Kako ublažiti bolove išijasa?

Bolovi išijasa

Išijas je stanje karakterizirano sijevajućom boli koja počinje iz predjela slabinske kralježnice i širi se duž živca ischiadicusa, tj. niz nogu. Išijas nastane mehaničkim pritiskom na spomenuti živac, što se može dogoditi nepravilnim podizanjem tereta, prilikom naglih rotacija s istovremenim savijanjem trupa ili zbog degenerativnih promjena na kralješcima. Više o išijasu.

Kada posjetiti liječnika, kako se postavlja dijagnoza i neke od preporuka za olakšavanje bolova, možete pročitati ovdje.

Bolesti i poremećaji slabinskog (lumbalnog) dijela kralježnice svrstavaju se u bolesti koje nose najveći trošak sa sobom, kako zdravstvenom sustavu, tako i samom pacijentu zbog odsutnosti na poslu te potrebe za bolovanjem. Iz tog razloga, godinama se istražuju terapijske mogućnosti kako ublažiti bolove išijasa, odnosno kako što prije vratiti ljudima njihovu pokretljivost i fizičku spremu.

Prvenstveno se preferiraju konzervativne metode liječenja nad kirurškim, ali još nije postignut dogovor koliko dugo ustrajati s konzervativnom, neinvazivnom terapijom, prije negoli se odluči za operaciju kralježnice.

Jedno istraživanje pokazalo je da rani kirurški zahvat donosi prvotno brže olakšanje simptoma u odnosu na konzervativno liječenje, ali nakon godinu dana nije bilo značajne razlike u simptomima uspoređujući te dvije skupine pacijenata.

Trenutno, izbor terapije ovisi o težini simptoma te se najprije nastoji olakšati bolove neinvazivnim metodama.

Išijas – konzervativno liječenje

Išijas – lijekovi

Nesteroidni i protuupalni lijekovi poput ibuprofena ili aspirina predstavljaju prvu mjeru ublažavanja bolova išijasa. Potrebno je savjetovati se s liječnikom oko odabira analgetika jer aspirin može uzrokovati nastanak čira na želucu kod nekih ljudi.

Također, liječnik može prepisati jače analgetike ako je potrebno, ali i dati kortikosteroidnu injekciju za smanjenje upale čije djelovanje je kratkotrajno (do 3 mjeseca).

Išijas – fizikalna terapija

Fizioterapija za išijas
Foto: Pixabay

Kombinacija jačanja mišića donjeg dijela leđa i trbuha te laganog istezanja dovodi do uspostave stabilnosti u kralježnici. Slabe mišićne skupine i prethodni manjak fizičke aktivnosti doprinose pojavi bolova u kralježnici, a fizikalna terapija je izvrsna prva linija pomoći.

U sklopu fizikalne terapije, moguća je primjena trakcije i manipulacije kralježnice kod iskusnih fizioterapeuta.

Išijas – alternativna medicina

Tradicionalna kineska medicina zagovara akupunkturu i masaže za olakšavanje boli jer bi se pomogli ublažiti mišićni spazmi koji često idu zajedno s išijasom. Ove metode postaju sve popularnije, a ako se pacijent za njih odluči, bitno je naglasiti da se ide licenciranim fizioterapeutima sa znanjem alternativne medicine.

Trenutno se vrše istraživanja efikasnosti implantacije klonidina u obliku zrna u epiduralni prostor kralježnice pomoću injekcije. Klonidin stimulira receptore koji ograničavaju prijenos boli u živčane stanice te bi njegov učinak trajao do godinu dana.

Za razliku od drugih jačih analgetika koji pripadaju opioidnim skupinama i izazivaju ovisnost pacijenta, klonidin je neopioidni lijek koji se inače koristi u terapiji visokog krvnog tlaka.

Išijas – kirurško liječenje

Kada se iscrpe mogućnosti neinvazivne terapije, preostaje još jedino operacija išijasa kojom se ukloni i smanji pritisak na ishijadični živac. Oporavak nakon zahvata traje od 6 tjedana do 3 mjeseca, ali uvijek ovisi o osobi i njenom prethodnom zdravstvenom stanju. Također, sa sobom nosi i određen rizik od komplikacije poput oštećenja živca, krvarenja, infekcije itd.

Išijas – kada se javiti liječniku?

Liječniku se javite ako sijevajuća bol koja se širi u nogu traje dulje od 4 tjedna ili ako nastane naglo i bude toliko bolno da sprječava kretanje ili uzrokuje gubitak kontrole nad mokrenjem te gubitak osjeta u određenim dijelovima noge.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Peul, W.C., van Houwelingen, H.C., van den Hout, W.B. et al. Surgery versus prolonged conservative treatment for sciaticaN Engl J Med. 2007;356(22):2245‐2256.
  2. Zhang, B., Xu, H., Wang, J., Liu, B., Sun, G. A narrative review of non-operative treatment, especially traditional Chinese medicine therapy, for lumbar intervertebral disc herniationBiosci Trends. 2017;11(4):406‐417.
  3. Coulombe, B.J., Games, K.E., Neil, E.R., Eberman, L.E. Core Stability Exercise Versus General Exercise for Chronic Low Back Pain. J Athl Train. 2017;52(1):71‐72.
  4. Sciatica: Management and Treatment. Cleveland Clinic.
  5. Trial Testing Non-Opioid Pellet Implant for Sciatica Pain. Science & Enterprise.

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu