Lazanje od povrća: Recepti koji će osvojiti i mesojede
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Rijetko koja osoba ne voli lazanje, posebice lazanje od mesa ili tune. Međutim, za lakšu varijantu možete napraviti i lazanje od povrća, što je izvrstan način za maskiranje okusa povrća ako ga baš ne volite i muku mučite s njegovim svakodnevnim unosom. Donosimo nekoliko recepata za lazanje od povrća.
Lazanje od povrća – recepti
U recepte za lazanje od povrća dodajte ipak neki izvor proteina kao što je tofu, sojine ljuspice ili čak tunu. Tijesto, odnosno lazanje izvor su ugljikohidrata, povrće izvor vlakana, ali svakako treba voditi i računa o unosu proteina, i to u svakom obroku.
Nadalje, najbolje povrće za lazanje su tikvice, patlidžan i gljive koje će omogućiti slojevitost, a paprika, mrkva i špinat bit će odlični za svježinu i boju. Luk i češnjak će poslužiti kao aromatični sastojci, a rajčica za ukusan umak.
Naravno, slobodno koristite i druge vrste povrća poput brokule, cvjetače, blitve i kelja, a kukuruz, prokulice i artičoke također su dobar odabir. Lazanje možete napraviti s bešamel umakom ili bez njega.
Lazanje s povrćem
Prvi recept za lazanje s povrćem radimo u kombinaciji sa sirom.
Sastojci:
- 1 paket lazanja
- 1 tikvica (narezana na tanke ploške)
- 1 patlidžan (narezan na tanke ploške)
- 200 g šampinjona (narezanih na ploške)
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 400 g pasirane rajčice
- 200 g ricotta sira
- 200 g ribanog tvrdog sira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- origana
- bosiljak
- sol.
Priprema
- Kriške patlidžana posolite i ostavite 15 minuta da odstoje.
- Potom, na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite patlidžan, tikvice, papriku i šampinjone kako bi malo omekšali.
- Na drugoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak, a potom dodajte pasiranu rajčicu, origano, bosiljak, sol i papar te kuhajte oko 10 minuta. Ovo će biti umak za lazanje.
- U posudu za pečenje lazanja na dno stavite malo umaka, potom složite red tijesta, na to red povrća i na povrće ricotta sira te ribani sir. Ponovite postupak dok ne potrošite sastojke, a završite s umakom i ribanim sirom.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pecite lazanje između pola sata i 40 minuta dok ne poprime zlatnu boju.
Vege lazanje
U ovim vege lazanjama koristimo tek nekoliko sastojaka pri čemu će glavni izvor proteina biti dobro poznata veganska namirnica – tofu, ali dodajemo i prehrambeni kvasac koji je odličan izvor B vitamina i odlična zamjena za ribane sireve u složencima poput lazanja.
Sastojci:
- 1 paket vege lazanja (bez jaja)
- 1 šalica špinata
- 1 tikvica
- 1 patlidžan
- 1 crvena paprika
- 300 g usitnjenog tofua
- 400 g pasirane rajčice
- 2 jušne žlice prehrambenog kvasca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte tikvicu, patlidžan i papriku, a potom dodajte smrvljeni tofu, prehrambeni kvasac, sol i papar te pomiješajte.
- Na dno posude za pečenje lazanja stavite malo pasirane rajčice, potom red tijesta pa pasirane rajčice i potom smjesu od tofua i povrća. Ponovite postupak dok ne potrošite sastojke.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pecite lazanje između pola sata i 40 minuta dok ne poprime zlatnu boju.
Lazanje s gljivama i povrćem
Za ovaj recept koristit ćemo i bešamel umak, a pored standardnih vrsta povrća za lazanje dodajemo mrkvu.
Sastojci za lazanje:
- 1 paket lazanja
- 150 g ribanog sira
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 patlidžan (narezan na kockice)
- 1 ribana mrkva
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 250 g gljiva (narezanih na ploške)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- origano.
Sastojci za umak od rajčice:
- 500 ml pasirane rajčice
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica bosiljka.
Sastojci za bešamel umak:
- 500 ml običnog mlijeka ili biljnog napitka
- 50 g maslaca
- 3 jušne žlice brašna
- prstohvat muškatnog oraščića
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, a potom dodajte gljive i dinstajte nekoliko minuta dok ne otpuste vodu.
- Dodajte preostalo povrće – ribanu mrkvu, kockice tikvice i patlidžana te trakice paprike. Dinstajte oko 10 minuta, začinite solju, origanom i sklonite s vatre.
- Potom u loncu na zagrijanom maslinovom ulju popržite luk pa dodajte pasiranu rajčicu, šećer i bosiljak. Kuhajte oko 10 minuta, a na kraju dodajte papar i sol.
- Slijedi izrada bešamel umaka. U loncu otopite maslac, zatim dodajte brašno i miješajte pjenjačom do dvije minute dok ne dobijete teksturu paste.
- Postupno ulijevajte mlijeko ili biljni napitak te neprestano miješajte kako biste izbjegli stvaranje grudica. Kuhajte umak do sedam minuta, dok se ne zgusne.
- Na kraju u bešamel umak umiješajte muškatni oraščić, sol i papar.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Na dno posude za pečenje lazanja dodajte malo umaka od rajčice, potom sloj tijesta pa sloj povrća, bešamel umaka i umaka od rajčice. Ponovite postupak. Završite sa slojem tijesta, bešamel umakom i posipajte na kraju ribanim sirom.
- Pecite u pećnici do 40 minuta kada poprimi zlatnu boju.
Povrtne lazanje bez bešamela
Za kraj evo recepta s malo više sastojaka i dodatkom čilija kako bi zadovoljio ukuse onih koji vole pikantnija jela.
Sastojci:
- 1 paket lazanja
- 200 g svježeg sira
- 150 g ribanog sira
- 1 šalica svježeg špinata
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 patlidžan (narezan na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 3 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana mrkva
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 200 g šampinjona (narezanih na ploške)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 500 g pasiranih rajčica
- 2 jušne žlice koncentrata rajčice
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica timijana
- prstohvat čilija
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak, ribanu mrkvu, tikvicu, patlidžan, papriku i šampinjone. Dinstajte povrće oko 10 minuta.
- Umiješajte koncentrat i pasiranu rajčicu te začine, kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta.
- Na dno posude za pečenje lazanja dodajte malo umaka od rajčice, potom tijesto, povrtni sloj, sloj svježeg sira i malo svježeg špinata. Ponovite postupak dok ne potrošite sastojke, a završite s umakom i ribanim sirom.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pecite u pećnici do 40 minuta kada poprimi zlatnu boju.
Pročitajte i ove članke:
- Vege lazanje: Imamo recept koji osvaja hrskavošću i aromatiziranim bešamel umakom, a odlične su i drugi dan
- Mediteranske lazanje: Raj za nepce! Ovaj recept bez mesa morate probati, odličan je u toploj i hladnoj verziji
- Savršene lazanje: 10 pogrešaka zbog kojih su previše suhe i nemaju dobar okus.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
5 faktora rizika za moždani udar koje žene trebaju znati
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja