Ove vrste kruha jedu najdugovječniji ljudi na svijetu

Ove vrste kruha jedu najdugovječniji ljudi na svijetu

Regije u kojima žive najdugovječniji ljudi na svijetu poznate su kao plave zone. Postoji pet takvih područja, uključujući talijanski otok Sardiniju, japanski otok Okinawa, grčki otok Ikaria, poluotok Nicoya u Kostariki i kalifornijski grad Loma Linda.

Ne samo da se ta mjesta mogu pohvaliti velikim brojem stogodišnjaka, već također imaju stanovništvo koje stari bez većih zdravstvenih problema poput bolesti srca, pretilosti, raka ili dijabetesa.

Portal Punkufer.hr pisao je o istraživanjima Dana Buettnera koja su pokazala da na dugovječnost u ovim plavim zonama utječu čimbenici načina života, od pozitivnog pogleda na život i minimalnog stresa do redovite tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane.

Ljudi u ovim regijama uglavnom konzumiraju lokalno uzgojenu hranu biljnog podrijetla (oko 80 %), uz dodatak ribe, jaja i mliječnih proizvoda. U prosjeku, najdugovječnije osobe na svijetu oko 65 % svoje prehrane čine ugljikohidrati, uključujući cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke.

Meso se jede u malim porcijama od oko 50 g, pet puta mjesečno, dok se riba konzumira u porcijama od oko 100 g, tri puta tjedno. Jaja i mliječni proizvodi jedu se umjereno, a unos dodanih šećera ograničen je na najviše sedam žličica dnevno. Voda i čaj najčešći su napici, a konzumiraju se i nešto kave i vina.

Kruh nije zabranjen u plavim zonama; naprotiv, smatra se osnovnim dijelom zdrave prehrane.

Međutim, za razliku od većeg dijela zapadnog svijeta, gdje je kruh od bijelog prerađenog brašna uobičajen, kruh u tim regijama obično je domaći od cjelovitih sastojaka i bez aditiva.
Vrste kruha u Plavim zonama
FOTO: Shutterstock

Vrste kruha u plavim zonama

Evo četiri najpopularnije vrste kruha u plavim zonama.

Kruh od kiselog tijesta

Popularan na Sardiniji i Ikariji, ovaj kruh se pravi od samo nekoliko sastojaka – vode, brašna od cjelovitog zrna i startera. Proces fermentacije koji se koristi za stvaranje startera povećava sadržaj prebiotika u kruhu, poboljšava apsorpciju nutrijenata i podržava zdravlje probavnog sustava.

Kruh od cjelovitih žitarica

Stanovnici Ikarije i Sardinije često sami peku kruh od cjelovitih žitarica poput pšenice, raži i ječma, koje također sami melju u brašno. Ova vrsta kruha bogata je dijetalnim vlaknima, vitaminima B i mineralima poput magnezija, kalija i željeza, a svi oni potiču cjelokupno zdravlje.

Pita kruh od cjelovitog zrna

Na Ikariji je pita kruh od cjelovitog zrna posebno popularan, dobro se slaže s biljnim izvorima proteina kao što su humus, grah i leća. Zahvaljujući upotrebi cjelovitih žitarica, ovaj kruh je također bogat vlaknima, vitaminima i mineralima.

Kukuruzni kruh

Kukuruzno brašno, ili mljeveni kukuruz, glavni je prehrambeni proizvod već stotinama godina i izvrstan je izvor proteina, vitamina A, dijetalnih vlakana i raznih minerala.

Kukuruzni kruh posebno je popularan u Loma Lindi, često miješan s pirovim brašnom i lanenim sjemenkama koje su bogate omega-3 masnim kiselinama

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu