Lagani post usred zimskih blagdana: 3 načina kako očuvati agni (probavnu vatru)

čaj od kamilice, mente ili ayurvedski probavni čaj od kumina, korijandera i komorača umiruju probavne smetnje, hidriraju crijeva i olakšavaju eliminaciju toksina iz organizma

Kako nam se približava najljepše doba godine, Božić i Nova godina, u nama se bude iščekivanje i istinska radost zbog ponovnog okupljanja s obitelji i prijateljima.

Međutim, bogati blagdanski stolovi prepuni ukusnih, ali često teških jela, masnih umaka i mirisnih kolača predstavljaju pravi test izdržljivosti za naš probavni sustav.

Dok se naša srca pune toplinom, želudac često vapi za predahom jer ovo vrijeme veselja mnogima je i vrijeme prejedanja. Teška, masna, slatka hrana koja se poslužuje i u kasnim satima, u kombinaciji s manje kretanja i blagdanskim stresom, guši i hladi našu probavnu vatru.

Kao neizbježna posljedica, naš organizam reagira nizom neugodnih simptoma – od osjećaja težine, nadutosti i žgaravice, bola i nelagode u trbuhu, pa sve do pada koncentracije, izraženog umora i manjka energije.

Prema ayurvedi, drevnoj indijskoj medicini, ključ dobrog zdravlja i vitalnosti leži u snazi naše probavne vatre, poznate kao agni.

Agni nije samo sposobnost probavljanja hrane, već i sposobnost probavljanja iskustava, emocija i misli. Kada je agni jak, hrana se učinkovito pretvara u hranjive tvari; kada oslabi, dolazi do stvaranja ame – toksina koji se nakupljaju u tijelu.

Lagani post usred blagdanskih dana može biti naš spas i tajna očuvanja zdrave probavne vatre.

Zdrava crijevna mikrobiota (milijarde dobrih bakterija) ključna je za borbu protiv bolesti i virusa
FOTO: Shutterstock

Zašto je probavni sustav tako važan?

Važnost probavnog sustava daleko nadilazi samo probavljanje hrane. Moderna znanost, u skladu s tisućljetnim učenjima ayurvede, potvrđuje da su crijeva epicentar našeg fizičkog i mentalnog zdravlja.

Tajna imuniteta leži u crijevima

Jeste li znali da se 70 – 80 % našeg cjelokupnog imunološkog sustava nalazi upravo u crijevima? Crijevna sluznica i limfno tkivo prva su linija obrane od patogena.

Zdrava crijevna mikrobiota (milijarde “dobrih” bakterija) ključna je za borbu protiv bolesti i virusa. Ako  probavna vatra (agni) oslabi i stvore se toksini (ama), slabi i barijera crijevne sluznice, čineći nas podložnijima prehladama i virusnim infekcijama.

Zato je briga o probavi ključna za snažan imunitet, posebno tijekom zime.

Povezanost crijeva i mozga

Probavni sustav često nazivamo našim “drugim mozgom” zbog kompleksne mreže neurona (oko 100 milijuna) koja ga obavija i stalno komunicira s glavnim mozgom putem vagus živca.

Štoviše, više od 90 % serotonina – neurotransmitera koji utječe na sreću, raspoloženje i san – proizvodi se u crijevima! Stres, anksioznost i loše raspoloženje stoga su usko povezani s poremećenom ravnotežom crijeva.

Naš probavni sustav je zaista fascinantan! Možda niste znali ove zanimljive činjenice o probavi:

  • kada bi se površina tankog crijeva u potpunosti razvila, uključujući sve crijevne resice, pokrivala bi površinu od otprilike 250 m² – što je šestina površine nogometnog igrališta
  • mišići u jednjaku stvaraju valovite kontrakcije (peristaltiku) koje guraju hranu prema dolje; to znači da možete jesti i piti čak i ako radite stoj na glavi
  • želudac svakodnevno luči oko dvije litre klorovodične kiseline, dovoljno jaku da razgradi hranu, ali i da ošteti sam želudac; zato želudac ima poseban sloj sluzi koji se obnavlja svakih nekoliko tjedana kako bi se zaštitio.

Znakovi koji pokazuju da vaš agni treba pomoć

Ako je probavni sustav usporen, tijelo nam šalje signale za pomoć. Napravite lagani post kada primijetite sljedeće simptome:

  • jezik prekriven bijelim, gustim slojem
  • čest osjećaj tromosti i težine u tijelu
  • nadutost i plinovi nakon jela
  • smanjeni apetit unatoč dugoj pauzi od jela.

Što je lagani post i zašto nije gladovanje?

Lagani post ne znači potpuno odricanje od hrane, već svjesno smanjenje opterećenja probavnog sustava na jedan ili dva dana.

Cilj takve vrste posta je odmoriti preopterećenu probavu, rasplamsati uspavanu probavnu vatru (agni) i dopustiti tijelu da eliminira nakupljene toksine (amu).

kitchari je potpuni nutricionistički obrok koji nježno čisti i jača probavu
FOTO: Shutterstock

Tri ayurvedska načina za zdrav agni

Tijekom jednog ili dva dana posta ayurvedska medicina preporučuje jednostavne i prirodne metode koje s lakoćom možete primijeniti čak i usred blagdanskog obilja koje mami finim zalogajima.

1. Konzumirajte lagana, topla jela

Zaboravite na hladne sendviče i salate. Radije stavite pažnju na lako probavljivu, kuhanu, toplu hranu koja zahtijeva minimalnu energiju za probavu. Najbolji izbor su:

2. Pijte začinjenu vodu (hidracija i stimulacija)

Pijte toplu ili vruću vodu tijekom cijelog dana kako biste “otopili” amu (toksine) i potaknuli protok limfe. Neka vam termosica vruće vode ili toplog čaja postane najbolji prijatelj u zimskim mjesecima:

  • stimulirajuća, začinjena voda – jednu litru vode, u kojoj ste prokuhali 2 – 3 kriške svježeg đumbira i malo kumina, stavite u termosicu, i pijuckajte vruće, u malim gutljajima, tijekom dana; đumbir je odličan stimulator probavne vatre, potiče metabolizam i pročišćava tijelo
  • čajevičaj od kamilice, mente ili ayurvedski probavni čaj od kumina, korijandera i komorača umiruju probavne smetnje, hidriraju crijeva i olakšavaju eliminaciju toksina iz organizma.

3. Svjesno jedite (mindful eating)

Lagani post također znači smanjiti količinu hrane te staviti pažnju na hranu dok je žvačete.

Slijedite ova tri ayurvedska principa, koja, iako jednostavna, mogu donijeti veliku promjenu:

  • jedite manje – zaustavite se kada osjetite da ste 75 % siti
  • jedite polako – pažljivo prožvačite svaki zalogaj; probava počinje u ustima
  • jedite u tišini – izbjegavajte gledanje TV-a, rad na računalu ili rasprave tijekom jela.

Dajte 100 % pažnje procesu probave jer vaše tijelo to itekako zaslužuje. Kada je vaš agni jak, hrana koju jedete postaje vaš lijek.

Očuvanje probavne vatre najbolji je dar koji možete dati sebi u ovo blagdansko vrijeme. Zdrav probavni sustav znači više energije za radosno druženje, a manje brige oko probavnih smetnji i neželjenih kilograma nakon Božića!

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu