Visoki trigliceridi ili visoki kolesterol: Što je gore?

povišeni trigliceridi jednako su opasni kao i visoke razine lošeg kolesterola

Možda ste već upoznati s razlikom između dobrog i lošeg kolesterola, ali možda ne znate da su trigliceridi – još jedna vrsta masti u krvi – jednako ključni za zdravlje srca. Visoke razine triglicerida mogu dovesti do nakupljanja masnoće u arterijama, što povećava rizik od srčanih bolesti.

Zapravo, povišeni trigliceridi jednako su opasni kao i visoke razine lošeg kolesterola.

Dr. Luke Laffin, suvoditelj Centra za poremećaje krvnog tlaka klinike Cleveland, za Everyday Health je izjavio kako primjećuje da se sve više ljudi sada pita kako trigliceridi utječu na bolesti srca i kako ih kontrolirati.

Rezultati istraživanja

Studija iz izdanja časopisa Cardiology and Therapy iz lipnja 2020. analizirala je podatke gotovo 10.000 pojedinaca između 2007. – 2014., otkrivajući da oko 25 % Amerikanaca može imati visoke trigliceride, pri čemu su stope potencijalno veće kod onih koji su na statinima ili imaju stanja poput dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.

Srećom, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je izvijestio o smanjenju prevalencije visokih triglicerida u usporedbi s ranijim podacima 2001. – 2004., osobito među starijim odraslim osobama, muškarcima i ženama te onima koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu.

Ovo poboljšanje djelomično može biti posljedica povećane upotrebe lijekova za snižavanje kolesterola, poput statina. Primjerice, studija objavljena u Journal of the American Heart Association 2019. je pokazala da je više ljudi koji su imali srčani udar uzimalo statine u usporedbi s prethodnim godinama.

Još jedan učinkovit tretman uključuje lijekove s omega-3 masnim kiselinama na recept. Istraživanje objavljeno u časopisu American Heart Association Circulation 2019. je pokazalo da uzimanje četiri grama omega-3 masnih kiselina dnevno može smanjiti trigliceride za 20 – 30 % kod pacijenata kojima su potrebni lijekovi za snižavanje triglicerida.

statini
FOTO: Shutterstock

Visoke razine triglicerida i kolesterola značajno povećavaju rizik od srčanih problema. Prehrana bogata masnoćama čest je uzrok povišenih triglicerida, budući da tijelo pretvara višak kalorija i ugljikohidrata u te masti. U idealnom slučaju, razine triglicerida trebale bi biti ispod 150 mg/dL, a razine iznad 200 mg/dL smatraju se visokima.

Dok se trigliceridi razlikuju od kolesterola, oba su povezana sa zdravljem srca. Lipoprotein visoke gustoće (HDL) je “dobar” kolesterol koji pomaže ukloniti višak kolesterola iz krvi, dok lipoprotein niske gustoće (LDL), ili “loš” kolesterol, stvara plak u arterijama. Iako rizik od moždanog udara nije tako snažno povezan s trigliceridima kao srčani udar, ipak je značajan.

Strategije za upravljanje trigliceridima

Za upravljanje trigliceridima ključno je usredotočiti se na medicinske tretmane i promjene načina života. Mnogi ljudi s visokim trigliceridima imaju loše navike poput nezdrave prehrane, nedostatka tjelovježbe i prekomjernog unosa alkohola.

Iako lijekovi poput statina pomažu, American Heart Association naglašava važnost usvajanja zdravijih navika:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Smith, Z. (2022). High Triglycerides Versus Bad Cholesterol: Which Is Worse? Everyday Health.
  2. Fan, W. i sur. (2020). Prevalence of US Adults with Triglycerides ≥ 150 mg/dl: NHANES 2007–2014. Cardiol. Ther., 9: 207–213.
  3. Colantonio, L. D. i sur. (2019). Adherence to Statin Therapy Among US Adults Between 2007 and 2014JAHA, 118.010376.
  4. Skulas, A. C. i sur. (2019). Omega-3 Fatty Acids for the Management of Hypertriglyceridemia: A Science Advisory From the American Heart Association. Criculation, 140(2): CIR.0000000000000709.

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu