Kitchari – dragulj ayurvedske kuhinje

Kitchari čišćenje

Ayurveda u svojim drevnim receptima skriva puno dragulja.

Jedan od takvih dragulja je kitchari kojeg ayurvedski stručnjaci smatraju vitalnom hranom za vraćanje ravnoteže tijelu i duhu. Ovaj jednostavan recept koristi se u ayurvedskoj terapiji za čišćenje i detoksikaciju tijela, naročito tijekom prijelaza godišnjih doba.

S obzirom da smo u sezoni proljeća, ovo je idealno vrijeme da se upoznamo s njim. Kitchari (čitaj kičeri) u prijevodu znači “mješavina”, a sastoji se od žute leće i basmati riže.

Tradicionalno se priprema s ghee maslom i začinima.

Žuta leća i bijela basmati riža čine kompletan i lako probavljiv obrok.

Rijetko je naći hranu koja uravnotežuje sve tjelesne tipove – opisane u ayurvedi kao vata, pitta i kapha doša. Stoga je to jedan od razloga zašto je ovo jelo tako cijenjeno i poznato kao sattvična, vitalna hrana, pogodna za čovjeka u bilo kojoj životnoj dobi.

Kitchari se koristi na 3 načina:

  1. Poslužuje se na ayurvedskim klinikama kao terapeutski dio Panchakarme (ayurvedski program čišćenja i pomlađivanja tijela) radi jačanja probavnog i imunološkog sustava te vraćanja ravnoteže u tijelu.
  2. Zbog blagog i njegujućeg učinka na želudac i probavni sustav, priprema se ljudima koji su bolesni, slabi ili se oporavljaju od bolesti kako bi povratili tjelesnu snagu i energiju.
  3. Preporučuje se kao zdrav i uravnotežen obrok tijekom posta i kure mršavljenja. U tom slučaju, osoba konzumira samo kitchari (3 do 7 dana) kako bi se pomoglo tijelu u čišćenju toksina i otapanju masnoća.

Kitchari – recept

Recept je odličan za proljeće jer čisti organizam i pomlađuje tijelo.

Ono što je također važno, ovom receptu se mogu dodati začini ili sezonsko povrće prema individualnom tjelesnom tipu (vata, pitta ili kapha doša).

Basmati riža, poznata u ayurvedi kao “kraljica svih riža” je rijetka namirnica koja je hranjiva, a ujedno i lako probavljiva. Prema ayurvedi, basmati riža gradi naša tjelesna tkiva i stanice te je bogat izvor prane (vitalne snage). Liječi osjetljiv želudac, pluća i probavni sustav.

Žuta leća je vrlo cijenjena u ayurvedi jer je lako probavljiva namirnica koja gradi snagu, njeguje tjelesna tkiva i naš imunološki sustav. Njena slatka kvaliteta ima smirujući i zadovoljavajući učinak na naše tijelo i um.

Ukoliko odlučite dodati sezonsko povrće u ovaj recept, preporučuje se  maksimalno tri vrste povrća jer što je kombinacija jednostavnija, to je lakša za naš probavni sustav.

Sastojci:

  • 3-4 šalice vode,
  • ¼ šalice žute leće,
  • ½ šalice bijele basmati riže,
  • 2-3 čajne žličice ghee maslaca ( ili maslinovog ulja),
  • 1/4 čajne žličice sjemenki gorušice,
  • 1/2 čajne žličice sjemenki kumina,
  • 1 čajna žličica sitno isjeckanog svježeg đumbira,
  • 1/4 čajne žličice kurkume,
  • 1 čajna žličica limunovog soka,
  • sol po ukusu,
  • peršin za ukras.

Priprema:

  1. Očistite leću i rižu od kamenčića i prljavštine pa isperite tri puta u hladnoj vodi. Ukoliko je probavni sustav slabiji, leću i rižu ostavite da se natapaju u vodi, najmanje pola sata prije kuhanja.
  2. U loncu zagrijte ghee ili maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sjemenke gorušice, sjemenke kumina, kurkumu i svježi đumbir ovim redoslijedom. Popržite začine 1-2 minute dok ne otpuste svoju aromu.
  3. Dodajte žutu leću i basmati rižu (i povrće, ukoliko ga koristite) i kratko izdinstajte sa začinima. Zatim dodajte vodu i sol po ukusu. Kad sve zavrije, smanjite vatru na minimum.
  4. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 do 30 minuta ili dok se riža i leća ne skuhaju.
  5. Kad je gotovo, ugasite vatru i pustite zdjelu da malo odstoji sa strane.
  6. Dodajte svježe iscijeđen sok limuna i sve dobro promiješajte.
  7. Servirajte kitchari u duboke zdjelice, ukrasite grančicama peršina i poslužite.

Želim vam dobar tek! 🙂

Članak objavljen:

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu