Kako pretvoriti vožnju bicikla u kardio trening? Evo kako ležerna aktivnost i način prijevoza može poboljšati vašu kondiciju i ojačati srce

Vožnja bicikla kao kardio trening

Vožnja bicikla nudi ugodan i učinkovit način za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i opće kondicije. Bez obzira na to odlučite li se voziti na svježem zraku i istraživati slikovite rute ili pedalirati na sobnom biciklu u zatvorenom prostoru, prednosti vožnje bicikla kao metode kardio treninga su velike.

U nastavku saznajte kako pretvoriti vožnju bicikla u kardio trening.

Vožnja bicikla kao kardio trening

Biciklizam nije samo ležerna aktivnost ili način prijevoza; to je vrlo učinkovit i ugodan oblik kardio treninga koji može značajno poboljšati vaše cjelokupno zdravlje i kondiciju. Bilo da ste iskusni biciklist ili početnik, vožnja bicikla može pružiti brojne prednosti za vaš kardiovaskularni sustav.

vožnja bicikla može pružiti brojne prednosti za vaš kardiovaskularni sustav
FOTO: Shutterstock

Kardiovaskularne dobrobiti vožnje biciklom

Kardiovaskularne vježbe, poznate i kao kardio ili aerobni treninzi, ubrzavaju otkucaje srca i poboljšavaju učinkovitost srca i pluća. Vožnja bicikla je idealan način za postizanje ovih ciljeva jer ne opterećuje zglobove, a istovremeno nudi učinkovitu vježbu. Evo nekih od ključnih kardiovaskularnih prednosti vožnje bicikla:

 • poboljšano zdravlje srca – redovita vožnja bicikla jača srčani mišić, odnosno povećava njegovu sposobnost da učinkovitije pumpa krv kroz tijelo; to zauzvrat snižava broj otkucaja srca u mirovanju i krvni tlak, smanjujući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara
 • povećani kapacitet pluća – dok vozite bicikl, vaša brzina disanja se povećava, što dovodi do boljeg unosa i distribucije kisika; s vremenom to može rezultirati povećanim kapacitetom pluća i poboljšanom respiratornom funkcijom
 • kontroliranje tjelesne težine – vožnja bicikla je učinkovita vježba za sagorijevanje kalorija, što je čini odličnom opcijom za one koji žele skinuti višak kilograma ili održati zdravu težinu; sat vremena umjerene vožnje bicikla može sagorjeti 400 – 600 kalorija, ovisno o faktorima poput intenziteta i tjelesne težine (pročitajte članak “Bicikliranje i kalorije: Zdrava aktivnost za cijelo tijelo koja sagorijeva puno kalorija! Evo kako funkcionira mršavljenje bicikliranjem“)
 • smanjenje stresa – vožnja bicikla je aktivnost koja poboljšava raspoloženje i može pomoći u ublažavanju stresa i tjeskobe; oslobađanje endorfina tijekom vježbanja potiče osjećaj ugode i opuštenosti
 • poboljšana cirkulacija – redovita vožnja bicikla potiče protok krvi, poboljšava cirkulaciju i prijenos hranjivih tvari u različite dijelove tijela; to može dovesti do boljeg općeg zdravlja i smanjenog rizika od određenih stanja, poput proširenih vena.
Primjer kardio treninga s biciklom
FOTO: Shutterstock

Primjer kardio treninga s biciklom

Ovaj trening možete izvesti na sobnom ili običnom biciklu, a pogodan je i za početnike. Uključuje kratke, izazovne intervale za izgradnju kondicije i sagorijevanje kalorija. Evo kako ga izvesti:

 • započnite s laganim 10-ominutnim zagrijavanjem prije sjedanja na bicikl
 • vozite bicikl šest minuta
 • odmorite 1 – 2 minute i ponovo vozite bicikl šest minuta, ali ovaj put pedalirajte malo brže nego u prethodnoj seriji
 • odradite 3 – 5 serija.

Ako ste početnik, odradite tri serije kako biste dobili 45-minutni trening, dok napredni vježbači mogu odraditi svih pet serija za trening od sat vremena.

Vožnja bicikla izvrstan je oblik vježbanja za sve razine kondicije
FOTO: Shutterstock

Ostale prednosti vožnje bicikla

Osim toga što može poslužiti kao sredstvo za kardio trening i prijevoz, vožnja bicikla može:

 • povećati snagu i ojačati mišiće donjeg dijela tijela (mišiće stražnjice i nogu koji najviše rade tijekom vožnje bicikla)
 • poboljšati kognitivnu funkciju.

Vožnja bicikla izvrstan je oblik vježbanja za sve razine kondicije. Bilo da ste u zatvorenom prostoru na sobnom biciklu ili ga vozite na cesti, dobit ćete kardiovaskularni trening s malim opterećenjem koji poboljšava zdravlje srca, jača vaše noge, gluteuse i vaše cjelokupno zdravlje.

Ako se oporavljate od ozljede ili imate određeno zdravstveno stanje, svakako zatražite odobrenje od svojeg liječnika prije nego se popnete na bicikl.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Robinson, M. K. (2023). Biking. WebMD.
 2. Lindberg, S. (2021). Is Bike Riding Good Exercise? Verywell Fit.
 3. Cycling – health benefitsBetter Health Channel.

Ocijenite članak

3 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu