Ozljeda meniskusa – operacija i oporavak

Ozljeda meniskusa

Meniskus je hrskavica koja se nalazi između natkoljenične i potkoljenične kosti, čini dio zgloba koljena te ima tzv. amortizacijsku ulogu. Zdravi meniskus je čvrst i elastičan te održava koljeno stabilnim. Koljeno ima medijalni (unutrašnja strana koljena) i lateralni (vanjska strana koljena) meniskus.

Ozljede meniskusa su jedne od najčešćih ozljeda koljena, pogotovo kod sportaša koji se bave sportom s puno fizičkog kontakta, ali bilo tko može ozlijediti meniskus, nevezano uz dob i spol. Poznato je da neliječene ozljede meniskusa vode daljnjem oštećenju koljenog zgloba i ranijoj pojavi osteoartritisa.

Oštećenje meniskusa može se podijeliti u više tipova ovisno o njihovom izgledu i lokaciji. Puknuće može biti:

 • poprečno,
 • vodoravno,
 • uzdužno,
 • koso,
 • kombinacija gore navedenog.
Ozljeda meniskusa
Foto: Photo Secrets

Ozljeda meniskusa – simptomi

Početni simptomi puknuća meniskusa su lokalizirana bol i oteklina koljena. Bol je s vanjske ili unutrašnje strane koljena.
S vremenom, nakon par tjedana, oteklina i bol se smanje, ali moguća je pojava:

 • blokada koljena – koljeno se ne može ispružiti (osoba si obično može sama pomoći savijanjem koljena prije nego proba ponovo izravnati),
 • osjećaj preskakanja,
 • osjećaj nestabilnosti koljena.

Dijagnoza

Često se može dijagnosticirati već iz samog fizikalnog pregleda i opisa simptoma, ali snimanje magnetskom rezonancijom daje konačnu potvrdu.

Meniskus teško može zacijeliti sam od sebe jer ovisi o lokaciji puknuća te opskrbi tog dijela krvlju koja pomaže regeneraciji. Obično vanjska trećina meniskusa ima potencijala za cijeljenje, ali unutrašnje dvije trećine ozlijeđenog meniskusa moraju biti kirurški sanirani.

Operacija meniskusa

Atroskopija je jedna od novijih metoda liječenja (ali i dijagnostike) koje pripada minimalno invazivnim tehnikama s posljedičnim kraćim boravkom u bolnici i bržim oporavkom nakon zahvata. Naprave se mali rezovi kroz koje ulaze kirurški instrumenti, jedan s kamerom, a drugi budu npr. škare, kojima se uklanja dio oštećenog meniskusa, šivaju otkinuti dijelovi ili potpuno uklanjaju.

https://www.youtube.com/watch?v=q6-ZE6QWrKA

Zahvat je u visokom postotku uspješan i komplikacije su vrlo rijetke.

Više o artroskopiji koljena možete pročitati ovdje.

Koliko treba mirovati nakon operacije meniskusa?

Prvih par dana nakon operacije potrebno je mirovati, ne oslanjati se punom težinom na operiranu nogu, ali istovremeno u krevetu lagano vježbati kako mišić kvadricepsa ne bi atrofirao.

Postupno se kreće s fizikalnom rehabilitacijom i vježbama kojima se jača mišić kvadricepsa za stabilizaciju koljena te vježbama za dobivanje punog opsega pokreta u zglobu. Duljina oporavka ovisi o težini ozljede i opsegu kirurškog zahvata. Nakon operacije i uspješno provedene rehabilitacije, moguć je povratak sportskim i svakodnevnim aktivnostima.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Meniscus Tears. OrthoInfo.
 2. Torn Meniscus. UW Medicine.
 3. Torn meniscus. Mayo Clinic.

Ocijenite članak

3.75 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu