Stručno odobrava

,

Ruptura (puknuće) meniskusa – uzroci, simptomi i liječenje

ruptura koljena naslovna

Ruptura meniskusa koljena je jedna od najčešćih ozljeda koljena.

Svaka aktivnost koja uključuje nasilno okretanje ili zakretanje koljena, pogotovo kada se svom težinom oslanjate na njega, može dovesti do puknuća meniskusa – rotacija u laganoj fleksiji.

Kod vanjske rotacije (potkoljenice) ozljeđuje se medijalni menisk, a kod unutarnje rotacije lateralni menisk.

Koljeno ima dva meniskusadvije hrskavice u obliku slova “C” koje djeluju kao jastuk između goljenične (tibia) i bedrene kosti (femur).

Meniskus rasterećuje koljenski zglob povećavajući površinu opterećenja  tako da nadopunjuju prostor između dva konveksna zglobna tijela. Oni također stabiliziraju koljeno i pomažu u prehrani zglobne hrskavice.

Ruptura (puknuće) meniskusa uzrokuje bol, oteklinu i ukočenost u zglobu. Možete imati osjećaj nestabilnosti zgloba koljena te osjećaj kao da će zglob svaki tren “popustiti”.

Ruptura meniskusa često je praćena ozljedom ligamenata i hrskavice.

Meniskus može puknuti poprečno, horizontalno, uzdužno, koso, ali i kao kombinacija navedenih pravaca.

Konzervativne metode liječenja (odmor, led i lijekovi) – ponekad su dovoljne za ublažavanje bolova meniskusa, međutim kod puknuća meniskusa – potrebna je kirurška intervencija.

Dijagnoza puknuća meniskusa postavlja se klinički, odnosno uzimanjem anamneze.

Ozljedama meniskusa posebno su skloni sportaši (posebno košarkaši).

ruptura meniskusa

Uzroci rupture meniskusa

Ruptura meniskusa može proizaći iz bilo koje aktivnosti koja uzrokuje nasilno okretanje ili zakretanje koljena kao što su agresivno pivotiranje ili iznenadno zaustavljanje te okretanje. Čak i klečanje, duboko čučanje ili dizanje nečega teškog može dovesti do rupture meniskusa.

Kod starijih osoba, do rupture meniskusa mogu dovesti degenerativne promjene u koljenu koje nastaju nakon 40. godine života.

Ozljede meniskusa mogu nastati:

 • padanjem na ravne noge prilikom skakanja ili plesanja.
 • izravnim udarcem u koljeno (preskok kozlića, pad na stepenicama, udarac teškog predmeta u koljeno),
 • djelovanjem artritisa i gihta,
 • zbog prethodne ozljede hrskavice,
 • prilikom dužeg hodanja,
 • zbog ozljeda prilikom bavljenja sportom ili nekom drugom rekreacijom koja uključuje naglo pokretanje koljena.

Ruptura meniskusa – simptomi

Do pojave jake boli najčešće dolazi na rubu koljena. Bolovi u koljenu se javljaju kao posljedica pomicanja oštećenog dijela meniska.

Koljeno može oteknuti i postati kruto.

Osobe pomoć uglavnom traže kada ne mogu pomaknuti koljeno (ograničen opseg pokreta u zglobu koljena), a svaki pokušaj pomicanja je praćen škljocanjem ili preskakivanjem (krepitacijama) te osjećajem nestabilnosti ili “propadanja”.

Ako se ozlijeđeni komadić meniska otkine, obično se zaglavljuje u kostima koljena te tako u potpunosti blokira pokret u koljenu. Ozlijeđeni meniskus koljena može imati dugoročne posljedice.

Trljanje ozlijeđenog meniskusa o zglobnu hrskavicu dovodi do oštećenja hrskavice što pak kao posljedicu može imati razvoj osteoartritisa koljena.

Najčešći simptomi i znakovi rupture meniskusa koljena su:

 • oticanje i ukočenost,
 • osjećaj iskakanja,
 • bol u koljenu, pogotovo kod savijanja (fleksija) i okretanja (rotacija) koljena,
 • otežano ispružanje (ekstenzija) koljena; osjećaj “zaključanosti” zgloba.

Poteškoće izravnavanja koljena daju osjećaj kao blok na kretanje koljena, kao da je koljeno zaključano na jednom mjestu. Kontaktirajte svog liječnika čim osjetite bol i natečenost u koljenu ili ako ne možete pomicati koljeno kao inače.

Ruptura meniskusa – dijagnoza

Liječnik će vas najprije upitati kako je došlo do ozljede. Nemojte lagati jer će liječnik svakako otkriti što se dogodilo. Određene traume nastaju pod određenim okolnostima, stoga nastojte biti iskreni kako bi se vaša ozljeda mogla što prije sanirati.

Kod bolesnika s nestabilnošću koljena koljeno se pregledava u cijelosti te se procjenjuje stupanj ekstenzije koljena. Vjerojatno će biti potrebno napraviti angiografiju koljena. Liječnik će vjerojatno napraviti i Apleyev test prilikom kojeg će se utvrditi koja vrsta boli se javlja i u kojem položaju prilikom rotacije koljena.

