Zašto konzumacija više proteina uzrokuje smrdljive plinove?

konzumacija više proteina uzrokuje smrdljive plinove

Pojam “proteinski plinovi” odnosi se na plinove izrazito neugodnog mirisa koje neki ljudi doživljavaju kada povećaju unos proteina. Iako nema dovoljno znanstvenih dokaza da proteini izravno uzrokuju nadutost, mnogi koji slijede prehranu bogatu proteinima primjećuju jači i neugodniji miris plinova.

Proteinski prahovi, dodaci prehrani i drugi prehrambeni čimbenici – uključujući dodane šećere, vlakna i škrob – mogu pridonijeti jakom mirisu plinova. Iako je ispuštanje plinova prirodan tjelesni proces i obično nije razlog za zabrinutost, postoje načini da se neugodan miris smanji.

Uzrokuju li proteini smrdljive plinove?

Iako istraživanja ne pokazuju izravnu povezanost između unosa proteina i povećane nadutosti, prehrana bogata proteinima može promijeniti miris plinova.

Hrana bogata proteinima, poput mesa, peradi i ribe, manje će vjerojatno uzrokovati nadutost jer ne sadrži velike količine ugljikohidrata. Ugljikohidrati su ti koji hrane crijevne bakterije i potiču probavne procese koji stvaraju višak plinova.

Međutim, prerađeno meso i mesni proizvodi s dodanim punilima mogu povećati nadutost zbog dodatnih sastojaka.

Vrste proteina koje mogu uzrokovati nadutost

Određeni izvori proteina češće uzrokuju smrdljive plinove, najčešće zbog dodataka u tim proizvodima, a ne zbog samog proteina. To uključuje:

  • proteine bogate sumporom – namirnice poput mesa i jaja sadrže sumpor, koji crijevne bakterije pretvaraju u sumporovodik, stvarajući miris pokvarenih jaja
  • mliječne proteine – proteini poput sirutke i kazeina mogu uzrokovati probavne smetnje i plinove kod osoba koje su intolerantne na laktozu
  • biljne proteinemahunarke poput graha, leće i graška, kao i određene cjelovite žitarice, bogate su vlaknima i mogu uzrokovati nadutost
  • prerađene proteinske proizvode – proteinski prahovi, pločice i shakeovi često sadrže umjetne zaslađivače ili šećerne alkohole poput ksilitola, sorbitola i fruktoze, koji mogu uzrokovati višak smrdljivih plinova.
Određeni izvori proteina češće uzrokuju smrdljive plinove
FOTO: Shutterstock

Preporučeni dnevni unos proteina

Dnevne preporuke za unos proteina razlikuju se prema dobi i spolu:

  • djeca (1 – 3 godine) – 13 g/dan
  • djeca (4 – 8 godina) – 19 g/dan
  • djeca (9 – 13 godina) – 34 g/dan
  • djevojke (14 – 18 godina) – 46 g/dan
  • dječaci (14 – 18 godina) – 52 g/dan
  • žene (19+ godina) – 46 g/dan
  • muškarci (19+ godina) – 56 g/dan.
Iako neki ljudi konzumiraju više proteina od preporučenih vrijednosti, nema dovoljno dokaza da bi višak proteina uzrokovao veću nadutost.

Međutim, određeni sastojci u proteinskim proizvodima, poput laktoze i dodanih šećera, povezani su s povećanjem neugodnog mirisa plinova.

Ostali uzroci smrdljivih plinova

Osim unosa proteina, određene namirnice mogu pridonijeti neugodnom mirisu plinova, uključujući:

  • rafinozu – nalazi se u grahu, kupusu, prokulicama, šparogama i cjelovitim žitaricama
  • laktozu – prisutna u mliječnim proizvodima i nekim proteinskim prahovima
  • fruktozu – nalazi se u luku, artičokama, kruškama, pšenici, gaziranim pićima i voćnim sokovima
  • sorbitol – prisutan u jabukama, kruškama, breskvama, šljivama i proizvodima bez šećera
  • škrobove – nalaze se u krumpiru, kukuruzu i tjestenini
  • hranu bogatu vlaknima – poput graha, mekinja, ječma, orašastih plodova, leće, graška i raznih povrtnih kultura
  • dodatne izvore vlakana – kao što su zobene mekinje, psyllium i sojina vlakna.

Osim prehrane, određena medicinska stanja mogu povećati učestalost i jačinu neugodnih plinova, uključujući:

Prosječna osoba ispušta plinove 12 – 25 puta dnevno
FOTO: Shutterstock

Kako smanjiti smrdljive plinove?

Prosječna osoba ispušta plinove 12 – 25 puta dnevno. Međutim, ako primjećujete da imate neugodnije ili učestalije plinove nego inače, postoji nekoliko načina za smanjenje njihovog nastanka dok konzumirate prehranu bogatu proteinima:

  • izbjegavajte hranu koja izaziva nadutost, poput mliječnih proizvoda, mahunarki i određenog voća i povrća
  • jedite manje i češće obroke kako biste olakšali probavu
  • temeljito žvačite hranu i držite usta zatvorenima dok jedete kako biste smanjili unos zraka
  • pijte čaj od mente koji može poboljšati probavu
  • redovito se krećite i vježbajte kako biste potaknuli zdravu probavu.

Može li se unijeti previše proteina?

Iako višak proteina obično nije štetan, preporučuje se ne prelaziti dva grama proteina po kilogramu tjelesne mase dnevno. Ključ je u umjerenosti kako bi se održala uravnotežena prehrana i spriječile probavne smetnje. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bottaro, A. (2025). Why Eating More Protein Can Cause Smelly Gas and How to Prevent ItVerywell Health.
  2. Cherney, K. (2023). Why Protein Makes Your Farts Stink and How to Treat FlatulenceHealthline.
  3. Rees, M. (2023). What to know about protein fartsMedical News Today.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu