Postoji li veza između bolesti masne jetre i raka?

masna jetra je povezana s većim rizikom od raka

Bolest masne jetre uključuje nakupljanje masti u jetri i dolazi u dva glavna oblika:

  • nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) – nakupljanje masnoće nije povezano s prekomjernim unosom alkohola
  • alkoholna masna bolest jetre (AFLD) – nakupljanje masnoće zbog velike konzumacije alkohola.

Ovo je stanje povezano s povećanim rizikom od raka jetre i drugih vrsta raka, poput raka debelog crijeva, vjerojatno zbog promjena na jetri i uobičajenih čimbenika rizika.

Može li masna jetra dovesti do raka?

NAFLD pogađa do 90 % osoba s pretilošću i može napredovati do nealkoholnog steatohepatitisa (NASH), koji karakteriziraju upala i oštećenje jetre. NASH povećava rizik od:

AFLD, koji je posljedica kronične konzumacije alkohola, na sličan je način povezan s cirozom i rakom jetre.

Zašto bi masna bolest jetre mogla povećati rizik od raka jetre?

Nakupljanje masti može oslabiti sposobnost jetre da se obrani od toksina iz crijeva, uzrokujući upalu i ožiljke (cirozu). Ciroza je glavni faktor rizika za HCC, s kroničnom upalom jetre koja je ključni faktor.

Koliko je čest rak jetre kod osoba s masnom jetrom?

Švedska studija iz 2022. je pokazala da pacijenti s NAFLD-om imaju 12,18 puta veći rizik od HCC-a i 1,22 puta veći rizik od bilo kojeg raka u usporedbi s općom populacijom. Južnokorejska studija iz 2023. je otkrila da muškarci s AFLD-om imaju 2,34 puta veći rizik od raka jetre, a žene 2,60 puta veći rizik.

Bolest masne jetre i drugi karcinomi

Studija iz 2023. je pokazala da NAFLD povećava ukupni rizik od raka, osobito kada se NAFLD razvije prije 45. godine života. Švedska studija također povezuje NAFLD s većim rizikom od raka debelog crijeva, bubrega, mokraćnog mjehura i maternice.

Južnokorejska studija je povezala AFLD s povećanim rizikom od raka usne, usne šupljine, ždrijela, jednjaka, jetre, žučnog mjehura, bilijarnog trakta, gušterače, grkljana, pluća, bubrega, štitnjače i leukemije.

Bolest masne jetre
FOTO: Shutterstock

Simptomi raka potencijalno uzrokovani masnom bolešću jetre

Simptomi raka jetre uključuju žuticu, gubitak apetita, nenamjerno mršavljenje, umor, simptome slične gripi i primjetnu kvržicu na desnoj strani.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Potražite liječničku pomoć ako osjetite potencijalne simptome raka jetre, poput trbušne kvržice, neobjašnjivog gubitka težine ili simptoma koji traju više od dva tjedna. Kod žutice ili dugotrajnog povraćanja potrebna je hitna pomoć.

Dijagnostika i liječenje raka potencijalno uzrokovanog masnom bolešću jetre

Dijagnosticiranje raka jetre uključuje fizikalne preglede, preglede povijesti bolesti, krvne pretrage i slikovne pretrage poput ultrazvuka, CT skeniranja i magnetske rezonancije.

Tretmani uključuju operaciju, terapiju zračenjem, ciljanu terapiju lijekovima, imunoterapiju, kemoterapiju, ablaciju i embolizacijsku terapiju.

Potencijalni rizik od pogrešne dijagnoze

Nakupljanje masnoće u jetri ponekad može nalikovati raku jetre na slikovnim testovima.

U nekim slučajevima, koncentrirane masne naslage oponašaju rak jetre, zbog čega je potrebna biopsija za točnu dijagnozu.

Prevencija raka od masne jetre

Za AFLD je ključno suzdržavanje od alkohola jer potencijalno poništava neka oštećenja jetre. Liječenje NAFLD-a uključuje promjene stila života kao što su pojačana tjelovježba, uravnotežena prehrana i gubitak tjelesne težine u slučaju prekomjerne tjelesne težine.

Liječnici također mogu propisati lijekove za snižavanje razine kolesterola i triglicerida.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu