Kineski kupus: Recepti za ljubitelje azijske kuhinje
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Kineski kupus potječe iz azijske kuhinje, točnije kineske, i ubraja se u porodicu kupusnjača. Osim u Aziji, danas je dostupan u Europi i Sjevernoj Americi, pa ga tako možemo pronaći na odjelu voća i povrća, najčešće zapakiranog u celofan.
Postoje dvije glavne vrste kineskog kupusa:
- pak choi s tamnozelenim, glatkim listovima te hrskavom bijelom stabljikom
- napa kupus s duguljasto svijetlo zelenim listovima.
Na 100 g kineski kupus sadrži samo oko 12 kalorija, po jedan gram proteina i vlakana te oko dva grama ugljikohidrata. Sadrži pojedine vitamine i minerale, a nerijetko se naziva azijskom raštikom punom zdravlja.
Ako želite isprobati i pripremiti kineski kupus, recepti u nastavku mogu vam u tome pomoći.
Kineski kupus – recepti
Recepti s kineskim kupusom mogu biti jednostavni, ukusni i – ono najvažnije – zdravi. Najbolje se priprema na lešo, dobro se slaže s krumpirom i piletinom. Recepti za kineski kupus uključuju i salate i variva, a možete ga napraviti i kao zapečenog te punjenog.
Kineski kupus s piletinom
Ako volite azijsku kuhinju, a dosad kod kuće niste eksperimentirali s receptima, onda svakako probajte ovaj jednostavni stir-fry kineski kupus s piletinom koji će od vas zahtijevati tek sastojak ili dva koji možda nemate već u svojim zalihama.
Sastojci:
- 300 g kineskog kupusa (narezanog na trakice)
- 300 g pilećih prsa (narezanih na trakice)
- 2 mrkve (narezane na trakice)
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 3 režnja češnjaka (usitnjena)
- 1 čajna žličica svježe ribanog đumbira
- 2 čajne žličice soja sosa
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica sezamovog ulja
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličica rižinog octa
- 2 jušne žlice mladog luka (sjeckanog)
- crni papar
- sol
- 1/4 čajne žličice crvene paprike u prahu
- 1 čajna žličica sezamovih sjemenki.
Priprema
- Najprije marinirajte piletinu tako da pileće trakice pomiješate s jednom žlicom soja sosa i sezamovog ulja te paprom. Ostavite barem 15 minuta da se marinira.
- U drugoj zdjelici pomiješajte ostatak soja sosa, med, rižin ocat i začinsku papriku te ostavite sa strane.
- Ako imate wok, iskoristite ga za pripremu ovoga recepta, no velika tava će također obaviti posao. U woku ili tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte mariniranu piletinu i pecite je nekoliko minuta dok ne posmeđi. Kad je pečena, ostavite je sa strane.
- Potom u tavu dodajte češnjak i đumbir te dinstajte oko pola minute.
- Dodajte papriku i mrkvu, dinstajte oko tri minute, a zatim dodajte i kineski kupus te ga dinstajte samo dvije ili tri minute.
- Vratite u tavu ili wok piletinu te prelijte napravljenim umakom u zdjelici.
- Dinstajte sve još tri minute.
- Prije posluživanja posipajte mladim lukom i sezamovim sjemenkama.
Varivo od kineskog kupusa
Variva su sinonim za nutritivan, zdrav, lagan i okrepljujući obrok. Nakon ljetnog perioda i sa zahlađenjem vraćamo se toplim obrocima za koje volimo reći da griju dušu.
Sastojci:
- 200 g dimljenog tofua (narezanog na kockice)
- 1 glavica kineskog kupusa (narezanog na trakice)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 2 režnja češnjaka (usitnjena)
- 200 ml pasirane rajčice
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 čajna žličica soja sosa
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- crni papar
- sol
- 1 lovorov list
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju u loncu dinstajte crveni luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
- U lonac potom dodajte mrkvu, krumpir i crvenu papriku te dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte i kockice tofua te nastavite dinstati još oko tri minute.
- Dodajte kineski kupus, pasiranu rajčicu, lovorov list i mljevenu crvenu papriku, a potom ulijte povrtni temeljac i pomiješajte.
- Pojačajte vatru i, kad varivo zavrije, smanjite vatru, poklopite i ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Potom, izvadite lovorov list, dodajte soja sos i začine te posipajte svježim peršinom.
Poslužite toplo, po želji, uz krišku integralnog kruha.
Salata od kineskog kupusa
Kao što smo naveli, kineski kupus ubraja se u namirnice s vrlo malo kalorija pa će se odlično uklopiti u jelovnik osoba koje žele smršaviti. Dodatno, obrok salate idealne su za brzu pripremu ručka koji će vas zasititi čak i kad ste na dijeti.
