Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Artroskopija koljena – zašto i kako se izvodi

artroskopija_koljena

Artroskopija koljena je minimalno invazivan kirurški zahvat kojim se vrši dijagnostika i operativno liječenje koljena. Suvremena artroskopija počela se izvoditi u kasnim 1960-im godinama, a s vremenom je tehnologija i izvedba postupka postala mnogo profinjenija te je oporavak nakon postupka kratak i bezbolan.

Zašto se izvodi artroskopija koljena?

U slučaju boli u koljenu, otekline, smanjene pokretljivosti ili slabosti koljena, ortoped može pacijenta uputiti na snimanje i daljnje pretrage kako bi se otkrio uzrok problema.

Artroskopija se može koristiti kako bi se dijagnosticirala određena bolest ili ozljeda koljena. Prilikom artroskopije kirurg mikrokamerom ulazi u strukture koljena i promatra ih kako bi utvrdio uzrok problema odnosno disfunkcije koljena.

artroskopija_koljena_skica1

Također, artroskopija se koristi i kao zahvat kojim se uklanja određeni medicinski problem ako pacijent ima ozljedu struktura koljena ili ne reagira pozitivno na konzervativnu terapiju koja obično uključuje odmaranje koljena, fizikalnu terapiju, stavljanje hladnih obloga te lijekove protiv bolova.

Tim kirurškim zahvatom izvodi se:

  • liječenje rupture meniskusa,
  • rekonstrukcija ozlijeđenog ligamenta,
  • odstranjivanje upaljene sinovijalne ovojnice,
  • odstranjivanje dijela oštećene zglobne hrskavice,
  • odstranjivanje dijelova kostiju ili hrskavice nakon ozlijede,
  • liječenje ozlijeđene čašice koljena.

Artroskopijom koljena pokušava se ukloniti izvor boli i problema u koljenu te spriječiti daljnje uništavanje struktura unutar zgloba.

Kako se izvodi artroskopija koljena?

Prije zahvata pacijent dobiva lokalnu ili regionalnu anesteziju, ovisno o odluci liječnika. 

Kirurg zatim kroz maleni rez u širini 1 centimetra uvodi artroskop, instrument s mikrokamerom i svjetlom, u unutrašnjost koljena. Kamera omogućuje praćenje zahvata na posebnom monitoru.

artroskopija

Koljeno se zatim napuni fiziološkom sterilnom otopinom kako bi se povećao njegov volumen i kako bi kirurg imao više prostora za izvođenje zahvata.

Kroz drugi maleni rez kirurg uvodi instrumente kojima se tada izvodi operativni zahvat. Kod zahtjevnijih zahvata može biti potreban i treći rez kroz koji se uvode dodatni instrumenti, materijali za zamjenu hrskavice ili zamjenske tetive.

Ovaj operativni zahvat nešto je kompliciraniji od klasičnog kirurškog postupka kojim se otvara cijelo koljeno, ali daje bolje rezultate, manji ožiljak te skraćuje vrijeme oporavka. Postupak obično traje oko 45 minuta.

Oporavak nakon artroskopije koljena

Nakon operacije postavlja se ortoza koja će imobilizirati koljeno kako bi ono pravilno zacijelilo.

Nekoliko dana nakon operacije može se osjećati bol u operiranom području za koju se koriste klasični analgetici. 

Također, može doći do krvarenja u području zgloba i mišićna slabost, što je uobičajeno u postoperacijskom razdoblju. Kod pojave krvi, potrebno je otići na prematanje zavoja. 

nakon_artroskopije

Pacijent se što prije nakon zahvata upućuje na fizikalnu terapiju kako bi se izbjeglo atrofiranje mišića i moguće oštećenje operiranog tkiva. 

Oporavak nakon zahvata na meniskusu obično traje oko mjesec dana, a rekonstrukcija ligamenata može zahtijevati duži oporavak kroz 6 mjeseci, što je često kod profesionalnih sportaša.

Koljeno je nakon operacije potrebno odmarati držeći stopalo na povišenom jastuku. Ispod koljena ne smije se stavljati jastuk. Tijekom oporavka bol se može ublažiti stavljanjem hladnih obloga i laganim razgibavanjem odobrenim od strane ortopeda.

Moguće komplikacije

Komplikacije nakon artroskopije koljena su vrlo rijetke i obično ne predstavljaju veći zdravstveni problem, a to su:

  • infekcija koja se očituje kroz povišenu tjelesnu temperaturu i zimicu,
  • stvaranje ugrušaka,
  • osjećaj ukočenosti u koljenu,
  • nakupljanje krvi u operiranom području.

U slučaju razvijanja komplikacija važno je odmah posjetiti liječnika.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.36 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu