šalice krastavca, 1/4 avokada, 1/4 šalice fete i jednu jušnu žlicu preljeva.
Slanutak i povrće iz pećnice
FOTO: Shutterstock

Slanutak i povrće iz pećnice

Pečeni slanutak, mrkva i šparoge uz kremasti jogurt čine savršen obrok bogat vlaknima i proteinima.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Stavite veliki lim za pečenje s rubom na srednju rešetku pećnice. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte sušeni isprani slanutak, prepolovljene mrkve, jušnu žlicu ulja, pola čajne žličice soli i 1/8 žličice papra.
  3. Rasporedite u ravnomjernom sloju na vrući lim za pečenje te pecite 10 minuta.
  4. U velikoj zdjeli pomiješajte komadiće šparoga s jednom jušnom žlicom ulja i 1/4 čajne žličice soli.
  5. Dodajte šparoge na lim za pečenje i promiješajte. Nastavite peći dok mrkva ne omekša, 10 – 15 minuta.
  6. U međuvremenu, u maloj zdjeli umutite 1 + 1/3 šalice jogurta, jednu jušnu žlicu limunove korice, dvije jušne žlice limunovog soka i preostalu jušnu žlicu ulja i 1/4 čajne žličice soli.
  7. Namažite umak od jogurta na pladanj za posluživanje. Na njega dodajte pečeno povrće.
Pečeni slanutak s fetom i rajčicom
FOTO: Shutterstock

Pečeni slanutak s fetom i rajčicom

Jednostavan recept iz pećnice u kojem se slanutak i rajčice stapaju s kremastom fetom.

Sastojci za četiri porcije:

  • 2 konzerve slanutka bez dodane soli (ispranog)
  • 3 šalice raznobojnih cherry rajčica
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 čajne žličice svježih listova ružmarina
  • 2 čajne žličice crvenog vinskog octa
  • 2 čajne žličice paste od češnjaka
  • pola čajne žličice mljevenog papra
  • 1 blok feta sira u salamuri (ocijeđen)
  • 1 jušna žlica svježih listova bosiljka
  • 2 okrugla pita kruha od cjelovitog pšeničnog brašna (prerezana i zagrijana).

Priprema

  1. Postavite rešetku pećnice u gornju trećinu i zagrijte na 200 °C.
  2. Pomiješajte slanutak, rajčice, ulje, ružmarin, ocat, pastu od češnjaka i papar u posudi za pečenje.
  3. Stavite fetu u sredinu smjese.
  4. Pecite dok se većina rajčica ne rascijepi i feta ne postane vrlo kremasta, oko 20 minuta.
  5. Natrgajte listove bosiljka i posipajte ih po smjesi.
  6. Po želji umiješajte fetu u smjesu slanutka dok ne postane kremasta.
  7. Poslužite s pitom.
Salata od krastavaca i slanutka s feta sirom i limunom
FOTO: Shutterstock

Salata od krastavaca i slanutka s feta sirom i limunom

Osvježavajuća salata koja se priprema za manje od 10 minuta.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte dvije jušne žlice ulja, dvije jušne žlice soka limuna, 1/4 čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra.
  2. Dodajte 450 g slanutka, dvije šalice krastavca, 1/3 šalice fete, 1/4 šalice crvenog luka, 1/4 šalice paprike i dvije jušne žlice kopra pa promiješajte da se obloži.
Salata od tjestenine s artičokama, slanutkom i mozzarellom
FOTO: Shutterstock

Salata od tjestenine s artičokama, slanutkom i mozzarellom

Nutritivna salata koja može poslužiti kao glavno jelo ili prilog.

Sastojci za 12 porcija:

  • 3 šalice fusilla od cjelovitih žitarica
  • 1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/3 šalice octa (poput octa od crnog vina, šampanjca, bijelog balzamičnog octa ili rižinog)
  • 3 jušne žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 2 jušne žlice sitno nasjeckane ljutike
  • 2 jušne žlice soka limuna
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice mljevenog papra
  • 1 konzerva (425 g) slanutka (ispranog)
  • 1 konzerva (425 g) srca artičoke (ocijeđenih i nasjeckanih)
  • 1 šalica prepolovljenih cherry rajčica
  • pola šalice nasjeckanog crvenog luka
  • 1/3 šalice salame (narezane na kockice)
  • 1/3 šalice nasjeckane svježe mozzarelle.

Priprema

  1. Zakuhajte veliku posudu vode, dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju.
  2. Ocijedite tjesteninu; prebacite u veliku zdjelu i ostavite da se hladi 10 minuta.
  3. U međuvremenu, u staklenci s čvrsto prianjajućim poklopcem pomiješajte ulje, ocat, bosiljak, ljutiku, sok limuna, sol i papar. Pokrijte i protresite dok se dobro ne sjedini.
  4. U veliku zdjelu tjestenini dodajte slanutak, artičoke, rajčice, luk, salamu i mozzarellu pa promiješajte.
  5. Dodajte još malo octa i miješajte dok se dobro ne obloži.
Salata od avokada i slanutka od pet sastojaka
FOTO: Shutterstock

Salata od avokada i slanutka od pet sastojaka

Brza i zdrava salata idealna za lagani ručak ili večeru.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. U velikoj zdjeli umutite četiri jušne žlice limunovog soka, dvije jušne žlice ulja, 1/4 čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra.
  2. Dodajte isprani slanutak, prepolovljene rajčice, narezan luk i narezan avokado pa lagano promiješajte da se obloži.
Salata od slanutka, cikle i kvinoje bez kuhanja
FOTO: Shutterstock

Salata od slanutka, cikle i kvinoje bez kuhanja

Savršen izbor kada vam treba obrok bogat nutrijentima koji se priprema u nekoliko minuta.

Sastojci za osam porcija:

Priprema

  1. U velikoj zdjeli umutite tri jušne žlice ulja, dvije i pol jušne žlice soka limuna, češnjak, čajnu žličicu talijanskog začina, pola čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra.
  2. Dodajte dvije šalice cikle, isprani slanutak, jednu i pol šalicu kvinoje, jednu šalicu rikule (ili rimske salate), nasjeckani celer i narezani mladi luk pa promiješajte. 
Veganska fritata od slanutka
FOTO: Shutterstock

Veganska fritata od slanutka

Ova veganska fritata od slanutka ukusan je doručak ili večera prepuna povrća.

Sastojci za šest porcija:

Priprema:

  1. Umutite brašno od slanutka, nutritivni kvasac, prašak za pecivo, kala namak (ili sol), kurkumu i papar u srednjoj posudi.
  2. Dodajte vodu, limunov sok i tamari (ili sojin umak) pa mutite dok smjesa ne postane glatka.
  3. Zagrijte jednu i pol čajnu žličicu ulja u srednje velikoj tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, gljive i češnjak. Pirjajte, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša, 5 – 6 minuta.
  4. Dodajte smjesi od slanutka zajedno s rajčicama i špinatom, promiješajte da se ravnomjerno sjedini. Tavu nemojte čistiti.
  5. Dodajte preostalih jednu i pol žličicu ulja u tavu, zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte smjesu od slanutka i rasporedite u ravnomjernom sloju. Poklopite i smanjite vatru na srednje nisku te pecite bez miješanja dok ne očvrsne i stegne se, 15 – 20 minuta.
  6. Maknite s vatre i po želji ukrasite vlascem.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Menk, L. (2025). Our 20 Best Chickpea Recipes for DinnerEatingWell.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu