Kako ublažiti bolove išijasa?

Bolovi išijasa

Išijas je stanje karakterizirano sijevajućom boli koja počinje iz predjela slabinske kralježnice i širi se duž živca ischiadicusa, tj. niz nogu. Išijas nastane mehaničkim pritiskom na spomenuti živac, što se može dogoditi nepravilnim podizanjem tereta, prilikom naglih rotacija s istovremenim savijanjem trupa ili zbog degenerativnih promjena na kralješcima. Više o išijasu.

Kada posjetiti liječnika, kako se postavlja dijagnoza i neke od preporuka za olakšavanje bolova, možete pročitati ovdje.

Bolesti i poremećaji slabinskog (lumbalnog) dijela kralježnice svrstavaju se u bolesti koje nose najveći trošak sa sobom, kako zdravstvenom sustavu, tako i samom pacijentu zbog odsutnosti na poslu te potrebe za bolovanjem. Iz tog razloga, godinama se istražuju terapijske mogućnosti kako ublažiti bolove išijasa, odnosno kako što prije vratiti ljudima njihovu pokretljivost i fizičku spremu.

Prvenstveno se preferiraju konzervativne metode liječenja nad kirurškim, ali još nije postignut dogovor koliko dugo ustrajati s konzervativnom, neinvazivnom terapijom, prije negoli se odluči za operaciju kralježnice.

Jedno istraživanje pokazalo je da rani kirurški zahvat donosi prvotno brže olakšanje simptoma u odnosu na konzervativno liječenje, ali nakon godinu dana nije bilo značajne razlike u simptomima uspoređujući te dvije skupine pacijenata.

Trenutno, izbor terapije ovisi o težini simptoma te se najprije nastoji olakšati bolove neinvazivnim metodama.

Išijas – konzervativno liječenje

Išijas – lijekovi

Nesteroidni i protuupalni lijekovi poput ibuprofena ili aspirina predstavljaju prvu mjeru ublažavanja bolova išijasa. Potrebno je savjetovati se s liječnikom oko odabira analgetika jer aspirin može uzrokovati nastanak čira na želucu kod nekih ljudi.

Također, liječnik može prepisati jače analgetike ako je potrebno, ali i dati kortikosteroidnu injekciju za smanjenje upale čije djelovanje je kratkotrajno (do 3 mjeseca).

Išijas – fizikalna terapija

Fizioterapija za išijas
Foto: Pixabay

Kombinacija jačanja mišića donjeg dijela leđa i trbuha te laganog istezanja dovodi do uspostave stabilnosti u kralježnici. Slabe mišićne skupine i prethodni manjak fizičke aktivnosti doprinose pojavi bolova u kralježnici, a fizikalna terapija je izvrsna prva linija pomoći.

U sklopu fizikalne terapije, moguća je primjena trakcije i manipulacije kralježnice kod iskusnih fizioterapeuta.

Išijas – alternativna medicina

Tradicionalna kineska medicina zagovara akupunkturu i masaže za olakšavanje boli jer bi se pomogli ublažiti mišićni spazmi koji često idu zajedno s išijasom. Ove metode postaju sve popularnije, a ako se pacijent za njih odluči, bitno je naglasiti da se ide licenciranim fizioterapeutima sa znanjem alternativne medicine.

Trenutno se vrše istraživanja efikasnosti implantacije klonidina u obliku zrna u epiduralni prostor kralježnice pomoću injekcije. Klonidin stimulira receptore koji ograničavaju prijenos boli u živčane stanice te bi njegov učinak trajao do godinu dana.

Za razliku od drugih jačih analgetika koji pripadaju opioidnim skupinama i izazivaju ovisnost pacijenta, klonidin je neopioidni lijek koji se inače koristi u terapiji visokog krvnog tlaka.

Išijas – kirurško liječenje

Kada se iscrpe mogućnosti neinvazivne terapije, preostaje još jedino operacija išijasa kojom se ukloni i smanji pritisak na ishijadični živac. Oporavak nakon zahvata traje od 6 tjedana do 3 mjeseca, ali uvijek ovisi o osobi i njenom prethodnom zdravstvenom stanju. Također, sa sobom nosi i određen rizik od komplikacije poput oštećenja živca, krvarenja, infekcije itd.

Išijas – kada se javiti liječniku?

Liječniku se javite ako sijevajuća bol koja se širi u nogu traje dulje od 4 tjedna ili ako nastane naglo i bude toliko bolno da sprječava kretanje ili uzrokuje gubitak kontrole nad mokrenjem te gubitak osjeta u određenim dijelovima noge.

Članak uređen:

Izvori:

  1. Peul, W.C., van Houwelingen, H.C., van den Hout, W.B. et al. Surgery versus prolonged conservative treatment for sciaticaN Engl J Med. 2007;356(22):2245‐2256.
  2. Zhang, B., Xu, H., Wang, J., Liu, B., Sun, G. A narrative review of non-operative treatment, especially traditional Chinese medicine therapy, for lumbar intervertebral disc herniationBiosci Trends. 2017;11(4):406‐417.
  3. Coulombe, B.J., Games, K.E., Neil, E.R., Eberman, L.E. Core Stability Exercise Versus General Exercise for Chronic Low Back Pain. J Athl Train. 2017;52(1):71‐72.
  4. Sciatica: Management and Treatment. Cleveland Clinic.
  5. Trial Testing Non-Opioid Pellet Implant for Sciatica Pain. Science & Enterprise.

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako ublažiti bolove išijasa?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.