Sastojci:
- 1 glavica kineskog kupusa (narezana na trakice)
- 1 ribana mrkva
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 1 krastavac (narezan na kolutove)
- 1 avokado (narezan na kockice)
- 1 mladi luk (nasjeckan)
- 50 g tostiranih badema (grubo sjeckanih)
- 50 g suncokretovih sjemenki
- 1 jušna žlica svježeg korijandera (sjeckanog).
Sastojci za dresing:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soja sosa
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličica sezamovog ulja
- 1 čajna žličica ribanog đumbira
- crni papar
- sol.
Priprema
- Najprije pripremite dresing tako da u maloj zdjelici pomiješajte sve sastojke.
- U veliku zdjelu dodajte povrće i pomiješajte.
- Posipajte povrće tostiranim bademima i suncokretovim sjemenkama te prelijte dresingom.
Salata spremljena kao takva poslužit će kao prilog, no ako želite da bude glavni obrok, dodajte proteine. Kada pripremate kineski kupus, recepti mogu biti obogaćeni proteinima ako ubacite npr. kuhana jaja, tofu, piletinu ili puretinu, zrnati ili feta sir.
Dinstani kineski kupus
Za ukusan i lagan prilog pripremite dinstani kineski kupus. Za potpuniji obrok dodajte šampinjone, tofu ili meso.
Sastojci:
- 1 glavica kineskog kupusa (narezana na trakice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 čajna žličica maslaca
- 1 čajna žličica soja sosa
- 1 čajna žličica octa po želji
- crni papar
- sol
- prstohvat mljevene crvene paprike.
Priprema
- Na zagrijanom maslacu u loncu dinstajte crveni luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte trakice kineskog kupusa, pomiješajte, a potom dodajte ocat i soja sos te začine.
- Dinstajte poklopljeno oko 5 – 10 minuta.
Zapečeni kineski kupus
Pored dinstanja i kuhanja, kineski kupus možete i zapeći u pećnici. U ovom receptu kineski kupus s krumpirom iz pećnice bit će odlična ideja kao prilog uz ribu ili meso. Za razliku od dosadašnjih recepata, važno je blanširati listove kako biste dobili kvalitetan punjeni kineski kupus.
Sastojci:
- 1 glavica kineskog kupusa
- 3 oguljena krumpira (ribana)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 100 g ribane gaude ili parmezana
- 2 jušne žlice maslaca
- 1 jušna žlica soja sosa
- 1 jušna žlica vrhnja
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 čajna žličica senfa
- crni papar
- sol
- sjeckani peršin.
Priprema
- Listove kineskog kupusa blanširajte u vrućoj vodi oko jednu minutu, a potom ih ohladite hladnom vodom.
- Na zagrijanom maslacu dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, a potom dodajte krumpir i dinstajte još oko pet minuta.
- Umiješajte soja sos, začine, vrhnje i senf. Dobro pomiješajte.
- Na kraju umiješajte ribani sir i maknite s vatre.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Posudu za pečenje premažite uljem ili obložite papirom za pečenje.
- Na svaki list kineskog kupusa dodajte smjesu od krumpira i zarolajte dok ne dobijete rolicu, a pri tome uvijte krajeve kako sadržaj ne bi curio.
- Pecite rolice oko 20 minuta dok ne postanu zlatno smeđe, a prije posluživanja posipajte ih peršinom.
Kineski kupus na lešo
Za kraj donosimo recept za kineski kupus na lešo koji možete poslužiti kao prilog uz glavno jelo ili nadograditi izvorima proteina poput ribe, mesa ili veganskih proizvoda.
Sastojci:
- 1 glavica kineskog kupusa (narezanog na trakice)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 1 glavica luka (prepolovljena)
- 2 cijela režnja češnjaka
- 2 lovorova lista
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- U velikom loncu zagrijte vodu do vrenja, a potom dodajte lovorov list, cijele komade češnjaka i prepolovljeni luk.
- Zatim dodajte krumpir i kuhajte oko 10 minuta dok krumpir ne omekša.
- Dodajte mrkvu i kineski kupus te kuhajte poklopljeno oko sedam minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
- Ocijedite kuhano povrće, ali ostavite malo tekućine u kojoj se kuhalo.
- Dodajte začine, maslinovo ulje i limunov sok, pomiješajte i poslužite.
Pročitajte i ove članke:
- Povrtno bogatstvo kineskog kupusa s češnjakom i soja sosom
- Ručak za 10-ak minuta: Recept za prefine rezance s kupusom kao iz kineskog restorana
- Kako napraviti kimchi kod kuće? Fermentirani kupus koji ide uz “sve”.