Ako se težina ozljede ne može utvrditi, vjerojatno ćete biti poslani na MR ili artroskopiju.

ruptura koljena ozljeda

Ruptura (puknuće) meniskusa – liječenje

Liječenje rupture meniskusa može biti konzervativno ili operativno.

Liječenje meniskusa bez operacije

Naravno da nitko od nas ne želi završiti pod kirurškim nožem ako ne mora. Donosimo vam nekoliko savjeta kako tretirati ozljedu meniskusa.

Liječniku se svakako morate javiti kako bi se utvrdilo jeste li slučaj za ”odmaranje” ili ćete ipak morati na operaciju.

Kod ozljede meniskusa može vam pomoći:

 • Izbjegavanje aktivnosti koje će još više pogoršati bolove u koljenu. Posebno pripazite na izbjegavanje svih aktivnosti koje uključuju savijanje koljena.
 • Korištenje štake kako bi se smanjio pritisak na koljeno te kako bi se ubrzalo ozdravljenje.
 • Korištenje leda može smanjiti bol i otok koljena. Svakih 4 – 6 sati stavljajte ledeni oblog na zahvaćeno koljeno. Koristite hladni paket, vrećicu smrznutog povrća ili napunite ručnik kockama leda.
 • Korištenje krema i eteričnih ulja također može pomoći kod ublažavanja bolova u koljenu. Od eteričnih ulja protiv bolova možete koristiti: eterično ulje eukaliptusa, eterično ulje lišća gorke naranče, eterično ulje lavande i zimzelena.
 • Ortopedsko pomagalo koje će pomoći u regulaciji pokreta u koljenu.
 • Vježbanje, ali tek kada vam liječnik podari zeleno svjetlo. Vježbanje će vam pomoći u jačanju mišića oko koljena te u stabilizaciji koljena.
 • Hranite se namirnicama koje su bogate vitaminom C jer mogu pomoći u obnavljanju hrskavice koljena, ali i drugih zglobova. Odličan izvor vitamina C su: naranče, mandarine, grožđe, kupine, crni luk, paprika, krumpir, zelena salata.
 • Hranite se namirnicama koje su bogate vitaminom E: špinat, bademi, orasi, avokado te prirodna ulja.
 • Nastojte regulirati tjelesnu masu, imajte na umu da će pritisak na koljeno biti znatno manji ako smanjite tjelesnu težinu (ako ste pretili).
 • Ako imate snažne bolove, svakako re raspitajte o korištenju masti od gaveza.
 • Lijekovi protiv bolova također mogu pomoći u ublažavanju bolova u koljenu.

Vježbe za jačanje koljena

Čak i ako idete na operaciju, bit će potrebno odraditi vježbe za jačanje mišića natkoljenice. Fizikalna terapija može vam pomoći u jačanju mišića oko koljena te jačanju mišića nogu kako bi se stabilizirali i dali podršku koljenu. Rehabilitacijski programi najprije uključuju otklanjanje bolova i potencijalne upale.

Tek nakon početnog otklanjanja bolova može se pristupiti kineziterapijskim vježbama koje uključuju jačanje mišića. Rehabilitacija u prosjeku traje od 6 do 8 tjedana. U nastavku pogledajte video u kojem možete vidjeti kakav vas tip vježbi očekuje u periodu oporavka.

Prije nego se odlučite raditi bilo koju od ovih vježbi, iznimno je važno posavjetovati se s liječnikom/stručnjakom koji vam pokazati kako izvoditi bilo koju od ovih vježbi. 

Ako se pak odlučite raditi vježbe na vlastitu odgovornost – bitno je znati da vježbe morate izvoditi u rasponu pokreta koji ne izazivaju bol. Ako vam neka od ovih vježbi uzrokuje boloveprestanite je izvoditi.

Slijede i vježbe za jačanje koljena.

Ako biste htjeli još vježbi za koljena, svakako pročitajte i Vježbe za koljena – jačanje mišića nogu protiv boli u koljenima.

Operacija meniskusa

Ako koljeno ostane bolno, kruto ili zaključano, liječnik će vam preporučiti operaciju. Tako je ponekad moguće popraviti rupturu meniskusa. U drugim slučajevima, meniskus je obrubljen.

Operacija se može obavljati artroskopski.

Tijekom artroskopske operacije, liječnik umeće instrument koji se zove artroskop kroz maleni rez u blizini koljena. Artroskop sadrži svjetlo i malu kameru koja projektira uvećanu sliku vašeg koljena na monitoru. Kirurški instrumenti mogu biti umetnuti kroz artroskop ili kroz dodatne male rezove na koljenu.

Vrijeme oporavka nakon operacije artroskopskom tehnologijom je vrlo brzo. Često možete odmah isti dan ići kući. Potpuni oporavak može potrajati nekoliko tjedana i mjeseci. Također ćete morati raditi vježbe za optimizaciju koljena, snagu i stabilnost.

Neka vas ozljeda meniskusa ne obeshrabri, zabilježeni su slučajevi povratka vrhunskom sportu nakon svega tri mjeseca od operacije. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.18 / 5   106

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: meniskus simptomi, meniskus, meniskus koljena, koljeno, ruptura meniskusa, meniskus koljena simptomi, operacija meniskusa, iskakanje koljena, bolovi u koljenu meniskus, puknuće meniskusa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu